miercuri, 22 mai 2019

Ultimele sondaje fără influența sondorilor PSD

Au apărut. Primul a fost cel de la IMAS. Cu precizarea că IMAS a lucrat și cu USR iar Cristian Ghinea pune analizele lui dar apoi am văzut că a ajuns la o colaborare cu Europa.fm unde analistul a devenit Moise Guran. USR a trecut la alt sondor care era ... mai darnic.


Ei spun că sondajul a fost terminat pe 20 mai, că este ultimul al IMAS pentru aceste alegeri europarlamentare, că are o marjă de eroare de 3,1%, că este telefonic, că au făcut mai multe măsurători care să le dea o imagine cât mai corectă a pieței politice ...

Pentru PNL și Alianța USR PLUS treburile sunt în regulă. Cresc. Mult. Am făcut și un tabel cu creșterea de la luna aprilie la luna mai.


În acest sondaj,  apare un PMP în creștere însă un UDMR ieșit complet din schema europarlamentarelor. Sunt rezultatele IMAS, asta este fotografia lor.

Dacă luăm de bun acest sondaj, situația ocupării locurilor în PE ar fi următoarea:
- PNL                = 9 -10 locuri
- PSD                = 7 -  8 locuri
- Alianța 2020   = 6 - 7 locuri
- ALDE             = 3      locuri
- ProRomânia    = 3      locuri
- PMP                = 2 locuri
- UDMR            = 0 locuri
Calculelele îmi arătau că mai rămân de redistribuit 2 locuri. Pentru că primele 3 sunt candidatele la redistribuire, este posibil ca Alianța 2020 să fie beneficiara redistribuirii în dauna PSD. Eu am lăsat și PSD ... să spere. Dar îi las și pe cei de la Alianța 2020. Doar pentru situația de la sondajul IMAS! Pentru alte sondaje, situația se schimbă radical.

Ziarul Adevărul (aici) ne dă însă și un sondaj al PNL, cu societatea Novel Research, unde situația nu mai este atât de „brutală” pentru PSD ca în sondajul IMAS.


Tabelul de mai sus trebuie citit sub condiția numărului de alegători care se prezintă sau pot să se prezinte la urne.

Primul rând îi cuprinde pe toți cei înscriși în listele electorale. Este foarte puțin probabil ca așa ceva să se întâmple.

Al doilea rând exclude pe nehotărâți și pe cei care nu ar vota. Nici aceasta nu este plauzibilă.

Al treilea rând îi cuprinde doar pe cei care merg sigur la vot și au clarificată opțiunea de vot. Ei bine, această situație este plauzibilă. Trebuie să reținem că la momentul sondajului, opțiunea de vot a fost exprimată de 41% dintre persoanele intervievate! Este, totuși, un procent excelent pentru România. O surpriză chiar de va fi realizat.

O ideea de la Adevărul, probabil a sondorilor, spune că cu cât vor veni mai mulți la vot cu atât diferența între PNL și PSD se va mări în favoarea PNL. Trebuie observat însă că va scade procentul celor care votează celelalte partide. De exemplu,  Alianța 2020 ar ajunge la 10% în situația de la primul rând pe când în situația de la al treilea rând ajunge la 14,8%! În situația de la primul rând, UDMR nu mai trece pragul legal pentru accederea în Parlamentul European. Iar PMP cu 5,2% ar fi la limită. În situația de la al treilea rând însă, UDMR ajunge la prag, este adevărat că la limită însă are speranța că se califică. PMP primește însă mult mai mult, ajunge la 6,7% ceea ce îl satisface.Îi confirmă viabilitatea politică.

Pentru rândul 3, cel mai probabil, situația este următoarea, având și o situație a locurilor probabile pe care partidele românești le vor ocupa în PE. România are alocate 32 de locuri:
- PNL                 - 28,1%  = 9 locuri
- PSD                 - 27,8%  = 9 locuri
- Alianța 2020   - 14,8%  = 5 locuri
- ALDE             -   7,9%  = 3 locuri
- ProRomânia    -   7,6%  = 2 locuri
- PMP                -   6,7%  = 2 locuri
- UDMR            -   5%     = 2 locuri

PNL este doar cu puțin peste PSD. Diferența este foarte mică. Pentru că bazinul electoral activ al PSD este încă mare. Chiar dacă a scăzut semnificativ ca urmare a apariției altor formațiuni politice care îi preia o parte din electorat. Practic, PNL și PSD vor trimite în Parlamentul European cam același număr de europarlamentari.

Să vedem dacă se confirmă vreunul dintre sondajele de mai sus. Normal că acestea sunt la concurență cu sondajele sub influența PSD care dau PSD chiar la 35%!

Niciun comentariu: