duminică, 20 martie 2011

Convulsii

Pământul se mișcă. Din ce în ce mai mult. Undeva, în adâncuri, s-a adunat magma și caută locuri pe unde să iasă, altele decât cele cunoscute de noi, oamenii, în scurta perioadă istorică în care am devenit „evoluați”. Pământul face ce a făcut de la nașterea lui din praful stelar primordial. Se mișcă și se răcește. Luna se depărtează anual, centimetru cu centimetru, astfel că, undeva, în timp, mișcarea de rotație a pământului se va încetini la rândul ei și planeta va deveni o planetă oarecare. Fără viața pe care noi o vedem acum. Asta înainte de a fi devorat de Soare, la apusul vieții acestuia.

Perioada de „liniște” a Pământului se apropie de sfârșit. Unii spun că suntem în întârziere cu glaciațiunea. Am depășit suta de mii de ani de la ultima glaciațiune. Londra este încă locuibilă și nu este acoperită de gheață. Ba, mai mult, pe termen scurt se prevede o încălzire a planetei. Cei care promovează apocalipsa încălzirii o pun pe seama oamenilor. Greșit, după mine. Vulcanii Islandei au aruncat în atmosferă cenușă și gaz toxic într-un an mai mult decât toată industria mondială într-o sută de ani. Suntem mici însă suntem „cocoși”. Iar pe lângă vulcanii de suprafață beneficiem și de activitatea seismică suboceanică. Sumatra, acum Japonia, mâine ?

Pământul își vede de ale lui. Intensificarea activității pământului se măsoară mereu și ne spune că vor urma mișcări mai severe. Cataclisme, așa cum le numim noi, vor apare ici și colo. Vom sări în ajutor. Dar și noi provocăm cataclisme. Adăugăm la ce ne aduce natura propriile noastre ambiții și orgolii.

În lumea arabă se văd roadele „importului” cultural din alte țări. Internetul, drepturile și libertățile civile, mașinile, aparatura, mâncarea ... Arabii vor mai multă libertate. Tradiționalismul impus de liderii arabi se fisurează. Arabii au plecat din țările lor și au devenit cetățeni ai statelor care le permit să se manifeste și altfel decât societățile din care provin. Au dat de libertate. O duc „acasă” cu fiecare ocazie în care merg la rude sau atunci când vorbesc la telefon cu rudele. La arabi „acasă” au venit să lucreze străinii. Altă cultură, altă educație, altă informație. A apărut șansa schimbărilor iar tinerii arabi nu o refuză. Mișcările sociale din lumea arabă sunt rezultatul schimbului cultural cu „occidentul”.

Libia era, alături de Egipt, o țară considerată „sigură”. Regimul autoritar al lui Gaddafi nu arăta că poate fi slab. Este. Înțelepții spun că acolo unde este puterea este și slăbiciunea. Gaddafi va sfârși cumplit. Cei care îl vor „executa” sunt cei din apropierea lui. Aceia au văzut că pot lua puterea. Gaddafi este bătrân iar „occidentul” are nevoie de un alt „conducător” care să aibă controlul asupra petrolului libian. De aceea s-a apelat la occidentali pentru a da un ajutor armat mișcării libiene care dorește schimbarea. Iar occidentalii cu interese în zonă se mișcă. Repede. Chiar foarte repede. Franța este mai interesată. Italia ar vrea dar nu prea poate. Germania știe că nu este treaba ei și va acționa pe latura economică, blocând, o perioadă, relațiile cu Libia. SUA vin și ele pentru că nu vor să lase Franța să ia tot caimacul. Rusia și China nu îl mai creditează pe Gaddafi, spre dezamăgirea acestuia. România are o poziție ... aiurea.

România arată încă o dată că are o politică externă catastrofală. Da, România este o catastrofă în politica externă. România a părăsit interesul național pentru a promova interesul particular al unui mic dictator est-european. Traian Băsescu. Asemănarea între Băsescu și Gaddafi este din ce în ce mai evidentă. În Libia, Gaddafi vorbește despre el și bunăstarea lui ca o condiție a bunăstării poporului. În România, Băsescu cere bunăstare pentru el pentru a avea și poporul. Gaddafi se folosește de mercenari pentru a lovi în propriul popor. Băsescu are și el mercenarii lui, pedeliștii, femeiștii, bancherii ... De aceea cred că România este, cumva, pe lista țărilor în care vor avea loc convulsii sociale severe. Va exploda mămăliga. Iar ajutorul va veni tot de la „occidentali”. Poate Franța ?

Ideatic au loc convulsii severe. Nostalgicii politicilor de „mână forte”, chipurile „de dreapta”, promovează, isteric, sfârșitul „statului social”. Mă întreb, ca omul, ce înțeleg ei prin „statul social” ? Din câte înțeleg eu din lectura materialelor lor ei doresc ca statul să nu îi mai protejeze pe cei care din cauza sistemului de stat ajung în situații dificile. Vor astfel înghețarea unor statute sociale. Unii, cei care au ajuns acum stăpâni să fie protejați prin pârghiile statului să rămână stăpâni. Cei care nu au ajuns stăpâni să rămână slugi. Iar astea sunt măsuri de dreapta ! Oribil. Iar pentru asta promovează atacuri asupra „comuniștilor” sindicaliști, politici, sociali etc.

Lumea a intrat din nou într-o eră de convulsii severe. Pe de o parte Pământul se convulsionează, așa cum îi stă lui bine, pe de alta noi oamenii. Unii vor câștiga. Alții vor pierde. Este o luptă de supraviețuire. Evoluția omenirii către statele sociale, o condiție a existenței statelor ca formațiuni politico-sociale, are o sincopă. Demența așa-ziselor mișcări de dreapta. La conducerea lor este marea finanță internațională. Sincopa va produce pierderi umane majore. Dar va duce și la reașezarea marii finanțe pe alte scheme de funcționare. Societățile vor sancționa marea finanță și îi vor arăta că locul ei este doar în sfera prestatorilor de servicii și nu de conducere a omenirii. Drepturile și libertățile fundamentale ale oamenilor nu mai pot fi călcate în picioare de niște oarecare.

Eu văd că în Libia are loc o luptă în trei. Pe de o parte Gaddafi care s-a dorit partener al marii finanțe internaționale de pe poziția de forță a unui șef de stat. De altă parte sunt interesele marii finanțe exprimată de occidentalii care intervin cu forțe armate. Ultimii, încă idealiști, libienii care vor libertate. Deși sunt mai slab înarmați ei vor câștiga. Vor câștiga pentru că fără ei, libienii producători și consumatori de bunuri și servicii nu pot exista nici dictatorii de stat și nici marea finanță.

Mișcările sociale mari cu care ne gratulează acest început de secol se aseamănă cu mișcările scoarței pământului. Se încalecă „plăcile culturale”. Au loc cutremure. Se pierd vieți. Se produc distrugeri de bunuri și chiar de state. Jugoslavia este un exemplu. Și mai sunt.

Am o detașare privind la ele. Dar trebuie să mă poziționez, atât timp cât trăiesc, de o parte sau alta. Eu aleg poziția celor care apără drepturile și libertățile fundamentale ale omului, ca obligație socială a fiecărui membru al societății și ca obligație primordială a statului în care trăiesc.

11 comentarii:

Titus Chirila spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Titus Chirila spunea...

Cu cat imbatranesc mai tare in capitalism, cu atat devin mai putin sensibil la lumea de dincolo de aparente. Am renuntat sa mai judec deciziile politico-economice ale marilor puteri, singurul lucru destept pe care o tara mica o poate face in jungla umanitatii (pt ca e o jungla in care morala si regulile se aplica conform fabulei lui G.Alexandrescu) e sa se strecoare cat mai bine printre manevrele altora, sa intuiasca implicatiile acestora si sa se comporte urmandu-si cat mai istet propriile convingeri si interese. Din pacate Basescu nu e cu nimic mai onorabil in politica externa decat in cea interna. Si aici luptele lui personale devin interese de stat. Sper ca va exista un moment al decontului pentru atata rau generat unui intreg popor de orgoliul unui om proptit de interesele cele mai ieftine.

sandman spunea...

Eu zic ca ce au facut occidentalii a fost o mare greseala si arata foamea lor dupa resurse. Au uitat cum ii pupau mina lui Gaddafi. Niste magari. Si ca niste magari s-au purtat si cu Romania.

Crăciun Florin spunea...

Titus,

Ai dreptate. România ar trebui să își promoveze propriile interese. Până la un moment dat credeam că interesele noastre sunt către o integrare rapidă în UE. Schengen și apoi moneda comună. Băsescu însă le-a dat la o parte. Trișor, bișnițar, a încercat să facă politică externă aplicând metodele bișnițarilor din tavernele portuare. Dezastru.

Sper și eu la acest decont. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Crăciun Florin spunea...

sandman,

Greșeală. Posibil. Occidentalii acționează din interes. Sunt niște resurse pe care vor să le aibă. Să vedem viitorul imediat cum se va arăta. Acum intervin arabii în sprijinul occidentalilor. La fel ca în situația Irakului. Cred că arabii vin pentru că au polițe de plătit lui Gaddafi. Mai vin pentru că au interesul ca Libia să se deschidă către ... lumea arabă. Gaddafi le cam închisese ușa.

Să urmărim evenimentele.

marius spunea...

UE si NATO au hotarat sa aplice embargoul maritim pentru Libia si ca atare au cerut sprijinul României cu o nava distrugator sau fregata. CSAT a hotarat sa trimita Fregata “Regele Ferdinand” in cadrul interventiei fortelor aliate in acest conflict. Ce nu a luat in calcul CSAT este faptul ca va trimite 205 militari si doi ofiteri de stat major din fortele navale pe o nava dotata cu un singur instrument de lupta si anume un tun. Declaratiile guvernului aduc la cunostinta opiniei publice ca nava va avea misiuni de blocare si control a navelor suspecte din Marea Mediterana insa ce nu au luat probabil in calcul este posibilitatea ca respectivele nave pot fi dotate cu arme de lupta. In acest caz imi pun o intrebare, cum se va apara fregata noastra in eventualitatea intrarii intr-un conflict cu o nava inamica? Din punctul meu de vedere România ar fi trebuit sa trimita un distrugator care are la bord mult mai multe arme atat ofensive cat si defensive. In cazul in care fregata va fi atacata cine va raspunde pentru vietile soldatilor si distrugerile suferite de nava? Mai mult ca sigur ca NIMENI.

Crăciun Florin spunea...

Iar apar probleme în apariția pe blogul meu a unor comentarii.

Marius,

Pun postarea ta pe care nu o văd aici, însă o am în mail.

„UE si NATO au hotarat sa aplice embargoul maritim pentru Libia si ca atare au cerut sprijinul României cu o nava distrugator sau fregata. CSAT a hotarat sa trimita Fregata “Regele Ferdinand” in cadrul interventiei fortelor aliate in acest conflict. Ce nu a luat in calcul CSAT este faptul ca va trimite 205 militari si doi ofiteri de stat major din fortele navale pe o nava dotata cu un singur instrument de lupta si anume un tun. Declaratiile guvernului aduc la cunostinta opiniei publice ca nava va avea misiuni de blocare si control a navelor suspecte din Marea Mediterana insa ce nu au luat probabil in calcul este posibilitatea ca respectivele nave pot fi dotate cu arme de lupta. In acest caz imi pun o intrebare, cum se va apara fregata noastra in eventualitatea intrarii intr-un conflict cu o nava inamica? Din punctul meu de vedere România ar fi trebuit sa trimita un distrugator care are la bord mult mai multe arme atat ofensive cat si defensive. In cazul in care fregata va fi atacata cine va raspunde pentru vietile soldatilor si distrugerile suferite de nava? Mai mult ca sigur ca NIMENI”.

Trimiterea navei fără echipamentul de luptă complet este absolut inutilă. Mai mult, cei 205 militari sunt, în acest caz, inutili. Mulți dintre ei sunt pentru deservirea tuturor armelor prevăzute pentru echiparea navei. Dacă au un singur tun, înseamnă că au un singur echipaj la tun. Maxim 5 oameni. Să spunem că mai au în jur de 10 la motoare, mai au un număr mic la comunicații și radiolocație, oamenii de la navigație și cei de la punte pentru manevre. Fără oameni la bord pentru armamentul navei (lipsă armamentul) înseamnă că aproape 150 de oameni sunt inutili. Dar, poate, Băsescu s-a gândit să îi folosească pe ceilalți ca o formațiune de infanterie marină !

Anonim spunea...

Wikileaks in Romania nu va avea niciodata succesul pe care il are in SUA cu dezvaluirile soc deoarece romanii sunt mari fani ai televizorului, majoritatea petracand foarte mult timp in fata acestuia. Prin natura sa, presa noastra deschide un subiect sensibil cu barfele care se invart in jurul acestuia si nu cu date concrete si surse sigure. Românii sunt si mari scenaristi si cu siguranta se gandesc la mai toate variantele si increngaturile unui “subiect soc”.

gicacontra.eu spunea...

Geografie, geologie, geofizica, geometrie (auto), geodezie, Geo Bogza …
Am preluat si eu pe blog, cu citarea sursei:
http://www.gicacontra.eu/consideratii-asupra-balamucului-geo-politic-global/

Aliosa Popovici spunea...

Salut Florine!
Aliosa

Crăciun Florin spunea...

Salut, Alioșa.

Ce mai faci ?