Tămbălăul cu Roșia Montană și legea pentru RMGC a luat sfârșit. Proiectul guvernului a picat ca urmare a opoziției ferme a PNL și a altor parlamentari, unii chiar din PSD. Făcătura construită sub „coordonarea” lui Zgonea a picat și ea. A fost mare supărare a PSD-ului pe PNL pentru această „pierdere”. Se pare că a trecut. La timpul acela, Varujan Vosganian a scris, de mai multe ori, pe blogul lui, despre necesitatea unei legi a minelor care să acopere toate necesitățile de viitor ale României. Acum văd că proiectul lui Vosganian, parte al unui proiect mai amplu de reformă în economie la care a lucrat cât timp a fost ministru, este pomenit de Victor Ponta.
Agerpres. La finalul ședinței BP al PSD, Victor Ponta a declarat:
„În mod sigur este o lege necesară pentru că, dincolo de propagandă, se referă la foarte multe resurse naturale și avem foarte multe situații de blocaj. Remin Baia Mare ar fi, să zic, prima care îmi vine în minte, dar sunt și altele. Dar, mă rog, în România cine țipă mai tare are și dreptate, ceea ce nu e corect. Deci o lege a minelor, inițiată de altfel de ministrul Vosganian, e absolut necesară".
Este cu atât mai necesară cu cât se profită, în mod abuziv, de lipsurile legii actuale. Care a fost construită cu picioarele. A fost construită de oameni care nu au avut capacitatea de a vedea în viitor, oameni care erau interesați de chiloții vedetelor din tabloide și nu de viitorul unei națiuni. Ce exemplu mai bun poate fi dat decât cel oferit de o judecătoare de la Vaslui care constată că gazele de șist nu sunt prevăzute în legea minelor și ca atare ele nu pot fi considerate ca bogății de interes public ale subsolului. Nu știu ce are individa aia în cap, însă pentru oricare om de bună credință și care mai are un dram de școală, este vorba despre gazele naturale (existente în legea minelor) care sunt depozitate în formațiunile argiloase de o anumită consistență numite „șisturi”. Probabil că judecătoarea aia de tot râsul o fi considerat că „gazele de șist” o fi o nouă specie de gaze. Nu ar trebui să mă mir, pot bănui că în educația ei nu au intrat informații privind geologia și geofizica, chimia și fizica. Sunt destui troglodiți care nu au noțiuni elementare ajunși, din nefericire, să ocupe funcții publice. O fi și asta o panaramă ajunsă judecător pe bază de pile.
Va trebui ca o nouă lege a minelor să acopere orice fel de exploatare a resurselor de interes public aflate în subsolul țării. Ba chiar și acele proceduri ce se pot admite. Mai ales că în UE se schimbă orientarea. Interdicțiile pentru exploatarea gazelor de șist sunt supuse presiunilor națiunilor. Când resursele „tradiționale” se termină, se va trece, obligatoriu, la resursele mai greu exploatabile.
Îmi place că lui Varujan Vosganian i se dă dreptate. Sper ca Parlamentul să își facă treaba pentru a se putea trece urgent la exploatarea tuturor resurselor la care putem avea acces. Nu mai putem sta cu mâna întinsă la resursele altora cu cheltuieli imense. Trebuie să ne dezvoltăm.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu