luni, 6 mai 2019

Viktor Orban scoate FIDESZ din PPE

Viktor Orban și FIDESZ retrag sprijinul Guvernului Ungariei pentru candidatura lui Manfred Weber la funcția de președinte al Comisiei Europene. Agerpres.

Se pare că Partidul Popular European, care susține candidatura lui Manfred Weber, trebui să se pronunțe asupra FIDESZ condus de Viktor Orban, primul ministru ungar. FIDESZ este în perioada de suspendare a activității sale în PPE. Viktor Orban nu vrea să renunțe la ideile sale populiste astfel că rupe, brutal, legăturile cu foștii parteneri din PPE. Dar asta naște alte întrebări!

De curând a avut o întâlnire cu Salvini și se pare că s-au înțeles. Împreună dar și cu alți populiști ar putea forma un nou grup parlamentar în noul Parlament European. Am înțeles că Marine Le Pen ar fi interesată de o colaborare cu Salvini și cu Viktor Orban al Ungariei. Cele trei formațiuni au multe în comun, nu doar ultra-naționalismul ci și atitudinea Pro-Rusia, dintre formațiunile politice ale statelor membre ale UE fiind cam principalele susținătoare ale Moscovei și politicilor lui Putin în Europa.

Pentru România mă gândesc la poziția viitoare a UDMR. Uniunea este condusă de socialiștii lui Kelemen Hunor, care au dus UDMR la remorca foștilor „liberali” maghiari, FIDESZ. Îi vor urma pe cei din FIDESZ? Pentru că în PPE dar și în PE europarlamentarii UDMR au fost suplimentul necesar FIDESZ pentru a se impune. Cu maxim 2 europarlamentari, cu PNL posibil singurul partid românesc în PPE, UDMR va trebui să aleagă. Fie rămâne în PPE dar în opoziție cu PNL, așa cum este în țară, fie pleacă după FIDESZ către o grupare populistă.
„„Orban a arătat că reprezentantul Partidului Popular European a declarat deja că nu doreşte să devină preşedinte al Comisiei Europene cu ajutorul voturilor din Ungaria. "Aceasta este o poziţie serioasă şi o încălcare a principiului de a respecta întotdeauna alegătorii", a apreciat premierul.
Guvernul Ungariei consideră că niciunul din candidaţii la funcţia de preşedinte al CE nu este corespunzător, a spus Orban. "Căutăm un candidat potrivit", a afirmat el în conferinţa de presă.””
Aceste declarații confirmă, fără echivoc, ruptura FIDESZ de PPE. Probabil vom asista la excluderea FIDESZ din PPE dacă nu cumva, din orgoliu, Viktor Orban va comunica el însuși că FIDESZ nu mai poate sta în PPE pentru ... găsește el niște explicații teribiliste (este specialist!).

Pentru popularii europeni se deschide, cu această ocazie, o altă perspectivă pentru obținerea unei majorități euro-parlamentare. Viktor Orban și FIDESZ au fost „cuiul lui Pepelea” în PPE, multe voci europene (importante în aritmetica europarlamentară!) fiind stricte cu privire la existența acestora în PPE. Fără FIDESZ! Se pare că așa va fi.

Cu ieșirea FIDESZ din PPE, PNL urcă o treaptă ca loc și rol în marea familie a popularilor europeni. Până acum, Ungaria prin FIDESZ erau peste România și PNL în PPE, cu mai mulți europarlamentari la care au adăugat europarlamentarii formațiunilor politice maghiare din statele vecine Ungariei. Pentru toate acele state, Croația, Slovenia, Slovacia la fel ca în România se va pune problema locului și rolului reprezentanților comunităților maghiare care ajung în PE. Oricum, liantul FIDESZ nu va mai fi. Rămâne ca sarcină pentru PNL, ca partid cu capacitatea de a aduna popularii europeni din sud-estul Uniunii Europene, să fie stindardul atingerii obiectivelor comune acestei zone europene.

Pentru că nimic nu este veșnic, sunt tare curios care va fi poziția FIDESZ după ce Viktor Orban nu îl va mai conduce. Actuala poziție politică - populism, ultra-naționalism, revizionism, iredentism -, a dus Ungaria în stări latente de conflict cu statele vecine. Cât timp Ungaria este condusă de Viktor Orban, starea de nesiguranță a statelor vecine față de politicile Ungariei se va menține iar acolo unde Ungaria se va folosi de șantajul care o caracterizează în relațiile internaționale, starea de nesiguranță se va agrava.

Niciun comentariu: