vineri, 31 mai 2019

Aceștia sunt macronii mei

Într-o postare mai veche am preluat o știre de la Politico unde Victor Ponta și partidului lui, ProRomânia, era cotat ca membru al grupului ECR din Parlamentul European, grup care îl și trecuse pe site-ul propriu ca membru cu drepturi depline.

Situația stă altfel astăzi. ProRo se pare că este al treilea partid din România care s-a alăturat grupului ALDE&En Marche care își formează un nou grup în Parlamentul European. Legătura va fi Emmanuel Macron. Președintele francez este în plină campanie internă de modificare a politicilor sociale din Franța dar are și ambiții enorme pentru el dar și pentru Franța în spațiul Uniunii Europene.


Situația este luată de la Politico. Pe site-ul PE, situația nu este actualizată, așa că ProRo nu este trecut la un grup euro-parlamentar. Dar, dacă nu neglijăm informațiile care circulă, semi-oficiale, bănuim pentru că siguri nu putem fi până la o informație oficială, că ProRo s-a decis să aparțină grupului progresiștilor condus de En Marche al lui Macron. Partidul lui Macron este cel care a „distrus” partidul socialiștilor francezi, tradițional, i-a preluat majoritatea membrilor cu deosebire a celor mai vizibili și a trecut spre centrul spectrului politic cu o combinație de „valori” între stânga și centru-dreapta. Ca atare, în „cuibul” macronist își pot găsi locul toate formațiunile politice care s-au născut din partidele socialiste și social-democrate tradiționale. La noi, avem deocamdată 3: USR, PLUS și ProRo. A, să nu uit, Cristian Ghinea are dreptate într-o postare entuziastă pe Facebook. Denumirea temporară a noului grup liberalo-socialist cuprinde și USR PLUS:


Viitoarea denumire va exclude termenul „liberal” din titulatura ALDE eu, care în Franța socialistă are conotații peiorative însemnând „capitalism sălbatic”. Asta este! Cultura socialistă franceză a câștigat. Oprește folosirea unui termen care definește o politică pe care Emmanuel Macron o dorește definitorie pentru viitorul Franței. Bine, este vorba mai degrabă de struțo-cămila politică numită pompos „social-liberalism”, încercată și la noi de partidul lui Dan Voiculescu sub conducerea lui Daniel Constantin, cel care îi este acum secund lui Victor Ponta dar și de ALDE condus de Tăriceanu care, în urma pierderii pragului la alegerile euro-parlamentare dar și a criticilor partenerilor europeni s-a retras din familia social-liberalilor europeni.

Cineva a avut inspirația să pună o declarație a vocalului Andrei Caramitru de la USR care propune ca prim-ministru în locul lui Dăncilă pe Tudose, acum membru al ProRo, cu consecința creșterii ProRo dar nu prea mult (!) și scăderea PSD, nici asta prea mult (!). Dacă este să stăm strâmb și să judecăm drept, dacă este să luăm în calcul și susținerea de către entuziaștii din Alianța USR PLUS a unor astfel de idei, este obligatoriu să ne gândim la un viitor pe care cei din USR PLUS îl doresc. Ei având, evident, dorința de a deveni forța politică cea mai mare din România cu un partener în ProRo de 15% și cu un PNL de tip balama care poate fi șantajat cu amenințarea pentru țară a „victoriei” PSD pentru a se supune dictatului USR PLUS.

Se spune că politica este curvă. Ei, dar ce curvă!

Deocamdată mă mulțumesc cu aceste informații. Având în vedere apartenența la viitorul grup politic al celor de la USR - PLUS - ProRo, știind că obiectivul lor politic este izolarea popularilor europeni pentru a le lua puterea, știind că nu au scrupule în a se asocia cu social-democrații europeni pentru a împiedica o nouă convenție pro-europa a acestora cu popularii europeni, observând cum în media atacurile împotriva PNL s-au întețit, cel mai dur fiind nimeni altul decât noul intrat în familia macroniștilor, Victor Viorel Ponta cu al său ProRo, constat că lupta politică în România devine la fel de dură ca în PE. Mai murdară, mai lipsită de scrupule. Ținta nu este doar PNL, care a luat prea multe voturi la alegerile euro-parlamentare. Ținta este acum, în principal, președintele Klaus Iohannis care din poziția de membru al Consiliului European al șefilor de stat și de guvern are un vot de aur pentru politicile popularilor europeni și nu pentru dorințele și ambițiile noului grup politic al lui Macron! Alegerile prezidențiale din acest an sunt o bună ocazie pentru macroniști de a scoate președinția României de sub influența curentului pro-european al egalității între statele membre și o mai profundă integrare europeană pentru a duce România în zona acceptului existenței Uniunii Europene cu mai multe viteze visat, dorit de Emmanuel Macron și trasformării statelor membre „de mâna a doua” în piață de desfacere a produselor economiei franceze. Alianța USR PLUS are în ProRo un bun aliat pentru a obține voturile necesare pentru a învinge pe alegătorii președintelui Klaus Iohannis. Într-un eventual tur II al alegerilor prezidențiale, candidatul Alianței USR PLUS speră să aibă voturile PSD, ALDE, ProRo, chiar și a altor formațiuni politice mai mici. Și-au făcut calculele și de aceea apar aceste alianțe. ProRo care este un fel de PSD 2.0 se declară anti-PSD însă este, fără nici o îndoială, puntea de legătură a Alianței USR PLUS cu electoratul PSD.

Precedent este. Nu la nivelul acesta, dar este la nivelul „actorului politic” Dacian Cioloș! Când a fost comisar european pentru agricultură a fost perceput, de cei care aveau ochi să vadă, ca al doilea comisar european al Franței! Prin Cioloș, Franța și-a impus proiectele politice privind agricultura europeană, finanțarea compensatorie a agricultorilor francezi de 10 ori mai mare ca a agricultorilor din statele est-europene etc.

Niciun comentariu: