USL s-a format ca proiect strategic, pentru realizarea unei viziuni: reducerea regimului băsescian și trimiterea lui Băsescu și a alor lui „la pensie”. 75% din obiectiv a fost atins. 25% a rămas în picioare din vina exclusivă a PSD. Ce este trist, este faptul că acei 25% s-au mărit în loc să se micșoreze. Am avut, uneori, impresia că s-a ajuns la egalitate: 50% cu 50%.
Dacă nu se forma USL, alegerile locale și parlamentare ar fi fost nefavorabile PDL însă nu în măsura în care s-a ajuns. PDL ar fi rămas un partid de peste 30%. Ar fi avut putere. Reală.
Dacă nu se forma USL, PSD era azi la guvernare alături de PDL. Sau nu. Nu pot afirma cu certitudine acest lucru însă cei din PSD erau disperați să ajungă la guvernare în orice formulă. Am fi avut azi o guvernare PDL+PSD+UDMR+UNPR și, cu voia dumneavoastră, un post Antena 3 care ar fi proslăvit pe Traian Băsescu și guvernarea de centru-stânga.
Dacă nu se forma USL nu pica guvernul Ungureanu.
Dacă. Sunt mulți de „dacă”. Foarte mulți. Din nefericire, unii dintre ei se întrevăd, destul de bine, din acțiunile liderilor PSD care s-au văzut cu sacii în căruță. Liderii locali ai PSD și lideri importanți de la vârful PSD consideră că au reușit ce și-au propus, că acțiunea simulată de parteneriat politic cu PNL poate fi denunțată pentru că partidul lor are majoritatea necesară pentru a guverna singur. Bine, sub aspect formal ar fi o guvernare de coaliție cu UNPR, PC și UDMR. Formal. În realitate ar fi revigorată imaginea guvernării Năstase.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan a făcut afirmații edificatoare: s-a schimbat raportul politic în USL. PSD are avantaj de 2 la 1 față de PNL. De aceea, cererile „politice” și pretențiile politice în USL trebuiesc puse și rezolvate ținând cont de acest aspect important. Este o formă de comportament propriu celor care se simt puternici și consideră că își pot soluționa toate problemele prin forță. Este comportamentul „cuceritorului”. Nu îți convine, ți se taie capul. Dacă accepți, devii slugă. Nu este democratic însă este benefic pe termen scurt. Elimini de la „masă” pe ceilalți până te îndestulezi. Ce rămâne, arunci la „câini”. PSD vrea să treacă PNL în rândul „animalelor de companie”, cum se comportă UNPR și PC.
Zbaterile Gabrielei Firea din ultima perioadă de timp au rostul lor. Pe de o parte, duc în public „nemulțumirile” PSD ca partid „victimă” a politicilor PNL, pe de altă parte, își întăreste poziția în PSD. În țară comportamentul este similar. Liderii locali ai PSD reclamă ruperea USL și ieșirea de la guvernare a PNL. Ideea cu candidatura lui Crin Antonescu la Președinție este subordonată rezultatului „votului” din PSD. Dacă Victor Ponta și liderii care îl susțin ajung la concluzia că USL trebuie să meargă mai departe, atunci candidatura lui Crin rămâne valabilă. Dacă însă rezultatul va fi altul, candidatura lui Crin pică.
Am văzut și declarațiile lui Ludovic Orban. Nu îl pot contrazice în totalitate. Are dreptate. Nu sunt de acord cu radicalismul lui. Știu însă că el a fost așa întotdeauna. Trebuie să îi fie respectată poziția. USL există. Este un contract în care interesele generale sunt deasupra celor particulare. De aceea susțin punctele de vedere exprimate de Crin Antonescu ieri, la începerea ședinței BPN a PNL. USL nu este doar un contract între partidele componente. Este și un contract între aceste partide și populația care a votat USL. Ludovic Orban, la fel ca cei din PSD care au limbariță anti-PNL, uită acest lucru deosebit de important. Nu este doar problema poziționării partidului în relația cu celelalte partide ci poziția partidului față de populația care i-a dat voturile. Iar aici eu dau dreptate, pe deplin, lui Crin Antonescu. PNL trebuie să își respecte până la literă angajamentul față de alegătorii USL. Ancuța Pocora s-a exprimat bine, la rândul ei, atunci când a spus că dacă PSD consideră că obiectivele USL (așa cum sunt înțelese în PSD) au fost atinse, atunci nu au decât să denunțe protocolul uniunii și fiecare va merge pe drumul lui.
Bine, nu sunt de acord cu Ludovic Orban nici când a declarat că îl așteaptă pe Chiliman din nou în PNL. Nu îl am la inimă pe Chiliman nu pentru că nu îl suportă pe Crin Antonescu (în fond, este o relație între ei), nu îl am la inimă pentru multe altele, în special pentru imaginea noastră, a liberalilor, făcută „ferfeniță” sub coordonarea lui. Din moment ce eu, susținător liberal și „crinist” sunt făcut în fel și chip, din moment ce știu cine este în spatele acestei campanii de defăimare a liberalilor simpli, nu am cum să mai am un dram de bunăvoință față de „liderul” acestei campanii. Știu însă că eu, de unul singur, nu pot face ceva pentru a împiedica pe Chiliman să revină în PNL și să ocupe, în viitor, funcții de conducere. Are voturile vechilor tovarăși de luptă, Orban, Tăriceanu etc. care îl vor susține.
După declarațiile de ieri ale PNL, prin vocea lui Crin Antonescu și a celorlalți, apele au fost alese. PNL susține USL, este de acord să fie îmbunătățită relația politică în uniune, își asumă guvernarea Ponta (chiar dacă este viciată de murdăriile pesediștilor), se va opune și mai departe proiectelor care încalcă înțelegerile politice convenite la înființarea USL. PNL rămâne PNL iar PSD va rămâne ce vrea el. Mingea este în curtea PSD. USL depinde de răspunsul PSD la propunerile PNL. Se revine la convenția inițială, cu modificări clarificatoare privind relațiile între partide sau se pune punct USL.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu