sâmbătă, 28 aprilie 2018

Conferința de presă a președintelui PNL Ludovic Orban din 27 aprilie 2018


Partidul Naţional Liberal este alături de preşedintele României, Klaus Iohannis şi susţine demersul perfect justificat iniţiat de Preşedinte prin care a solicitat demisia din funcţia de Premier a doamnei Viorica - Vasilica Dancilă. Orice zi în care doamna Dancilă rămâne în poziţia de Premier riscă să afecteze interesele naţionale ale României şi riscă să genereze consecinţe extrem de grave pentru viaţa de zi cu zi a României, a românilor si pentru perspectivele de dezvoltare ale ţării noastre. Viorica Dancilă a arătat că nu este altceva decât o marionetă lipsită de discernământ care pune în practică orbeşte ordinele cuplului politicianist Dragnea -Tăriceanu, ordine prin care afectează grav interesele României. 

Am avut exemplul memorandumului prin care Guvernul, fără niciun fel de informare prealabilă a Preşedintelui a iniţiat şi a şi a anunţat public prin vocea lui Liviu Dragnea, procedura de mutare a ambasadei României la Ierusalim, punând în pericol relaţiile internaţionale ale României, dând cu piciorul la 30 de ani de diplomaţie şi creând extrem de multă nemulţumire în cancelariile europene. Iată că premierul Dancilă a arătat din nou că nu vrea să îşi exercite funcţia.

Cum altfel putem interpreta refuzul premierului Dancilă de a se prezenta la invitaţia Preşedintelui, care îşi exercită funcţia de mediere între puterile statului, la o discuţie privitoare la relaţiile dintre Guvern şi Banca Naţională?

Prin această absenţă, acest chiul, practic doamna Viorica- Vasilica Dancilă a arătat că nu o interesează ce se întâmplă în economia românească, gravele derapaje din economie, creşterea îngrijorătoare a inflaţiei, a deficitului bugetar, creşterea dezechilibrului balanţei comerciale, căderea leului şi toate celelalte fenomene negative care sunt generate de Guvern şi care afectează puterea de cumpărare a românilor şi viaţa de zi cu zi a acestora. 

Refuzul de a participa la această întâlnire cu Preşedintele României este o dovadă clară că Viorica Dancilă nu face nimic fără să ceară voie de la stăpânire, adică de la Dragnea şi de la Tăriceanu. Aş pune lucrurile şi într-un context mai uman, dacă mai există prieteni sau membrii ai familiei, care ţin la Viorica- Vasilica Dancilă, ar face bine să o sfătuiască să îşi dea demisia că pentru tot ceea ce face va răspunde dânsa ca prim- ministru indiferent cine îi dă ordinele, indiferent cine sunt aceia care o determină ca din poziţia de prim- ministru să întreprindă acte contrare Constituţiei, acte contrare interesului naţional al României şi al românilor. 

Nu putem să facem altceva decât să solicităm şi noi în mod imperativ demisia premierului Dancilă, altfel riscăm ca România să nu aibă în continuare Guvern pentru că la ora actuală puterea la nivelul Guvernului este clar că nu este exercitată de titularul funcţiei. Este clar că la Palatul Victoria taie şi spânzură nu numai Dragnea şi Tăriceanu, dar şi Darius Vâlcov şi cu Sevil Shhaideh , oameni a căror situaţie judiciară la care sunt supuşi este binecunoscută şi nu face altceva decât să arunce o lumină negativă asupra activităţii Guvernului.

Cred că nu mai poate să rămână la Palatul Victoria un Premier care nu numai că nu ştie să scrie ceea ce vrea să spună oamenilor, dar nici măcar nu ştie să citească ceea ce îi scriu aceia care îi fac textele cu care se prezintă în faţa publicului. Din păcate nu înţelege nimic din ceea ce i se întâmplă şi din ceea ce înseamnă activitatea de conducere a Guvernului. Nu mai putem să acceptăm ca funcţia de Premier să fie târâtă în derizoriu de un prim ministru care dă în fiecare zi mostre de analfabetism, de ignoranţă în materie de gestiune a treburilor publice.

Vă voi spune câteva cuvinte despre vizita oficială pe care am avut-o în ultimele trei zile la Bruxelles.

A fost o vizită extrem de importantă care a prilejuit întâlniri oficiale cu lideri europeni importanţi implicaţi în decizii şi în proceduri extrem de importante pentru evoluţia Uniunii Europene şi pentru viaţa de zi cu zi a românilor. Am avut întâlniri cu comisriul Günther Oettinger, care este comisarul pe buget. În cadrul întâlnirii am abordat subiectul proiectului de buget al Uniunii Europene pe viitorul exerciţiu financiar care începe în anul 2020. Ca urmare a ieşirii Marii Britanii, bugetul Uniunii Europene va fi redus.

Există noi categorii de cheltuieli care trebuie angajate pentru apărarea europeană, pentru emigraţie, iar în aceste condiţii alcătuirea unui buget al Uniunii Europene este un proces extrem de serios care va presupune extrem de mult dialog, consultare şi foarte multe decizii care să nu afecteze ansamblul politicilor generale ale Uniunii Europene. În ceea ce ne priveşte, am expus punctul nostru de vedere care este foarte limpede şi foarte clar, dorinţa noastră este să fie afectate într-o măsură cât mai mică resursele financiare care se alocă către coeziune şi către agricultură .

Din păcate Guvernul ne-a pus în situaţia de a nu avea foarte multe argumente. Modul dezastros în care se comportă Guvernul în materie de absorbţie a fondurilor europene ne va aduce în situaţia în care, deşi avem la dispoziţie aproape 42 de miliarde de euro, Guvernul să nu aibă capacitatea de absorbţie a acestor resurse financiare. În cadrul discuţiei cu Comisarul pe buget am abordat tema de adoptare a acestui buget cât mai repede posibil, dacă este posibil până la alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor, astfel încât să nu se mai ajungă în situaţia în care datorită negocierilor, datorită procedurilor de constituire a Parlamentului European să nu se poată intra în execuţia bugetului odată cu începerea exerciţiului bugetar.

De asemenea am avut o întâlnire cu comisarul Michael Barnier, negociatorul şef al Uniunii Europene în privinţa Brexitului. Cu siguranţă pe lângă o informare a stadiului negocierilor şi a modului cum decurg aceste negocieri extrem de importante, am abordat subiectul care ne interesează în cea mai mare măsură, soarta celor peste 200.000 de români care lucrează în Marea Britanie, cu obiectivul ca românii să nu fie afectaţi în drepturile lor de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Am avut întâlniri extrem de importante cu Preşedintele Partidului Popular European, domnul Joseph Daoul, am abordat problematica campaniei pentru Parlamentul European, am abordat tema desemnării unui candidat la funcţia de Preşedinte a Comisiei Europene, astfel oferta PPE şi oferta partidelor care fac parte din cea mai mare familie politică de la nivelul Uniunii Europene sa fie o ofertă clară atât în privinţa candidatlui, cât şi a programului Partidului Popular European. Procedura de stabilirea a candidatului va demara în septembrie, candidaţii care aspiră la această înaltă poziţie la nivelul Uniunii Europene să facă o campanie, urmând ca o decizie finală să se ia la Congresul PPE , care va avea loc în noiembrie la Helsinki.

Am mai avut o serie de întâlniri importante care au prilejuit cunoaşterea reciprocă, susţinerea intereselor româneşti, cel puţin a poziţiei Partidului Naţional Liberal în ceea ce priveşte interesele româneşti în foarte multe decizii care ţin de evoluţia şi de viitorul Uniunii Europene. Am avut o întâlnire extrem de importantă cu liderul grupului parlamentar din PPE, care a prilejuit o analiză, o evaluare a principalelor proiecte de regulamente, de directive care se află în dezbaterea Parlamentului din cadrul mecanismului de co-decizie şi de asemenea am abordat o serie de probleme care ţin de problemele parlamentarilor care reprezintă PNL în cadrul grupului PPE.

Jurnalist: Veţi depune moţiune de cenzură la adresa guvernului Dancilă?

Ludovic Orban : Noi solicităm alături de Preşedintele României demisia premierului Dancilă. Cu siguranţă vom apela la acest instrument constituţional pe care îl avem la dispoziţie, dar vom iniţia acest demers atunci când vom considera că există cele mai mari şanse de a obţine voturi dintre parlamentarii care susţin actuala majoritate şi actualul Guvern

Jurnalist: Aţi avut discutii şi cu domnul Barna?

Ludovic Orban: Am discutat cu domnul Barna şi în mod evident avem acelaşi punct de vedere, dar noi credem că este un moment în care se impune demisia premierului Dancilă. Aceasta este soluţia pentru că premierul Dancilă după toate acţiunile în care a fost implicată, poate fără voia domniei – sale,  a arătat că nu este capabilă să exercite funcţia de prim ministru.

Jurnalist: Dacă nu işi va da demisia  ce veţi face în continuare?

Ludovic Orban: Aşteptăm să vedem cum va reacţiona. Opoziţia are la dispoziţie pe parcursul unei sesiuni parlamentare o singură moţiune de cenzură. Din cauza acestor prevederi constituţionale, decizia de a iniţia o moţiune de cenzură este o decizie care trebuie cumpănită bine, să se fundamenteze pe nişte raţiuni extrem de serioase şi care să fie iniţiată atunci când există cele mai mari şanse pentru ca ea să-şi realizeze efectul pentru care este depusă.

Jurnalist: Dar actuala sesiune parlamentară este aproape de final

Ludovic Orban : Actuala sesiune parlamentară se va termina pe 30 iunie .

Jurnalist: Asta înseamnă că în următoarea luna se poate să iniţiaţi o moţiune de cenzură?

Ludovic Orban:  Nu vom rata ocazia de a utiliza acest instrument democratic, constituţional în cadrul acestei sesiuni parlamentare.

Niciun comentariu: