luni, 23 aprilie 2018

Botoșani, 22 aprilie 2018. Declarație de presă Ludovic Orban

Ludovic Orban și Costel Șoptică
Declarațiile de presă ale președintelui PNL, Ludovic Orban, în conferința de presă de la Botoșani , 22 aprilie 2018


    Primul subiect pe care vreau să îl abordez este cel legat de tentativa PSD- ALDE de naţionalizare a Pilonului II de pensii.

La ora actuală există peste 4.100.000 de români care au contribuit la Pilonul II de pensii, ai căror bani depuşi în conturi individuale, bani care reprezintă proprietatea  fiecărui contribuabil sunt puşi în pericol de Guvernul actual şi de coaliţia PSD- ALDE.

Intenţia clară a Guvernului este de a pune mâna pe aceşti bani în trei paşi.

Primul pas a fost făcut deja. Reducerea procentului de contribuţie de la 5,1 % la 3,75 %, deşi în conformitate cu legea adoptată privitoare la Pilonul II de pensii, procentul de contribuţii ar fi trebuit să crească la 6%. Al doilea pas care va fi făcut din informaţiile pe care le avem cât de curând, va fi modificarea legii astfel încât să îi determine pe cât mai mulţi dintre angajaţii care contribuie la Pilonul II de pensii, să nu mai contribuie la Pilonul II de pensii. Deja s-a demarat o campanie mincinoasă, o campanie de dezinformare din partea unor oficiali guvernamentali în care vorbesc despre randamentul Pilonului I de pensii minţind oamenii că există un randament al Pilonului I de pensii şi că acest randament este mai mare decât randamentul Pilonului II de pensii.

    A doua temă de campanie este aceea că banii cu care contribuie angajaţii la Pilonul II de pensii nu sunt siguri, sunt nişte bani asupra cărora nu există nicio formă de garantare privitoare la respectarea obligaţiei administratorilor fondurilor de pensii de a plăti pensiile private la care au dreptul pensionarii. O mulţime de alte mizerii au apărut despre aşa-zisa dublare a comisioanelor care sunt luate de administratorii fondurilor de pensii, toate sunt minciuni. Doar Pilonul II de pensii are randament şi Pilonul III, care este unul facultativ. De ce? Pentru că in Pilonul I de pensii, contribuţiile plătite de angajaţi se duc direct în pensiile celor care se află la pensie şi nu stau niciun moment în niciun cont, nu sunt investiţi, nu sunt plasaţi în titluri de stat deci, ca atare nu generează niciun venit suplimentar. Banii depuşi în Pilonul II de pensii care este construit ca un fond de investiţii, de acumulare, sunt investiţi şi generează venituri anuale numite randamente. La ora actuală administratorii Pilonului II de pensii înregistrează un randament de peste 5% anual, fapt ce clasează România pe locul doi în ceea ce priveşte randamentelor ţărilor europene în privinţa fondurilor de pensii private. Deci sunt randamente sigure.

    Aceşti bani sunt siguri, aceşti bani sunt garantaţi, aceşti bani în conformitate cu legea nu pot fi investiţi în aventuri care să ducă la pierderea lor şi sunt bani care sunt investiţi în lucruri care pot să producă venituri certe şi aceste lucruri sunt binecunoscute, sunt titluri de stat, obligaţiuni, obligaţiuni municipale, acţiuni la societăţile care sunt cotate la bursă. De asemenea pot fi plasaţi banii în depozite bancare la termen care să genereze venituri peste rata inflaţiei. Practic toţi banii care sunt proprietatea contibuabililor sunt investiţi, produc câştiguri iar la momentul la care persoana care contribuie se pensionează va avea mult mai mulţi bani în cont pentru a i se plăti pensia suplimentară. În ceea ce priveşte comisioanele de administrare, comisioanele de administrare sunt comisioane legale care sunt conforme cu practicile la nivel european şi care nu generează o reducere a câştigurilor pe care le pot obţine contribuabilii la Pilonul II de pensii.

    Partidul Naţional Liberal a luat decizia să declanseze o campanie naţională, o campanie de informare şi conştientizare a cetăţenilor români, în special a cetăţenilor români care contribuie la Pilonul II de pensii, dar nu numai, ci şi a altor categorii de cetăţeni, părinţii care au tineri care urmează să se angajeze şi care vor participa în acelaşi sistem de contributivitate, adică pe lângă Pilonul I care este sistemul public, să existe şi Pilonul II obligatoriu şi Pilonul III, care este opţional ca o formă de a câştiga pensie suplimentară, ca fond de acumulare. Vom încerca să îi informăm corect pe români cu privire la toate aspectele care sunt legate de Pilonul II de pensii şi mai ales la riscurile la care sunt supuşi dacă Pilonul II va scădea pentru că al treilea pas pe care îl gândesc cei de la putere, care sunt disperaţi după cei aproape 9 miliarde de euro ai celor 4.100.000 de contribuabili. Vor ca prin reducerea numărului de contribuabili administratorii privaţi să îşi piardă interesul şi vor ca toţi aceşti bani să intre în administrarea Guvernului astfel încât să prăduiască aceşti 9 miliarde de euro în toate cheltuielile deşănţate, în toată risipa banului public în care este angajat Guvernul actual şi PSD – ALDE.

    A doua temă este o temă privitoare la acţiunea noastră parlamentară, săptămâna viitoare Partidul Naţional Liberal va depune o moţiune la Camera Deputaţilor îndreptată împotriva Ministerului Sănătaţii, împotriva Ministrului Sănătăţii. La ora actuală Guvernul şi Ministerul Sănătăţii au reuşit să facă praf întreg sistemul de sănătate din România. Prin aplicarea unor reglementări asupra cărora nu s-a făcut nicio analiză, niciun fel de studiu de impact, niciun fel de prognoză privitoare la consecinţele asupra salariilor. Pin creşterea salariilor medicilor şi asistenţilor şi prin aplicarea noului regulament de sporuri s-a ajuns la situaţia în care 25- 30 % din angajaţii spitalelor înregistreză creşteri de venituri, dar accentuez nu toţi, pentru că prin plafonarea sporurilor există categorii de angajaţi cărora le-au scăzut salariile, iar pentru restul de angajaţi care nu sunt medici sau asistenete, au scăzut salariile sau cel mult au rămas la acelaşi nivel chiar în secţii cu risc mare, unde sporurile erau foarte mari, cum sunt secţiile de HIV- SIDA, secţiile de ATI, secţiile de psihiatrie, nu le enumăr chiar pe toate. Prin plafonarea sporurilor au scăzut dramatic salariile celor care lucrează în spital, la ora actuală sunt în prag de explozie, nimeni nu mai poate să facă nimic, spitalele nu mai pot fi ţinute numai prin bunăvoinţa medicilor, este nevoie de contribuţia tuturor celorlalte categorii de angajaţi care la ora actuală sunt într-o profundă stare de nemulţumire, din cauza diminuării veniturilor şi care au ieşit în stradă. Nu este singurul astpect critic pe care îl relevăm în moţiunea noastră.

    Al doilea aspect critic este cel în care medicina preventivă este tratată ca o Cenuşăreasă şi tratarea medicilor de familie ca pe nişte duşmani ai sistemului medical. În toate ţările europene din bugetul de sănătate  o cotă de minim 10 %, deşi media este de 13-14% la nivel european, se duce către medicina preventivă, către medicina de familie. La noi alocările de la bugetul de sănătate către medicina de familie este de 5,8%, ceea ce înseamnă o sumă infimă, medicii de familie au fost transformaţi în birocraţi. Peste 50% din timp şi-l petrec nu ca să îşi exercite profesia, ci îl petrec numai ca să scrie hârţoage care le sunt solicitate de către Minister sau de către cei de la Casa de Sănătate. Medicii de familie au un acces destul de complicat pentru a vedea fişele pacienţilor pentru că prin lege, fişele pacienţilor nu pot fi văzute decât de cei de la Casa de Sănătate şi foarte puţini dintre ei pot să parcurgă tot algoritmul de accesare şi ca atare numai o parte dintre ei pot vedea istoricul pacienţilor. Nu avem niciun fel de investiţii pentru susţinerea medicinei de familie şi a medicinei ambulatorii. Cheltuirea resurselor se face către spitale, dar nişte spitale care sunt menţinute prin resursele care sunt alocate într-o stare destul de proastă , iar acum suntem practic în prag de explozie să fim cinstiţi. Câte spitale mai functionează la parametrii optimi ca urmare a nemulţumirilor profunde care au fost create practic în fiecare spital? Sănătatea populaţiei este în pericol din cauza modului în care au gândit aceşti pseudo-guvernanţi să ia decizii fără să aibă niciun fel de studiu sau analiză privind posibilul impact. Nu în ultimul rând, România este singura ţară a Uniunii Europene unde se mai moare de gripă. Avem 134 de decese cauzate de gripă. Avem decese cauzate de rujeolă, starea este absolut catastrofală în sistemul de sănătate, iar din acest motiv noi am decis să depunem moţiune împotriva Ministrului Sănătăţii, moţiune în care solicităm ca Ministrul Sănătăţii să plece acasă  evident de mână cu Olguţa Vasilescu care este iniţiatoarea de act normativ privind regulamentul sporurilor şi creşterilor salariale care au fost făcute doar pentru anumite categorii. Vă mulţumesc!

Jurnalist : Vom avea şi o moţiune de cenzură în această sesiune parlamentară?

Ludovic Orban : Da, cu siguranţă. 

Niciun comentariu: