marți, 29 mai 2018

Ludovic Orban, declarații, 29 mai 2018

Declarațiile președintelui PNL, Ludovic Orban, la finalul Biroului Executiv al PNL – 29 mai 2018 

Partidul Național Liberal a luat decizia de a depune în cursul acestei săptămâni o moțiune împotriva ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, la Camera Deputaților. Moțiunea îndreptată împotriva ministrului Finanțelor are la bază tentativa de naționalizare a Pilonului 2 de pensii, execuția bugetară catastrofală pe primul trimestru și de asemenea schimbarea la față a lui Eugen Teodorovici, care una spunea când nu era ministru al Finanțelor și face totul împotriva a ceea ce spunea când nu era ministru al Finanțelor, în calitate de ministru al Finanțelor.

A doua decizie importantă este cea legată de sesizarea Comisiei de la Veneția. După cum vă aduceți aminte, Partidul Național Liberal a reușit sesizarea Comisiei de la Veneția, prin intermediul Comisiei de monitorizare a APCE.  Astăzi, am hotărât ca Partidul Național Liberal să demareze procedura de sesizare a Comisiei de la Veneția prin intermediul APCE, mai precis Comisia de monitorizare și Comisia juridică în privința propunerilor de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală.

Considerăm absolut necesar ca și pe aceste proiecte de modificare să existe un punct de vedere exprimat de Comisia de la Veneția. Apelăm la această procedură pentru că, din păcate, majoritatea parlamentară a refuzat și de această dată solicitarea formulată de grupul parlamentar al Partidului Național Liberal,  și anume a ceea ca Parlamentul,  conducerea Parlamentului, înainte de dezbare și adoptare a modificărilor propuse să sesizeze Comisia de la Veneția.

Nădăjduim că și de această dată APCE, partenerii noștri de la nivelul Adunării Parlamentare din Comisia de monitorizare și Comisia juridică să susțină acest demers, care este un demers cât se poate de legitim și de normal într-o țară care face parte din Uniunea Europeană.

De asemenea, am luat decizia și am mandatat echipa de juriști de la Senat, doamna Alina Gorghiu, doamna Iulia Scântei și domnul Daniel Fenechiu, să elaboreze sesizarea la CCR împotriva legii manualului unic care după cum bine știți a fost adoptată de Senat. Suntem categoric împotriva monopolului de stat pe care vrea să îl introducă Dragnea și cu acoliții săi în ceea ce privește elaborarea manualelor școlare, care poate readuce România cu 30 de ani înainte și noi nu suntem de acord să permitem să revenim în perioada comunistă, în care manualele erau făcute nu pentru a deschide mintea copiilor, ci pentru a face o manipulare a copiilor, prin intermediul unei propagande insidioase  pe care noi nu o putem accepta într-o societate democratică.

Am aprobat depunerea în cursul săptămânii viitoare a unei moțiuni împotriva ministrului Andrușcă, ministrul Economiei din Guvernul PSD-ALDE. Moțiunea va fi depusă în cursul săptămânii viitoare, la Senat.

Nu în ultimul rând, am completat echipa de negociere pe care am constituit-o săptămâna trecută, pentru negocierea în vederea moțiunii de cenzură, cu 3 vicepreședinți ai partidului, cu domnul vicepreședinte Marian Petrache, domnul vicepreședinte Lucian Bode și domnul vicepreședinte Victor Dobre. Oameni cu mare experiență parlamentară, politică și administrativă, care se vor implica alături de liderii de grup și de secretarul general pentru maximizarea șanselor la moțiunea de cenzură.


Întrebări și răspunsuri 

(Ați început aceste negocieri? Cum vedeți aceste mișcări - transferul de parlamentari de la putere la opoziție și invers?) 

Parcă este un mercato. A crescut febra. Am rămas cu un gust amar să văd că parlamentari ai lui Băsescu, parcă fac tot ce pot să salveze Guvernul Dragnea-Dăncilă, dar nu ne descurajează și noi vom continua. Evident,  am început încă de săptămâna trecută discuții formale și informale.  Aceste discuții vor continua și în această săptămână. De asemenea, am mandatat nu numai echipa de negociere, dar fiecare parlamentar al Partidului Național Liberal să poarte discuții cu parlamentari care se află în majoritatea guvernamentală cu  obiectivul de a-i determina să voteze moțiunea de cenzură. Avem întâlniri și în cursul acestei săptămâni și aceste întâlniri vor continua.

(Negocieri la bucată și negocieri cu partidele în paralel?) 

Evident! V-am spus, și instituțional cu partide, cu lideri de grupuri parlamentare, cu parlamentari luați individual  din grupurile PSD, ALDE, UDMR, minorități, dar și discuții instituționale.

(Discutați și cu parlamentarii lui Victor Ponta?) 

După atitudinea lor publică nu am nicio îndoiala că vor vota împotriva Guvernului. Cu siguranță dacă va fi necesar, în cazul în care vor părea că nu sunt destul de convinși, o să discutăm și cu ei.

(Domnul Ponta spunea chiar ieri că nu sunt convinși deloc să voteze moțiunea de cenzură și mai mult decât atât că nu ar vrea un Guvern condus de dv.) 

Să nu vindem pielea ursului din pădure. Cred ca obiectivul fundamental astăzi este sa punem punct acestui Guvern, care face rău României.

(Ar putea susține Partidul Național Liberal crearea unui grup parlamentar al partidului Pro România, la nivelul Camerei Deputaților?) 

Nu știu care sunt actualele prevederi regulamentare. O să discutam dacă vom fi puși în fața adoptării unei astfel de decizii.

(Când veți depune această moțiune de cenzură?) 

Cu siguranță o vom depune. Decizia este luată, vom depune această moțiune de cenzură.  O vom depune atunci când vom avea convingerea că avem maximum de șanse. Mai avem o luna.

(Aveți textul, titlul moțiunii?) 

Acceptăm orice fel de contribuții. Sigur că scheletul moțiunii este deja pregătit, dar având în vedere că vom apela la susținerea din partea mai multor grupuri parlamentare, chiar din partea unor grupuri care nu sunt încă neapărat constituite ca grupuri parlamentare, vom accepta orice temei suplimentar pentru motivarea moțiunii de cenzură.

(Pe ce teme mari se va baza motiunea?) 

Evident, distrugerea economiei românești, reducerea puterii de cumpărare a populației, tentativa de capturare a statului, distrugerea sistemelor publice, atacul sistematic împotriva mediului de afaceri. Avem o listă lungă de critici care nu cred că trebuie foarte bine explicate pentru că ele sunt bine cunoscute de marele public.

Pilonul 2  de pensii face parte clar dintre motivele acestei moțiuni de cenzură. De altfel, știți foarte bine,  noi am demarat o campanie de informare, de conștientizare a cetățenilor, și mai ales de determinare a unei atitudini de opoziție la nivelul societății împotriva tentativei de distrugere a pilonului 2 de pensii, care înseamnă practic distrugerea șansei la o pensie decentă pentru cei care sunt astăzi activi și tentativa de confiscare a banilor privați care le aparțin acestor contribuabili și care bani se găsesc în conturile lor.

(Veți susține o Comisie pentru Adevăr și Reconciliere, o propunere a  președintelui Senatului?) 

Ştiţi vorba aceea: un nebun aruncă o piatră şi o sută de înţelepţi se chinuie să o găsească. Nici nu știu foarte bine, că nu am înțeles exact ce comisie. Comitete, comiții s-au tot făcut. Mi-e că face parte din aceeași categorie cu comitete și comiții care au fost făcute degeaba, cum a fost Comisia sufrageria, Comisia de anchetă împotriva SPP, Comisia împotriva ANRE și așa mai departe.  Niște comisii care n-au absolut niciun fel de sens.

(Ați spus că săptămâna aceasta veți iniția discuțiile și negocierile cu reprezentanții altor partide. Ne puteți spune care va fi primul partener de discuție) 

Nu vă spun. Permiteți-ne ca toate discuțiile pe care le avem să fie discuții extrem de serioase pentru că nu purtăm aceste discuții pentru a lansa mesaje public și chiar încercă cu toate argumentele pe care le avem la dispoziție să convingem orice partener de discuție că este absolut necesar pentru România să punem punct guvernării Dragnea-Dăncilă.

(În trecut, Valeriu Steriu, a susținut o serie de demersuri ale opoziției îndreptate împotriva actualei majorități. Acum s-a dus la PSD. Aveți un mesaj pentru acesta?) 

Să-i fie rușine.

(Veți discuta și cu cei de la UDMR?) 

Cu toți vom discuta.

(Ați avut vreo discuție până acum cu ei?) 

Permiteți-mi să nu fac publice aceste întâlniri și discuții, dar fiți convinsă este o campanie de convingere  stratificată  pe toate nivelele.

(Cum merg aceste negocieri?) 

Vom vedea rezultatele. Dacă există o teamă, pot să vă spun că în discuții personale pe care le-am avut cu foarte mulți parlamentari ALDE, parlamentari PSD și parlamentari UDMR, starea de nemulțumire este foarte mare în rândul parlamentarilor actualei puteri.  Problema este că ei trebuie să aibă curajul să rămână în sală, pentru că strategia perversă care a fost inventată de a ține parlamentarii puterii să nu voteze la moțiunea de cenzură va fi aplicată și în acest caz, ori aici este problema să își asume public acest gest, să rămână în sală, să voteze.

(Credeți că îi veți putea convinge pe cei nemulțumiți de ce se întâmplă în PSD să voteze moțiunea de cenzură?) 

În mod normal n-ar trebui să îmi consum foarte multă energie, deși ne vom consuma energie în direcția asta, pentru că dacă nu e evident pentru un parlamentar PSD că Dragnea duce Guvernul și partidul spre prăbușire înseamnă că nu sunt lucizi și nu au percepția realității. Orice om care are percepția realității poate să înțeleagă că atât PSD cât și Guvernul nu fac altceva decât să genereze un dezastru.

(Ca o estimare când poate fi depusă această moțiune de cenzură?) 

Lăsați-ne să purtăm toate discuțiile. Când vom finaliza discuțiile și vom avea textul final le vom depune și vă vom anunța public.

(Va fi mai deschis PNL in discuțiile cu cei de la UDMR? În trecut au mai fost astfel de inițiative, ați încercat să conlucrați cu dânșii, dar au fost aceste inițiative sabotate de colegii dv.de partid care sunt puțini mai duri în relația cu reprezentanții uniunii) 

Inclusiv pe mine m-a certat domnul președinte al UDMR că am îndrăznit să atacăm la CCR Legea de înființare a Liceului Catolic. Îi mai explic o dată. Nu puteam accepta acest precedent, pentru că dacă acceptam acest precedent însemna că un Parlament, care să spun nu respectă drepturile minorităților, ar fi putut desființa orice fel de instituție înființată de autoritățile locale din orice localitate în care există o minoritate semnificativă și în care există unități școlare de învățământ în limba minorităților. A fost mai degrabă în avantajul și pentru respectarea dreptului minorităților decât în dezavantajul minorităților.

Este un episod care a trecut.

(Având în vedere că mai mulți parlamentari au plecat la PSD, la Senat grupul PMP deja se desființează. Aceste transferuri  pe care le fac cei de la PSD cum vă îngreunează negocierile pentru moțiunea de cenzură?) 

Trebuie să adunăm voturi în plus. Dacă unii s-au dus în barca puterii, normal că trebuie să adunăm mai multe voturi.

Niciun comentariu: