marți, 3 aprilie 2018

Ofensiva socialismului conservator


Fără doar și poate suntem în fața unei ofensive a socialismului după tipicul francez asupra socialismului dâmbovițean. Este de bine, este de rău, vom vedea. În primul rând, să vedem ce va reuși să facă Dacian Cioloș și echipa lui mâine, poimâine, răs-poimâine, la alegerile europarlamentare (Alfred Bulai prorocește că dacă nu trece pragul dispare Ro+) și chiar mai departe de o mai fi.

Un fel de ofensivă a fost pornită de USR, întâi sub forma USB pentru a cuceri Bucureștiul și mai apoi sub forma USR pentru a lua mai mult de atât. Liderii de atunci ai USR erau vocalii Nicușor Dan (incert politic!) și socialista franceză conservatoare Clotilde Armand. Între timp, socialiștii USR s-au tot declarat „de dreapta”, pentru a induce eroarea în electorat, de au ajuns și ei să se creadă de dreapta. În fine, un fel de „dreapta”, nu politică. Oricum,  până în toamnă mai este, termenul dat de noul președinte al USR, Dan Barna, care promite că USR va deveni un partid de centru-dreapta, după cum se simte el ca politician. Până acum nu sunt prea multe semne că „Grivei” știe ce i se pregătește. Dar vom afla. Cât de repede. Pentru că în ecuația politică dâmbovițeană a mai apărut o „necunoscută”. Încă, pentru publicul larg. Partidul pe cale de omologare „România Împreună” sau Ro+ al lui Dacian Cioloș.

Deocamdată, sufletele „nobile” plâng cu lacrimi de bucurie că le-a apărut „Mesia politicii” în persoana lui Dacian Cioloș. Deja apar pe rețelele de socializare și în presa on-line, ba chiar și la Antena 3 (?!) liste lungi cu „minunile politice” ale lui Dacian Cioloș în anul de guvernare susținut pe față de PNL dar dirijat „pe la spate” de PSD. Zilnic apar noi minuni dar și noi aranjamente obscure. Sper să nu văd că vor să înființeze și o „biserică” a adoratorilor lui Cioloș.

Între timp, sociologii, politologii, economiștii și părerologii citesc „din scoarță în scoarță” ghidul de „onestitate și credință” al valorilor și principiilor pe care viitoarea formațiune politică le are în vedere pentru a „juca” pe scena politică unde, după cum declară Dacian Cioloș, vrea să ajungă la guvernare ca partid principal în 2020! Nici mai mult și nici mai puțin!

Unii economiști, mai slobozi la gură, dar și analiști politici, jurnaliști au ajuns la concluzia că acele valori și principii enunțate de Dacian Cioloș în schița de program politic sunt eminamente de stânga! Ba, unii dintre ei, au accentuat o anume profunzime în enunțurile negative cu privire la „economia de piață”, la „piața liberă”, la „competiție/concurență”, versus „acțiune colectivă”, „redistribuire” etc. ce reprezintă „certificatul de calitate” al curentelor politice de stânga. Eu sunt mai rău de gură și văd, deși nu îmi place, că acest Ro+ merge chiar mai la stânga decât PSD!

În timp ce unii văd în apariția formațiunii politice a lui Cioloș un adversar pentru PNL, pe care Cioloș a și început să îl atace la emisiunile Tv dar și în alte declarații, alții văd că Cioloș va atenta, de fapt, la electoratul PSD, cel nemulțumit de parcursul luat de partid sub conducerea infractorului Liviu Dragnea! Ar fi ceva să vedem cum membrii PSD și aliații lor, nu mai vorbesc despre simpatizanții PSD, sunt puși să decidă: merg cu infractorul Dragnea mai departe sau fac pasul ca socialiștii francezi și se încolonează în spatele lui Dacian Cioloș, acest „Macron de Dâmbovița”. Majoritatea analiștilor observă că Cioloș copie, după procedeul bine-cunoscut copy-paste, organizarea, pregătirea și lansarea unui pui al mai celebrei formațiuni franceze „En Marche”.

De unde își va lua „En Marche-ul” românesc pitulat sub sloganul „România Împreună” membrii și simpatizanții? De la toți. Și de la PNL și de la PSD și nu sunt excluse ALDE și PMP. Nu văd nimic deosebit dacă și de la UDMR vor fi doritori (în special de la aripa social-democrată!). USR este un caz special. La USR se petrece, cum bine observă cineva, fenomenul din 2016 care a avut ca victimă PNL: USR este partidul care suferă în tăcere! PNL a suferit în tăcere pentru că a avut o conducere confuză, o conducere care a plecat urechea la prostii socialiste și a pierdut „glorios” alegeri pe care putea să le câștige. La USR problema pleacă de la ei. Ei au sprijinit Platforma România 100 cu atâta fervoare și au încercat să inducă populației că Platforma este de fapt o altă formă a partidului  „salvatorilor”, pentru a lua electoratul PNL,  încât acum a se poziționa împotriva Ro+ ar însemna să piardă toți membrii și simpatizanții. Dar adevărul nu poate fi ascuns mult timp. Unul dintre conducătorii celor două partide, Dan Barna de la USR și Dacian Cioloș de la Ro+, va folosi formula consacrată: „și tu Brutus”?! Când, nu știu și nici nu încerc să fac un pronostic. Posibil mâine-poimâine, posibil mai târziu dar de întâmplat tot se va întâmpla. În teaca socialistă nu poate fi decât o sabie!

Vorba românului: tot răul înspre bine!

PNL are marea ocazie să se clarifice doctrinar și mai ales să se distanțeze cu un electorat mult mai stabil, după plecările adoratorilor socialismului, pe partea dreaptă a eșicherului politic. Chiar dacă vor fi pierderi, ar fi bine ca cei care vor începe „bocetul de înmormântare” să bage la cap o regulă: acea a vaselor comunicante. Locul lăsat liber de adoratorii socialismului va fi ocupat de admiratorii capitalismului. Pentru că acum este fără echivoc. Doar PNL este un partid cu ideologie de dreapta!

Niciun comentariu: