luni, 13 mai 2019

Declarațiile de presă ale președintelui PNL, Ludovic Orban, 13.05.2019

DECLARAȚIILE DE PRESĂ ALE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA FINALUL BIROULUI EXECUTIV AL PNL – 13 MAI 2019


Frans Timmermans este reprezentantul familiei socialiste europene care deține cea mai importantă funcție la nivelul Comisiei Europene. Tocmai Frans Timmermans, Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, arată unde a dus PSD, România, trăgând un semnal de alarmă clar, că în cazul în care PSD-ul lui Dragnea și PSD-ul lui Tăriceanu continuă agresiunea sistematică împotriva independenței justiției, prin modificări ale Codului Penal, ale Codului de Procedură Penală, ale Legilor Justiției, care să avantajeze infractorii, care să dezincrimineze fapte care sunt considerate infracțiuni, există riscul major pentru România să se activeze, practic, procedura prevăzută în Articolul 7 din Tratat și anume suspendarea  dreptului de vot  al României la nivelul Consiliului Uniunii Europene.

PSD și ALDE riscă să marginalizeze România și chiar să pună sub semnul întrebării apartenența României la Uniunea Europeană. Orice vot pentru candidații PSD sau ALDE este un vot care va face rău României, pentru că la ora actuală atât PSD cât și ALDE, sunt partide marginalizate, partide care nu sunt acceptate la nivel european, partide care fac un rău imens României.

Singura forță politică ce are astăzi capacitatea de a pune România în primul rând, de a asigura că România stă pe picior de egalitate cu celelalte state ale Uniunii Europene, singurul partid care are forța de a influența decizia la nivel european și de a aduce beneficii pentru România, este Partidul Național Liberal.

Chiar în timpul campaniei, deși, repet, Frans Timmermans este socialist, nu este membru al PPE, se dă un semnal clar către fiecare cetățean român, că dacă își dorește ca România să aibă de câștigat, dacă își dorește ca România să-și mențină poziția la nivel european, PSD nu trebuie să primească niciun vot.

Astăzi, Partidul Național Liberal, practic, a aprobat formal programul politic al PNL pentru alegerile pentru Parlamentul European. Astăzi, la ora 19:00, vom prezenta public acest program. Sigur că acest program este un program politic care este deschis dezbaterilor cu societatea civilă, cu patronatele, cu sindicatele, cu asociațiile profesionale, cu mediul academic. Vrem să arătăm clar că singurul partid care are un plan pentru România în cadrul Uniunii Europene și care are forța de a realiza  obiectivele prevăzute în acest plan este Partidul Național Liberal.

Vrem să arătăm clar că singurul partid care are un plan pentru România, în cadrul Uniunii Europene, și care are forța de a realiza obiectivele prevăzute în acest plan este Partidul Național Liberal. Obiectivul principal pe care îl avem este ca România să aibă o dezvoltare economică rapidă care să permită ca veniturile românilor să ajungă într-un timp cât mai scurt la nivelul mediu de la nivelul european, prin alocarea resurselor către dezvoltarea accelerată a infrastructurii, prin alocarea resurselor către dezvoltarea sistemului de sănătate, prin  alocarea resurselor către educație, pentru școli moderne, pentru relansarea învățământului profesional, pentru asigurarea unei calități a educației în România, exact ca în orice țară de la nivel european și nu în ultimul rând, de fructificarea potențialului pe care îl are România, în primul rând în domeniul agricol,  prin creșterea plăților la hectar cât mai aproape de nivelul mediu în care să crească competitivitatea produselor românești pe plan european. De asemenea, alocarea inteligentă a resurselor spre procesare care să permită să se realizeze cât mai multă valoare adăugată în România și repet, produsele românești să fie cât mai competitive pe piața europeană.

Vă spun doar atât legat de programul politic, cu siguranță vom face o prezentare mai detaliată după ora 19. Nu în ultimul rând, vreau să-i acuz public pe cei de la PSD și ALDE că au desființat Parlamentul în speranța disperată că mai pot să stoarcă niște voturi pe ultima sută de metrii. Noi eram pregătiți cu o moțiune pe fonduri europene prin care să tragem un semnal grav de alarmă, că riscăm să pierdem miliarde și miliarde de euro datorită incapacității Guvernului și că se mai poate face ceva pe ultima sută de metrii, în condițiile în care se trezesc la realitate cei care conduc zona fondurilor europene.

Ce putem să vă spunem astăzi, cifrele prezentate de Rovana Plumb sunt niște minciuni gogonate, nu au nicio legătură cu realitatea. Dacă dăm la o parte fazările, și anume decontările pe proiecte care au început în exercițiul financiar trecut și dacă dăm la o parte plățile directe, asupra cărora Guvernul nu are niciun fel de merit și nicio contribuție, adevărata rată a absorbției este în jurul cifrei de 6%. Chiar și în această rată a absorbției, meritul principal nu îl are Guvernul, meritul îl au autoritățile locale, în special autoritățile locale care sunt conduse de reprezentanți ai Partidului Național Liberal.

România are dreptul să beneficieze de finanțări nerambursabile de 42 de miliarde de euro, în cursul exercițiului financiar multianual 2014 – 2020 și PSD-ALDE aduc România în situația de a pierde miliarde și miliarde de euro, bani care ar fi putut veni pentru dezvoltarea infrastructurii, bani care ar fi putut veni pentru creșterea nivelului de civilizație în mediul urban mic, în mediul rural, bani care ar fi putut veni pentru sprijinirea companiilor românești în  procesul lor de dezvoltare și de expansiune regională sau europeană, bani care ar fi putut veni pentru dezvoltarea sistemului de educație, bani care ar fi putut veni pentru realizarea spitalelor regionale și a tuturor celorlalte investiții.

PSD îi lipsește pe cetățenii români de aceste resurse financiare care ar putea să crească calitatea serviciilor medicale, care ar putea să crească calitatea serviciilor în educație, care ar putea asigura cât mai repede o infrastructură de transport de tip european, care ar putea să aducă civilizație în mediul rural și care ar putea să ajute mediul de afaceri în dezvoltare.

(Idea unei moțiuni de cenzură pentru luna iunie, sau după europarlamentare, rămâne în picioare?)

Cea mai bună moțiune de cenzură trebuie să o dea cetățenii împotriva acestei coaliții, prin votul din data de 26 mai. Votând PNL, contribuie la moțiune de cenzură care poate duce la încetarea acestei guvernări toxice pentru România, la îndepărtarea de la putere a unor clanuri care nu mai acționează de mult în interesul cetățeanului, ci acționează în strictul interes personal și care pun România într-o situație extrem de gravă la nivel European, riscând să pună sub semnul întrebării apartenența României la Uniunea Europeană și împiedicând ca beneficiile acestei apartenențe să ajungă la toți cetățenii români.

(Până acuma ați discutat cu partidele din opoziție să susțină această moțiune de cenzură?)

PNL este implicat într-o campanie extrem de serioasă, o campanie pe care o derulăm de dimineață până seara, în care încercăm să ajungem la fiecare cetățean român pentru a-i convinge să voteze Partidul Național Liberal, singura forță capabilă să bată PSD și să depună, prin votul lor, moțiunea de cenzură. De asemenea, îi convingem să participe la referendumul inițiat de Președintele Klaus Iohannis, un referendum fundamental pentru evoluția ulterioară a societății românești. Orice discuție legată de acest subiect o vom aborda după data de 26 mai. Până pe data de 26 mai, noi încercăm să le spunem românilor că puterea le aparține și că România va evolua în funcție de votul pe care îl vor da la alegerile europarlamentare și la referendumul inițiat de președintele Klaus Iohannis.

(Pe 18 veți avea acel miting la București în  Piața Victoriei, voiam să vă întreb cum decurg aceste pregătiri și dacă v-ați propus un număr de delegați, de susținători de la fiecare filială? Știm că va veni, sau ar urma să vină și președintele Klaus Iohannis)

L-am invitat pe președintele Klaus Iohannis, cu siguranță la acest miting vom prezenta principalele idei ale programului politic al Partidului Național Liberal pentru alegerile europene. De asemenea, ne vom bucura dacă președintele va fi prezent la acest miting pentru a susține referendumul alături de noi pentru că la ora actuală, Partidul Național Liberal este implicat total în campania pentru referendum iar noi considerăm că pentru o societate sănătoasă, pentru o curățare a spațiului public de infractorii care încearcă să acapareze România, este vital ca românii să vină la referendum și să spună, DA!

(Este posibil si un miting pro-referendum alături de cei de la USR și de formațiunea domnului Cioloș?)

Toate acțiunile Partidului Național Liberal, indiferent că sunt întâlniri locale, județene, regionale sau naționale, sunt și acțiuni de campanie pentru referendum.

(Este în limitele Constituției participarea președintelui la aceste mitinguri organizate de PNL?)

În conformitate cu legea și ați văzut că  deși și în primă fază anumite minți tulburi au încercat să-i interzică președintelui României să se implice în campania pentru referendum, legea a rămas normală și firească, constituțională. Așa cum era normal, președintele, are dreptul legal, chiar obligația de a se implica în referendum și de a susține acest referendum prin orice fel de apariție publică.

(V-aş întreba despre schimbarea de atitudine a fostului premier, Dacian Cioloş, l-a atacat pe Klaus Iohannis. Spunea despre acesta că este un preşedinte fără soluţii)

Președintele Klaus Iohannis a declanșat un referendum fundamental. Partidul Național Liberal care este în parteneriat cu președintele Iohannis, susține total acest referendum. Ne așteptăm din partea oricărui cetățean și din partea oricărei forțe politice să sprijine acest referendum. Adversarul politic al Partidului Național Liberal este PSD-ul lui Dragnea și PSD-ul lui Tăriceanu. Îi sfătuiesc pe toți aceia care vor să contribuie la îndepărtarea de la putere a acestui grup infracțional organizat, să se mobilizeze, să facă această campanie pentru referendum și le spun că orice atac împotriva președintelui Iohannis și a Partidului Național Liberal, în condițiile în care suntem angajați într-o bătălie extrem de dură cu PSD-ul  lui Dragnea și cu PSD-ul lui Tăriceanu, face bine PSD-ului și ALDE.

Ca atare, cred că cel mai important lucru este ca toți actorii implicați în campania electorală, toți aceia care își doresc ca PSD-ul să nu mai fie la putere, toți aceia care vor să readucă România în mâna românilor buni, în mâna românilor educați, în mâna românilor cinstiți, în mâna românilor cu cei 7 ani de acasă , să se mobilizeze și să voteze Partidul Național Liberal la alegerile pentru Parlamentul European, să voteze DA, la referendumul inițiat de președintele Klaus Iohannis.

(Mâine președintele Klaus Iohannis merge la Ploiești, va avea și o întâlnire la Primărie. Voiam să vă întreb dacă vor participa și parlamentari PNL sau aleși locali ai PNL la această întâlnire?)

Nu cunosc exact care este formatul acestei acțiuni a președintelui, dar, repet, președintele României, în orice împrejurare publică în care apare are dreptul legal să susțină referendumul, să prezinte cetățenilor români argumentele care au stat la baza organizării acestui referendum, să îndemne românii să se prezinte la vot și să voteze în favoarea acestui referendum.

(Este moral ca președintele României să apară pe o scenă cu afișele PNL în spate?)

Este și moral și legal. Este profund moral să faci campanie pentru un referendum la care populația românească este chemată să spună foarte clar că nu este de acord cu amnistierea și grațierea faptelor de corupție. Este foarte moral ca președintele să facă această campanie pentru un referendum la care populația României este chemată să spună DA, la interzicerea reglementării prin Ordonanță de Urgență în domeniul Justiției și la posibilitatea ca să se declanșeze controlul de constituționalitate pentru Ordonanțele de Urgență și de alte entități decât de Avocatul Poporului, care a fost avocatul PSD.

(Nu se poate disocia campania pentru europarlamentare de cea pentru referendum? În timpul campaniei pro-referendum apar și însemne electorale ale Partidului Național Liberal )

Dar e normal. Partidul Național Liberal sprijină acest referendum.

(Dar invers discutând, președintele îi sprijină pe candidații PNL?) 

Este inerent ca la un eveniment care este organizat de PNL, la care îl invităm pe președintele Klaus Iohannis. Președintele Klaus Iohannis participă la acest eveniment în cadrul în care se desfășoară acest eveniment. Mi se pare corect, moral și chiar salutar faptul că președintele României se implică în această campanie pentru referendum alături de Partidul Național Liberal, care a declarat încă din primul moment susținerea pentru acest referendum.

(Liviu Dragnea anunța cu o zi în urmă că Guvernul va adopta Ordonanțe de Urgență pentru Codul administrativ, imediat după europarlamentare.  Și premierul a făcut această declarație. Cum vi se par aceste promisiuni în prag de alegeri?)

Este exact ca și promisiunea că 10 miliarde de euro sunt la dispoziția primarilor pentru proiecte locale. Mie mi se pare că Dragnea trăiește într-o lume paralelă, că nu mai are nicio legătură cu realitatea. Este un om disperat care e în stare să facă orice pentru a scăpa de condamnare și pentru a smulge niște voturi nemeritate din partea unor cetățeni români, apelând la toate mijloacele , inclusiv la mită către primari.

Calific tentativa lui Dragnea de a promite bani primarilor din toate partidele politice, ca o tentativa de mituire a primarilor în procesul electoral. Este un lucru extrem de grav, cu atât mai mult cu cât Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv tocmai pentru astfel de practici  în cadrul unui referendum, adică în cursul unui proces de natură electorală.

Nici măcar nu știe deciziile Guvernului său în privința sumelor din Fondul de Dezvoltare și Investiții, care nu sunt niște bani care se dau, aia sunt niște bani care sunt luați cu împrumut din trezorerie și care trebuie dați înapoi. Plafonul stabilit de Guvern Dăncilă, marioneta lui Dragnea, a fost de 68 de milioane. Ca atare, minciuna lui cu 10 miliarde de euro, care umblă liber prin România, gata să finanțeze proiecte de dezvoltare locală este o minciună gogonată, care orice primar care urmărește actele normative ale Guvernului, știe că e o minciună gogonată care este făcută strict pentru perioada de campanie și care nu va duce la finanțarea niciunui proiect.

(Din punctul dumneavoastră de vedere se justifică această Ordonanță de Urgență? Este oportună Ordonanța?)

Cum să fie oportună? Este total inoportună. Unul dintre obiectivele referendumului inițiat de președintele Klaus Iohannis este tocmai acesta, să stopeze abuzul de Ordonanțe, să permită unor instituții din România să nu se mai dea Ordonanțe de Urgență  neconstituționale.

Vă readuc aminte Ordonanța 55 care a fost dată cu același scop și tot Dragnea era cel care umbla cu proiectele  pe PNDL 1, mituind primarii ca să-i convingă să treacă la PSD. Ordonanța 55 după adoptarea în Parlament, am atacat-o la Curtea Constituțională și a fost declarată neconstituțională. Codul administrativ, legea a fost declarată neconstituțională.

Cum să reglementezi prin Ordonanță de Urgență un domeniu atât de important cum este Codul administrativ? Este necesară o dezbatere nu numai parlamentară, este necesară o dezbatere cu reprezentanții autorităților locale. De altfel, nici un act normativ care vizează autoritățile locale nu trebuie să fie adoptat fără consultarea efectivă și serioasă a autorităților locale. Eu aș impune chiar și un aviz conform din partea structurilor asociative care reprezintă autoritățile locale.

(Codul administrativ?)

Codul administrativ este o catastrofă. Accentuează politizarea administrației, nu aduce nici un fel de autonomie locală, dimpotrivă, aduce o centralizare suplimentară în loc să aducă o descentralizare reală.

Codul administrativ  dă liber la introducerea bunului plac politic în administrația publică și la transformarea instituțiilor publice în filiale ale partidului  de guvernământ.
Sunt extrem de multe lucruri grave. În ceea ce privește, știți foarte bine că am atacat la Curtea Constituțională. Reintroduce criteriul etnic ca și criteriu de constituire a autorităților locale, desființează pragul de utilizare a limbii materne, deci sunt niște lucruri extrem de grave în reglementarea Codului administrativ care necesită dezbatere publică și arată foarte clar că nu există nici un temei constituțional, nu există nicio urgență  pentru adoptarea acestui Cod administrativ.

(Cum vedeți criticile lui Kelemen Hunor și ale UDMR legate de discursul naționalist al lui Rareș Bogdan? Înțelegem că sunteți într-o relație înghețată cu cei de la UDMR.)

Nu suntem noi într-o relație. Ei sunt într-o relație foarte dezghețată cu PSD- și ALDE. Vă readuc aminte că au votat modificările la Codul penal și la Codul de procedură penală după ce Kelemen Hunor a spus că nu le vor vota, să ne aducem bine aminte. Au votat cu candidații PSD la curtea Constituțională și în Camera Deputaților și în Senat și chiar pot să vă spun un banc care m-a amuzat profund, că este îngrijorat Liviu Dragnea privitor la situația din Teleorman și la riscul ca să nu mai rămână primul partid. Dar știți de ce? Pentru că a decis UDMR să-și deschidă filială în Teleorman.

Deci, ca atare, orice declarație după astfel de decizii, verba volant, scripta manent. Faptele vorbesc.
Nu se poate ca UDMR, în condițiile în care Partidul Popular European a dat un semnal clar, de respingere categorică a modificărilor grave, contrare articolului 2 din Tratatul Uniunii Europene, reglementărilor și practicilor la nivel european, contrare recomandărilor din cadrul MCV, ei să voteze asemenea enormități si apoi să mai spună că au înghețat relațiile cu Rareș Bogdan și cu PNL. Este normal, Rareș Bogdan este un patriot, Rareș Bogdan este un om care își iubește țara, Rareș Bogdan este un om care sancționează orice derapaj al oricărei structuri politice din România, care contravine Constituției și care contravine bunului simț și normalității, într-o țară democratică. Derapaje care au fost, slavă Domnului, din partea conducerii UDMR. Niciodată, discursul lui Rareș Bogdan și nici al meu, nu a fost un discurs care să fie împotriva cetățenilor români de etnie maghiară, ci împotriva unor decizii pe care le-au luat conducătorii UDMR, de multe ori împotriva voinței cetățenilor români de etnie maghiară.

(La Camera Deputaților există un amendament prin care noul indice prin care se calculează creditele în lei, să fie aplicate și contractelor în derulare. Vor susține parlamentarii PNL acest amendament?)

Am să vă dau un răspuns după o analiză din partea Comisiei de buget-finanțe, a Comisiei finanțe-bănci și a Comisiei juridice a partidului. Nu cunosc exact conținutul amendamentului, când vom avea o poziție publică, o vom exprima.

(Cum vedeți agresiunile de la Iași dintre cetățeni ai României  pentru că erau oameni care nu simpatizau deloc PSD și am văzut ce s-a întâmplat acolo, i-au huiduit pe militanții PSD)

L-au huiduit pe Dragnea, nu pe militanții PSD. Mie mi s-a părut că manifestația anti-PSD și de la Iași și de la Galați a fost o manifestație cât se poate de civilizată, nu a apărut nicio formă de violență, nu a apărut nicio formă de lezare a ordinii publice, ca urmare a acestor manifestații și este normal ca oamenii care s-au săturat de PSD, să iasă în stradă și să își manifeste această poziție clară, categorică, ba chiar îi felicit și pe ieșeni, care au reușit să-l arunce pe Dragnea de două ori de la Iași, iar gălățenii care au ieșit normal, natural , spontan, practic și-au manifestat, și-au exprimat poziția publică fără niciun fel de violență, fără niciun fel de agresivitate, arătând în schimb, foarte clar, că s-au săturat de Dragnea.

( Considerați că nu au fost agresivi?)

Stimată doamnă, agresiunea la care sunt supuși cetățenii României provine din partea puterii, din partea lui Dragnea, a PSD-ului, care nu mai au curajul să iasă în lume, care se feresc de cetățenii români, care se înconjoară cu cordoane de jandarmi, care folosesc forțele de ordine publică ca să reprime orice manifestare a cetățenilor în această țară, nu cetățenii comit agresiuni. Nu s-a întâmplat în nicio țară ca cetățenii să fie aceia care să comită agresiuni iar cel puțin manifestațiile organizate de noi, organizările spontane, manifestările spontane care au apărut atunci când au fost mitingurile PSD-ului, au fost cât se poate de civilizate și nu au pus în niciun fel în pericol ordinea publică și nu au generat niciun fel de agresiuni.

Niciun comentariu: