vineri, 10 mai 2019

Declarații de presă susținute de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, la începutul Summitului informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană

11:30 | 09 Mai 2019 | Uniunea Europeană

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 9 mai a.c., la Sibiu, declarații de presă, la începutul Summitului informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană. 

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarațiilor de presă:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună ziua! Este o zi frumoasă, un eveniment frumos. Dați-mi voie să vă spun și dumneavoastră, și celor care se uită la noi: felicitări de Ziua Europei! Este o zi frumoasă, aici, în Sibiu, o zi mare pentru România. Începe Summitul de la Sibiu și astăzi, de Ziua Europei, Europa vine în România. Aici, din centrul României, de la Sibiu, se va decide viitorul Uniunii Europene. Peste câteva minute, vor începe liderii de state, liderii de guverne, să sosească aici, în Piața Mare. Ne vom întruni și vom decide cum va arăta viitorul Uniunii Europene. Avem pregătită o declarație, o declarație pentru cetățenii europeni, Declarația de la Sibiu, care va arăta că suntem hotărâți, suntem uniți, știm ce vrem, dorim să ne implicăm pentru un viitor foarte bun al Uniunii Europene. O zi foarte importantă pentru România, o zi foarte importantă pentru români! Astăzi Europa vine la noi. România contează, românii contează!

Jurnalist: Domnule Președinte, există și un apel al liderilor europeni de Ziua Europei privind participarea la alegerile europarlamentare care se apropie.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, sunt printre semnatarii acelui apel și nu întâmplător a fost lansat astăzi, de Ziua Europei. Toții președinții din Uniunea Europeană, președinții de state, am semnat un apel prin care îi chemăm pe europeni la urne.

Aceste alegeri europarlamentare nu sunt alegeri obișnuite. La aceste alegeri se decide realmente viitorul Uniunii Europene. Vedeți că avem peste tot partide eurosceptice, politicieni populiști, politicieni care nu vor să continuăm în această frumoasă Uniune Europeană, iar cetățenii europeni sunt chemați să decidă prin vot ce fel de viitor vrem pentru Uniunea Europeană. Este clar că avem de ales între partide tradiționale, partide care vin cu soluții ,și partide populiste, extremiste, care vin cu sloganuri, dar nu cu soluții.

Iată, și pentru noi, pentru români, acest vot contează și acest vot contează și la europarlamentare, și la referendum. Referendumul pe care l-am convocat este despre viitorul nostru în Uniunea Europeană. Acum se decide calea pe care vom merge în Uniunea Europeană. Și merită să votăm, fiindcă am muncit, noi toți am muncit ani de zile ca să ajungem aici.

România este o țară europeană, este o țară respectată, se vede. Vor veni toți liderii europeni astăzi, aici, la noi. Haideți să fim pro-europeni, să mergem la vot, să votăm pentru viitorul nostru european! Votul românilor contează! Contează în România și contează în Europa!

Jurnalist: Domnule Președinte, puteți în discuțiile informale, ridica și o problemă care ne doare pe noi, în România, cea a Spațiului Schengen? Știm foarte bine cât am muncit pentru a fi parte din Spațiul Schengen.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Vedeți, am muncit enorm de mult și această chestiune, Schengen, am pus-o în discuție de nenumărate ori, și fiți siguri că și astăzi voi discuta cu liderii europeni despre Schengen.

Însă, vedeți că lucrurile nu merg întotdeauna așa cum ne imaginăm. Avem politicieni care, din păcate, au arătat Europei că nu avem numai o față frumoasă. Avem și politicieni care atacă justiția, din păcate, avem politicieni care, din păcate, atacă chiar și instituțiile europene, și în aceste condiții, din păcate, în loc să mergem mai departe, să fim acceptați cu totul și inclusiv în Spațiul Schengen, au apărut acele discuții despre statul de drept din România, discuții care, evident, au fost antamate de politicienii noștri, care vor altceva decât binele României.

Românii își doresc să fie europeni și vă promit că vom rămâne și pot să vă promit că peste puțin timp, probabil nu astăzi, dar peste puțin timp, vom fi și în Schengen, și vom scăpa și de MCV.

Jurnalist: Se vorbește despre unitatea Europei la Sibiu, domnule Președinte, dar scena politică internă pare mai dezbinată ca niciodată. Aveți un mesaj, inclusiv pentru majoritatea guvernamentală, care nu e...

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Am un mesaj clar pentru români: haideți să decidem împreună viitorul României! Haideți să mergem la vot, să avem un rezultat clar și să știm ce vrem! Eu vreau România puternică în Europa.

Jurnalist: Spuneați despre viitorul României în Europa, se va regăsi pe tema discuțiilor de astăzi și problema securității energetice, mai ales dacă ne gândim că noi suntem în Europa de Est?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Pe agenda strategică, cu siguranță, această chestiune se va regăsi. Astăzi, bănuiesc că în cadrul discuțiilor vom aborda, pentru a stabili liniile directoare pentru agenda strategică pentru următorul mandat, și chestiuni legate de climă, chestiuni legate de securitate energetică. Toate acestea vor fi discutate. O să vedeți în Declarația de la Sibiu, multe chestiuni vor fi enunțate, dar următoarea fază este la Consiliul din iunie, când stabilim agenda strategică pentru următorul mandat.

Jurnalist:  O întrebare și despre referendum. Veți participa la mitingurile PNL pentru referendum, pe care le organizează Partidul Național Liberal în țară?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu voi participa la mitinguri pentru a face cunoscut referendumul, da.

Jurnalist: Domnule Președinte, ați scris că ați redactat cu pixul pe hârtie Declarația de la Sibiu.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Am contribuit un pic la Declarația de la Sibiu. Mulțumesc! Ne mai vedem astăzi!

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: (...) un sentiment bun pentru viitorul Uniunii Europene, fiindcă noi suntem hotărâți să ne implicăm, să rezolvăm problemele Uniunii și să definim un viitor bun, prosper, sigur pentru cetățenii europeni. Să eliminăm aceste sentimente de incertitudine, de insecuritate, care ușor, ușor au apărut la mulți europeni. Nu este cazul, fiindcă noi vom gestiona problemele bine.

Jurnalist: Credeți că România poate juca un rol mai important, domnule Președinte, în viitor?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Vedeți că rolul important al României se vede. Astăzi, aici, în centrul României, în Sibiu, se discută viitorul Uniunii Europene.

Este o zi mare pentru România și pentru români, fiindcă astăzi, de Ziua Europei, Europa vine la noi, în România. România contează, românii contează și acesta este un mesaj foarte important pentru noi aici.

Pe de altă parte, da, suntem hotărâți să ne implicăm pentru a rezolva problemele, oricare ar fi ele.

Jurnalist: Domnule Președinte, se vorbește și despre Brexit (...)

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, acest summit nu este despre Brexit. Inițial, trebuia să fie acest Summit imediat după Brexit. Brexit încă nu s-a întâmplat, însă chestiunea Brexit nu va fi pe agenda discuțiilor de astăzi.

Vă mulțumesc! Ne mai vedem!

Jurnalist: Domnule Președinte, aveți un mesaj electoral pentru maghiarii din România?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da! Să meargă la vot, fiindcă votul contează! Și votul la alegerile europarlamentare, și votul la referendum, este despre viitorul nostru european. Așa că mergeți la vot!

Jurnalist: What is the future of Europe, in your view? / Cum arată viitorul Europei, în viziunea dumneavoastră?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: It is a good future. It is a good future and this is why we come together today in Sibiu. We are talking about the future of the Union, we are united, we know what to do, we know when to do it and we know how to do it. We designing the guiding lines for the Strategic Agenda for the next mandate and we are very determined to maintain the European Union as a very successful project. / Viitorul arată bine. Uniunea Europeană are un viitor bun și, tocmai din acest motiv, ne întâlnim astăzi, cu toții, la Sibiu. Discutăm despre viitorul Uniunii, suntem uniți, știm ce să facem, știm când să facem și știm cum să facem. Definim liniile directoare pentru Agenda Strategică pentru următorul mandat și suntem foarte hotărâți să menținem Uniunea Europeană ca un proiect de foarte mare succes.

Niciun comentariu: