joi, 16 mai 2019

Europarlamentarele, bată-le focul

Arde, bre! Arde tare. Toată lumea contra toată lumea. Cum este, de fapt, normal. Interesele sunt diferite. De la grup social la grup social prin intermediul partidelor politice.

Ieri seară, mai târziu așa, cum șade bine oamenilor serioși, la centrul de evenimente Le Chateau, Str. Turturelelor, nr. 11, București, 100 de oameni de afaceri s-au adunat să comunice decizia lor de a se implica în politică de partea PNL care, ca partid politic, le reprezintă aspirațiile politice. Sunt liberali în gândire și acțiune însă nu s-au implicat în politică pentru că au considerat că nu este treaba lor. Până când nu au avut diferite experiențe personale „nefericite” care i-a determinat să privească cu alți ochi viața în general și participarea lor, într-o formă sau alta, la viața politică. Au ales PNL. Le era aproape ca model ideologic. Au ales PNL pentru că au găsit nu doar o ideologie convenabilă ci acei parteneri politici de care au nevoie. Ei pot continua să aibă grijă de afacerile lor, să le dezvolte, să crească numărul de angajați, să crească contribuția lor la bugetul țării dar au nevoie și de o voce politică care să le ducă ideile și nevoile în zona deciziei politice de unde până acum, mai ales sub guvernările PSD, le-au venit doar surprizele neplăcute. Ei sunt o parte semnificativă a grupului social care a simțit nevoia să fie reprezentat politic de PNL. Asta ca exemplu pozitiv privind bazinul electoral al PNL.

Acum să trecem la treabă. Apar sondaje peste sondaje. Se fac tot felul de calcule. Mi-au căzut ochii și pe evaluările făcute de cei de la Politico.eu, care preiau rezultatele din sondajele mai multor case de sondare a opiniei publice și fac o proiecție proprie. Nimic rău aici. Este de apreciat.  Este jurnalism pur. Aplauze.

Problema mea se naște însă atunci când pun mâna pe creion și fac și eu calcule. Nu îmi ies la la ei, dar nu trebuie să mă mir. Sunt jurnaliști, au și ei o pâine de mâncat, sondajele sunt doar „fotografii” ale momentului cu  data înscrisă în articol. Cum iau eu acum ca exemplu ce consideră ei că ar fi fotografia politică în România la data de 15 mai 2019.


Dacă nu pui mâna pe creion, consideri că asta este. Ce mama naibii!😂 Dar dacă pui mâna pe creion iese altceva.

Să prelucrăm puțin informația de mai sus.

Ei au și o „fotografie”, pe care nu am capturat-o, cu contribuția partidelor din România la familiile politice din viitorul  Parlament European.

- EPP (PPE)                 ⇒ PNL                                             =   8 locuri
- PES (S&D)                ⇒ PSD                                              =   9 locuri
- ALDE +En Marche  ⇒ ALDE.ro+Alianța USR PLUS   = 11 locuri
- Neidentificați                                                                       =   4 locuri

Observăm, până și de pe Lună dacă am fi, că principala forță politică din România devine un fel de alianță încă neanunțată ALDE a lui Tăriceanu, USR a lui Barna și PLUS a lui Cioloș, actori politici care vor contribui la formarea „viitorului” grup europarlamentar „Renașterea europeană”, cel dorit atât de Emmanuel Macron cât și de ALDE.eu. Asta dacă privim doar această „evaluare” a celor de la Politico. Dacă însă punem mâna pe creion, aflăm altceva. 😂

- PSD                           cotat  cu 26,7%   primește 8,54 locuri ➨ 9 locuri
- PNL                          cotat  cu 26,63% primește 8,52 locuri ➨ 9 locuri
- Alianța USR PLUS cotată cu 15,49% primește 4,95 locuri ➨ 5 locuri
- ALDE                       cotat  cu    9,35% primește 2,99 locuri ➨ 3 locuri
- ProRomânia             cotat  cu    8,28% primește 2,64 locuri ➨ 3 locuri

Cineva a pus la ALDE+Macron (En Marche) 3 locuri în plus.😏 Oare cine? Oare, de ce? Grea problemă. Nu am chef să fac investigații criminalistice așa că folosesc o metodă specifică lui Cioloș: cineva a înțeles greșit „numerele”. Mie îmi iese și consider că este mai corect așa că potențialul (ca să folosesc o explicație a prietenului lui Cioloș, Vasile Dâncu) Alianței 2020 USR PLUS este de maxim 5 locuri iar al ALDE Tăriceanu este de 3 locuri în noul Parlament European. Vor avea, astfel, potențial, 8 locuri în PE dacă și numai dacă vor fi împreună urmărind și aplicând politicile europene ale grupului ALDE+En Marche. 😂 Dar, mai avem ceva timp până la 26 mai când mergem la vot așa că este posibil ca toate aceste calcule să se confirme sau să fie infirmate.

Ar mai rămâne, după situația prezentată mai sus, 3 locuri de împărțit. După cum vedem în imaginea capturată de la Politico, UDMR și PMP sunt sub pragul de validare a accederii în PE (minim 5%). Dacă una dintre ele trece pragul, poate spera la 1-2 locuri în PE. Restul intră la redistribuire. Cineva va primi un loc. De obicei, partidele care au procentele mai mari sunt, cum este și normal, beneficiarele redistribuirilor.

Ca să fiu „mai exact” în analiză, observ, fără să mă mir 😃, că cei de la Politico au un ghimpe împotriva EPP (PPE) și au dat un loc în minus PNL dar au și o nedisimulată simpatie pentru Macron și viitoarea grupare europarlamentară pe care Macron vrea să o impună - Renașterea europeană. Din simpatie pentru Macron au dat numai puțin de 3 locuri viitoarei grupări. Au dat 2 locuri Alianței USR PLUS și un loc ALDE. Băieți buni. Să trăiască și să mai dea!

Pentru că am citit azi cum Timmermans vrea să mobilizeze toată stânga europeană împotriva Popularilor Europeni, pentru că am citit zilele trecute cum Macron prin reprezentanții lui, desigur, și-a declarat dorința fierbinte de a zdruncina sever supremația PPE în PE dar și în conducerea statelor membre ale UE, dorință transpusă în fapt și prin alterarea „prieteniei” cu Germania, în special cu Angela Merkel și CDU/SDU, cum am citit, fără surprindere, cum FDP-ul german (liberalii) a anunțat că va fi parte a noii grupări macroniste din PE mă aștept ca adversarii PPE din România să își unească eforturile pentru lupta politică comună împotriva reprezentantului PPE în România, Partidul Național Liberal. Am spus „aștept”? Cred că am luat-o razna. Ei sunt deja „împreună”! ALDE, USR, PLUS, ProRomânia ba chiar și PSD. Dacă ne uităm atent la informația publică la care ajungem, înțepăturile dintre aceste partide aduc mai degrabă cu niște masaje mai „dure”. Nu au nici un interes „să se omoare” din moment ce adversarul lor real este PNL! 😂 De UDMR nu se leagă, pentru că și UDMR stă prost la capitolul „legături cu PNL”, de PMP nu se leagă pentru că mai toate sondajele îl creditează sub plafonul minim de accedere atât în PE cât și în Parlamentul României.

Să auzim de bine! Vor mai fi făcute evaluări ca să mențină tonusul ridicat al unor partide și să scadă tonusul altora. La o bârfă televizată, prietenul lui Cioloș, Vasile Dâncu, a prezentat potențialul partidelor în urma studiilor făcute de el. PSD = 35%, PNL = 25%, Alianța USR PLUS = 16%, ProRom = 12%, ALDE = 9%. Cioloș a declarat că trebuie să avem încredere în ce spune Dâncu. Ca să vezi! Dacă ne uităm puțin mai atent, dacă adăugăm și cele spuse de Cioloș că ei vor avea un scor cu 2 în față putem trage concluzia că ce a făcut Dâncu are ca scop să „lovească” în PNL? De ce nu! Putem. Și chiar este recomandat să gândim așa pentru că altfel, tot umblând după opoziția unită la PSD, ne trezim mâine-poimâine cum Alianța 2020 USR PLUS bate palma cu PSD iar noi rămânem și bătuți și cu banii luați.

Niciun comentariu: