miercuri, 23 mai 2018

Achitarea lui Tăriceanu. O părere


CAP Tăriceanu a obținut la prima instanță o achitare pentru infracțiunea de mărturie mincinoasă. Am înțeles din presa care a detaliat decizia (presa mai serioasă), că procurorul de ședință și avocatul lui Tăriceanu au cerut și instanța a aprobat schimbarea încadrării faptei astfel că „favorizarea infractorului” a fost eliminată. Evident, procurorii nu au reușit să probeze favorizarea infractorului.

A rămas mărturia mincinoasă. Concret, pe dosarul judecat. Nu se referă la toată activitatea lui Tăriceanu, ci doar la cauza respectivă. Instanța a constatat că mărturia lui Tăriceanu, mincinoasă ea (în mod indubitabil!) nu a afectat aflarea adevărului! După câte îmi aduc aminte, procurorii știau totul despre acțiunea infracțională a acuzaților, înainte de a merge la Tăriceanu pentru o declarație de martor. Multe dintre acțiunile infractorilor aveau „suportul moral” al cunoașterii de către Tăriceanu (prim-ministru la data comiterii faptelor infracționale!) a situației și a acceptului lui!

Procurorii nu au putut acuza pe Tăriceanu de nimic în dosarul respectiv pentru că o piedică foarte serioasă în implicarea lui Tăriceanu o constituia cererea pe care procurorii ar fi trebuit să o adreseze Senatului pentru începerea urmăririi penale! Acțiune care ar fi fost un eșec total. Așa cum Vosganian a fost protejat de două ori de Senat, este evident că Tăriceanu ar fi fost la fel de protejat! Singura posibilitate de a-l aduce pe Tăriceanu în cauză a fost „para mălăiață” cu „mărturia mincinoasă”! Asta au avut, asta au exploatat. Sunt sigur că imediat după ce Tăriceanu a aflat că procurorii l-au cam prins, și-a luat măsuri severe ca procurorii să nu ajungă mai departe. A plătit bine ca să fie salvat de avocați!

Este o victorie a lui Tăriceanu? Da și nu. Este o victorie pentru că acum a reușit să evite o condamnare. Nu, pentru că este suficientă ridicarea protecției pe care i-o asigură majoritatea parlamentară din Senat pentru a se începe urmărirea lui penală în aceeași cauză precum și în alte cauze despre care procurorii știu sau au informații însă sunt blocați să acționeze. Este aceeași situație, cumva, ca la Varujan Vosganian. O altă majoritate la Senat sau Camera Deputaților și procurorii vor avea calea deschisă pentru a începe urmărirea penală a politicienilor care formează astăzi majoritatea parlamentară PSD-ALDE.

Legat de această majoritate și dosarele penale. Nu vă luați după „analizele” unor jurnaliști și analiști. PSD și ALDE au un interes comun superior administrării corecte a țării: sprijinul reciproc pentru blocarea urmăririlor penale pe care procurorii le-ar putea începe. Mincinosul CAP Tăriceanu, infractorul Dragnea, mincinosul Varujan Vosganian etc. vor stat umăr la umăr pentru a împiedica justiția să îi judece. Pentru asta, ALDE una va vorbi la presă și alta va vota în Parlament!

Să avem încredere în viitor și în Justiție. Condițiile favorabile de astăzi pentru infractorii care fug de justiției nu vor mai fi în viitor. Achitarea lui Tăriceanu pentru mărturie mincinoasă nu înseamnă că el nu a fost implicat, sub orice formă, în dosarul retrocedărilor pentru așa numitul Paul de România! Nu înseamnă că nu este cumva legat de evreii care au făcut speculații imobiliare în România, în marea lor majoritate ilicite! Sunt evenimente care au avut loc. Întâlniri probate, vizite în Israel pentru participarea la evenimente private. Culmea, Tăriceanu a mințit că nu îi cunoaște pe cei la invitația cărora a răspuns! Dar minciuna lui nu are legătură cu cauza retrocedărilor! De aceea a fost achitat. Dacă nu era această acuzare, nu am fi știut de actele și faptele primului-ministru Tăriceanu și legăturile lui cu afaceriștii evrei!

Justiția a respectat legea! Instanța de judecată nu a putut ieși din tiparele legale, din limitele normelor legii penale! Asta este legea, asta aplică instanța. Este o aberație să acuzi completul de judecată, să spui că a fost iresponsabil! Judecătorii în completul de judecată, pe oricare cauză penală sau civilă, sunt obligați să respecte legea și nu să dea satisfacție societății. Cei care au răspunderea privind modul cum este construită legea, bună sau proastă, sunt parlamentarii care au format majoritatea ce au impus legea incriminată.

Niciun comentariu: