Campania dusă împotriva PNL este în toi. Se apropie europarlamentarele. PSD a avut grijă să „se doteze” cu instrumente de măsurare a voinței poporului și scoate pe bandă rulantă, pentru informarea acelui popor, sondaj după sondaj care îl arată în grațiile nației, grații cotate între 40 și 45%. Normal, aceleași sondaje arată PNL în cădere bruscă, peste 10 procente din cele câștigate anul trecut, mai mult, o cădere care îl duce sub procentele PDL. Victor Ponta este urcat în admirația întregii țări la procente amețitoare iar aliatul Crin Antonescu este coborât amețitor la o diferență de aproape 20%. Cine citește rezultatele sondajelor PSD („sondorii” sunt pesediști !), cine crede în aceste sondaje va ajunge la o concluzie logică: PSD este pe cai mari și nu mai are nevoie de PNL pentru a conduce țara. Ca atare, social-democrații lucrează de zor la denigrarea PNL și a lui Crin Antonescu dând de înțeles că PNL va trebui să accepte supremația PSD și să se supună deciziilor acestuia, în caz contrar, nu are decât să plece de la guvernare. Chiar și construcția USL poate fi desfăcută, procentele din sondaje și majoritățile, relative ele, din Parlament fiind suficiente pentru o guvernare a PSD fără prea mari griji. Aceasta este imaginea. Este întărită în toată presa, indiferent de culoarea politică a jurnaliștilor. La campania PSD se adaugă campania băsescienilor și a macoveinienilor de la HotNews și alte surse media care induc ideea că o parte dintre miniștrii PNL, în frunte cu Daniel Chițoiu, ar fi dispuși să rupă o parte a PNL pentru a asigura PSD o majoritate stabilă în Parlament astfel încât ei să poată rămâne la guvernare dacă ceilalți din PNL în frunte cu Crin Antonescu se hotărăsc să părăsească USL, rupând alianța cu PSD.
Imaginea de mai sus este rodul unor minți bolnave. A plecat de la băsescieni și a contaminat pe pesediști. Acțiunea băsescienilor a fost normală, doar sunt dușmanii de moarte ai liberalilor pe care au dorit să îi desființeze din 2005, când Băsescu se jura că nu se lasă până nu îi duce pe liberali sub procentul de 5% necesar accederii în Parlament. Nu a reușit. Acum au ales o a doua cale. Să excite orgoliile pesediste, să le încurajeze imaginația și credința în puterea lor deosebită, în mărimea partidului lor care poate ajunge pe culmi nebănuite dacă și numai dacă renunță la alianța cu PNL. Pentru că PNL le ia din putere ! Desemnarea liberalului Crin Antonescu pentru a candida la alegerile prezidențiale este un eșec pentru PSD care are capacitatea de a cuceri și această demnitate publică. Astfel PSD ar avea totul. Și Președinția și Parlamentul și, normal, Guvernul. Au știut unde să „lucreze”. L-au trezit pe Mircea Geoană care dormita în Parlament și l-au pus la treabă. A mers. Lucrează Mircea Geoană pentru destrămarea USL de zici că este consilier prezidențial. Sau poate este ? Au ieșit la scenă deschisă toți manipulatorii PSD, în frunte cu „marele socru” Sârbu, care au amenințat mai voalat sau mai direct PNL și pe Crin Antonescu asupra consecințelor nesubordonării PNL și refuzului de a accepta pretențiile pesediștilor de pe tot cuprinsul țării. În teritoriu, pesediștii au trecut la fapte. Au dat afară liberalii din funcțiile publice, au încheiat alte alianțe politice locale pentru a elimina liberalii din majoritățile rezultate în urma alegerilor locale, au început campanii de denigrare a liderilor liberali locali. PSD a primit și ajutorul de neprețuit al PC, în special a lui Dan Voiculescu care și-a dat acordul pentru ca trustul de presă pe care îl deține să atace PNL și pe Crin Antonescu. Iar trustul voiculescian își face treaba în tandem cu OTV2 (România Tv), a deputatului PSD fostă slugă PDL Sebastian Ghiță, cel care duce, din greu, o campanie anti-Crin Antonescu și anti-PNL de când postul a luat ființă.
Din când în când, Antena 3 aduce câte un lider local al PSD în fața telespectatorilor. Acesta se plânge de liberalii din parohia lui, le reproșează alianțe cu PDL sau opoziții ferme la inițiativele pesediste, anunță ferm că ei nu îl vor mai susține pe Crin Antonescu la președinție ... Cum a apărut și madam Firea zilele trecute cu aceleași nemulțumiri.
Imagini și imagini. Este evident că o parte din PSD, dacă nu chiar partidul în întregime, își dorește „să scape” de alianța cu PNL. Nu vor însă ca PSD să apară în fața alegătorilor ca fiind cel care a provocat ruperea. Iar dacă astfel nu se poate, ruperea USL să fie imputată PNL chiar dacă PSD va face pașii. Bolnavi de vanitate, pesediștii nu mai văd la piciorul lămpii. Acolo unde s-au ascuns băsescienii. Lupta lor împotriva aliaților liberali din USL ajută, duce la câștig pe băsescieni. Iar băsescienii, drept mulțumire, le dau apă la moară și îi încurajează să radicalizeze lupta împotriva PNL. De fapt, băsescienii îi încurajează să se auto-distrugă prin spargerea USL.
Mereu am avut dubii cu privire la PSD și PC. Nu este nevoie de dragoste pentru a face ceva împreună însă ce fac unii din PSD și ce fac cei din PC pentru a lovi în PNL obligă liberalii să acționeze pe măsură. Respectarea, la literă, a protocolului alianței USL de către liberali este singura cale pentru a rezista campaniei murdare dusă de pesediști și peciștii lui Voiculescu. Nu apar în prim plan, dar și cei din UNPR fac jocuri murdare în teritoriu contra liberalilor. Ca atare, liberalii vor avea mult de furcă. Culmea este că actul de guvernare este comun. Realizările guvernării aduc un plus sau aduc un minus tuturor. În timp ce lupta politică este murdară, fie că este sau nu dusă în presă, actul de guvernare este la vedere, este în public și este judecat după rezultate. De aceea fiecare formațiune politică caută să își promoveze proprii demnitari cu realizările lor în cadrul unui guvernări comune. PNL este obligat să facă așa ceva pentru că în caz contrar, rezultatele pozitive s-ar aduna doar în „balanța” alianței anti-PNL din USL, formată din PSD, PC și UNPR.
Mă întreb de multe ori dacă nu cumva unii din PSD își doresc cu ardoare să reactiveze pe băsescieni pentru a avea o javră care să hărțuiască PNL ?
4 comentarii:
Cum spuneam, dar mereu spuneam, alianta cu PSD e o porcarie. Cand spuneam asta riscam sa par "basist" pentru ca, nu-i asa, alianta asta era nobila prin scopul ei, anumea de a-l termina pe nenorocit. Realitatea e, de fapt, cea pe care am anticipat-o. PSD da la gioale si Basule la locul lui ca un Koabitac ce e. Ca urmare, as spune sa nu mai fiti atat de sceptici in ce priveste scaderea (masurata corect sau nu - asta nu stiu) PNL caci ea sigur exista. Si de aceea comentam la Radu Zlati in urma cu o saptamana asa:
"Astept alegerile astea din doua ratiuni. Prima este ca sa vad daca se va strange electorat macar sa se atinga 20%. Si din astia 20% cati vor transmite dispretul pentru teapa care ne-am luat-o la ultimele alegeri. Daca PSD va strange aceleasi voturi pe care gloata amorfa le da indiferent de cand si cum sunt alegerile, daca PDL si toate scursurile basiste vor incerca din greu sa mai ia o gura de aer bazata pe faptul ca frustratii care au fost dati la o parte vor incerca sa dea un semn ca inca n-au ajuns in cosul de gunoi al istoriei, PNL …. Ma tem ca PNL are un electoral educat peste medie, din clasa de mijloc care astepta si altceva decat un plus la pensie, un electorat care si judeca atunci cand stampileaza iar acest electorat sper ca o sa va dea semnalul corespunzator pentru rateurile de pe toate liniile in aceasta cardasie cu PSD si, indirect cu Basescu. (Aici ma refer la inghititul tuturor nominalizarilor alora din justitie si in alte locuri, ma refer la caderile de ministri mult prea dese si inlocuirile cu tot felul de ostasi de stransura samd). Oricum alegerile astea nu inseamna in fapt nimic, vedem cu totii ce parlamentari stersi, chiulangii si ineficienti in salva fata Romaniei in PE ca sa nu mai spun ca ne scuipa toti seminte in cap in Europa cu sau fara acesti “alesi”.
Diferentele provin, zic eu fara sa fiu sociolog, din profilul electorului liberal. Mai educat, mai cu cap care sa gandeasca dupa proprii neuroni, cu ochii si urechile nu numai deschise dar si receptive la stimulii normali. Stimuli care altfel par ca sunt reprimati de oamenii implicati direct in partid, nu stiu de ce. Vreau sa zic ca receptarea informatiei din societate pare sa fie distorsionata de conceptul "cine nu-i cu noi e impotriva noastra" de care ziceam mai deunazi.
Apreciez analiza dvs. Dar sa recunoastem ca nu tot PSDul are aceeasi atitudine fata de viitorul USL :exista vulpoii batrani grobieni si mercantili care cer mai mult si mai mult si niciodata nu e destul ,dar este si aripa cultivata,iubitoare de tara ,cerebrala ,vizionara , care si-a temperat fervoarea europeana fiindca a constientizat pericolul de a fi desfiintati ca stat. Crin are dreptate :sa se desparta apele.Crin e constient ca trebuie sa il ajute pe Ponta ,Discret si inteligent ,caci acesta este pe cale sa piarda partidul din mana si postul de prim ministru si adio USL . Sunt convinsa ca vor ramane impreuna , ca USL va supravietui..Ma tem doar ca nu cumva in spatele acestor atacuri furibunde impotriva lor sa nu existe cumva sprijinul UE si DS al USA , care vor aici un presedinte slugarnic si puscariabil ,usor de manevrat .Ca si dvs . simt si amaraciune dar am si speranta ca vor rezista cei buni pentru tara . Sa asteptam increzatori .
Adrian,
Ideea unei alianțe politice cu PSD nu a fost un lucru rău. Răul a început abia atunci când unii lideri ai PSD (în special) nu au mai avut simțul măsurii. Cum-necum, USL a adus celor două partide mai mult decât ar fi acționat singure. În plus, după perioada de guvernare de până acum au putut să își onoreze angajamentele luate față de proprii alegători. Nu toate angajamentele însă suficiente pentru perioada trecută. Se putea mai bine însă este timp. Mai sunt trei ani de guvernare în care toate angajamentele asumate pot fi realizate.
Sunt convins că interesul major al alianței, acela de a forma o altfel de țară în care toți să își poată exercita drepturile fără îngrădiri politicianiste va fi realizat. Sunt convins de asta și de aceea eu critic derapajele social-democraților care dau dovadă de lăcomie și lipsă de viziune. Am văzut reacțiile unor lideri ai PSD de la vârf. Îi cred. Problemele în litigiu vor fi rezolvate imediat ce liderii USL le vor pune pe masa de lucru. Au interese prea mari pentru a se complica în nimicuri generate de orgoliile locale.
Nu îmi doresc ruperea USL, dar nici nu o exclud. Sunt convins că și alegerile din acest an vor fi un test bun pentru partide. Cât va lua PSD, cât va lua PNL nu știu. Știu însă că vor lua mai mult din momente ce alegătorii vor înțelege că rămân împreună, ca alianță și că vor lua mai puțin dacă alegătorii îi văd despărțiți. Nu sunt la fel de pesimist ca tine și cred că la alegerile din acest an se vor prezenta peste 35% dintre alegători. Pentru că va exista ideea de a scoate pe băsescieni în mod definitiv din politică. Pentru că la alegerile europarlamentare vor fi pe listele electorale toți cei care au făcut rău țării în PE. Sunt convins că lumea va ieși la vot pentru USL pentru ca o Monica Macovei, o Elena Băsescu, un Cristian Preda sau alții să nu mai ajungă în PE.
Daniela Zamfir,
Sunt de acord cu tine. Nu tot PSD-ul are această atitudine. Cunosc pe o parte dintre ei. Îi apreciez. Însă în media apar tot felul de „foști” din PSD care amestecă lucrurile și din dorința de a „renaște” lovesc tocmai în partenerul de alianță continuând o luptă politică care azi ar trebui să fie înlocuită cu colaborarea.
Pe mine, ca liberal, m-a deranjat și mă deranjează pretențiile unora din PSD, de la vârf, ca liberalii să accepte subordonarea politică. Este inadmisibil, mai ales că legea (la fel ca oricare alt act normativ) are, întotdeauna, o amprentă politică specifică emitentului. De aceea se impune ca orice act normativ să fie întâi discutat la nivelul USL astfel încât amprenta actului normativ să fie curățată de influențele politice. Să fie neutră. Litigiile la nivel înalt sunt generate de inițiativele legislative și administrative care încalcă pragul neutralității. Amprenta politică face din actul normativ un instrument de luptă politică, este favorabil unora și defavorabil altora, încălcând astfel regula de bază: să fie în interesul societății.
Cu excepțiile bine cunoscute, sunt premise ca USL să funcționeze în continuare. Chiar bine dacă se respectă regulile convenite la formarea uniunii.
Trimiteți un comentariu