Transcrierea discursului președintelui PNL, Crin Antonescu, susținut la începutul ședinței Biroului Politic Național
09 ianuarie 2013
"Bună ziua, stimați colegi!
Cu voia dumneavoastră declar deschise lucrările Biroului Politic Național. Este prima întrunire a unui for de conducere al partidului pe acest an și de aceea permiteți-mi în deschiderea lucrărilor noastre să vă adresez dumneavoastră, conducătorilor partidului, membrilor partidului, dar prin intermediul presei, pe care am invitat-o la această primă parte a lucrărilor noastre și tuturor membrilor, susținătorilor, votanților, cetățenilor României, în general, care au așteptări de la Partidul Național Liberal. La mulți ani încă o dată și vă urez un an bun.
2014 are toate șansele să fie cel mai greu, dar și cel mai fructuos an din istoria politică a Partidului Național Liberal de la reluarea activității sale în 1990. Este un an cu foarte multe mize, mize despre care se dicută foarte mult în spațiul public, mize la fel de importante, poate chiar mai importante despre care se discută mai puțin sau deloc. Este un an de la care nu doar noi, liderii acestui mare partid istoric, așteptăm foarte mult, dar și cetățenii României așteaptă foarte mult sub toate aspectele.
Vorbim de Partidul Național Liberal și prioritățile sale, speranțele sale, mizele sale în anul 2014 și făcând acest lucru nu uit, dimpotrivă, că noi facem parte dintr-o alianță politică numită Uniunea Social Liberală. Și primul meu mesaj la începutul acestui an politic și calendaristic este acela de a vă reaminti, de a ne reaminti, de a reaminti tuturor, că ne aflăm sub această obligație și sub acest angajament.
Îmi par iresponsabile declarațiile unor colegi de alianță, oameni politici care vorbesc despre data la care ar fi mai bine să se rupă Uniunea Social Liberală, despre gâlceava din cutare sau cutare colț al țării, despre toate divergențele, conflictele, frustrările care s-au acumulat în anul trecut în interiorul acestei alianțe. Nu că ele nu ar fi reale. Știm bine că sunt reale, știm bine că dincolo de cele care s-au expus public, cu imprudență după părerea mea, chiar cu iresponsabilitate, există multe altele, despre carea am știut să tăcem. Dar ceea ce spun eu este următorul lucru, că de câte ori ne confruntăm cu toate aceste probleme și nemulțumiri trebuie să nu uităm că noi toți, ca și partenerii noștri, ca și alți actori politici, noi toți suntem aici, adică în Parlament, în Guvern, în administrația locală, prin voința cetățenilor și pe banii contribuabililor.
Cu alte cuvinte nu putem să lăsăm să treacă percepțiile, așteptările, sau frustrările noastre înaintea celor pe care le au cetățenii. Noi am intrat, am construit și am participat și participăm la această construcție politică de bună voie. Am ales să o facem și am mers în fața cetățenilor României spunându-le că vom rămâne împreună pe o anumită durată, că le cerem votul pentru anumite obiective, pentru anumite politici, pentru o anumită atitudine, pentru un anumit spirit și pe o anumită durată.
Noi putem să avem motive reale să discutăm la un moment dat despre încetarea acestui contract. Noi avem și mijloacele, ca oameni politici, să îl facem să înceteze. Vă rog să vă gândiți că cetățenii nu au decât posibilitatea ca o dată la patru ani să creadă pe unii dintre noi și să dea un vot, care înseamnă un contract, pe care dacă îl rupem, îl rupem noi politicienii, unilateral, cetățenii nu se mai pot pronunța. Practica politică românească nu oferă din păcate șansa faptică, practică, a unor alegeri anticipate atunci când înțelegerile pre-electorale și înțelegeri validate electoral sunt denunțate. Iată de ce cred, înainte de toate și din capul locului, că este responsabilitatea și este și capacitatea noastră de a ne gândi, nu dacă și nu când și nu cum rupem USL, ci cum ducem la capăt angajamentul pe care ni l-am luat. Obligația de a rezolva tot felul de conflicte reale, obligația de a găsi mecanismele de cooperare și de activitate politică în condițiile unei alianțe, ne revine nouă, celor care formăm alianța. Cetățenii n-au în sensul acesta nicio obigație și nicio posibilitate.
Așadar, la începutul acestui an, cred cu tărie că în ciuda tuturor lucrurilor pe care le-am trăit și le-am văzut, mai cu seamă spre finalul anului trecut, există obligația și în orice caz avem obligația să încercăm, luând măsuri care se impun, luând măsuri care sunt posbile și nimerite, să reigorăm, să menținem Uniunea Social Liberală, să ne achităm de obligațiile și să folosim prerogativele pe care în interiorul acestei alianțe le avem, pentru a ne duce la bun sfârșit mandatul, un mandat care trece și peste alegeri europaramentare, care implică alegeri prezidențiale și care implică guvernarea și menținerea unei majorități parlamentare până la sfârșitul lui 2016, până la următoarele alegeri parlamentare.
Eu, repet, cred că acest lucru se poate și, mai mult decât atât, cred că trebuie să fie foarte limpede pentru noi și ce înseamnă, să ne reamintim și să reamintim tuturor ce înseamnă Uniunea Social Liberală, de ce am făcut-o și de ce trebuie să facem toate eforturile să o păstrăm. N-am făcut-o doar pentru a câștga împreună niște alegeri, n-am făcut-o pentru a împărți niște posturi, n-am făcut-o pentru a aronda niște candidaturi, n-am făcut-o pentru a împărți țara în sfere de influențe, n-am făcut-o doar pentru a înlătura un om, un guvern sau o altă majoritate parlamentară. Am făcut-o pentru ca vreme de patru ani, prin toate mijloacele politice democratice, să facem viața românilor mai bună, să facem viața românilor și societatea românască mai corectă, mai performantă, mai democratică.
Și în sensul acesta, da, dorim înainte să lucrăm și să întărim Uniunea Social Liberală cu câteva obiective foarte clare.
Primul nostru obiectiv este obiectivul care ne este marcă distinctă pentru acest partid și după 1990, mai ales după 1990, și anume democrația, libertatea și statul de drept.
Partidul Național Liberal, indiferent de ponderea sa în Parlament, indiferent de faptul că a fost sau nu a fost la guvernare, indiferent că a avut 7% sau că are aproape 25%, a avut întotdeauna o preocupare prioritară pentru regimul democratic, pentru drepturile și libertățile democratice, pentru statul de drept.
Când am fost în opoziție ne-am bătut pentru aceste lucruri și am denunțat abuzurile și derapajele de la democrație, de la statul de drept.
Când am fost la putere și acum când suntem, am fost și trebuie să fim garanții acestor lucruri și primul meu mesaj către dumnevoastră și către cei care ne urmăresc este acela că, atâta vreme cât Partidul Național Liberal se va afla la guvernare, se va afla într-o majoritate parlamentară, el își asumă și își recunoaște responsabilitatea și rolul de garant al regimului democratic, al statului de drept, al separației puterilor în stat.
Sunt foarte multe lucruri care în această privință trebuie încă schimbate, care trebuie îndreptate. Mijloacele care ne stau la îndemână au fost și rămân cele democratice. Modificarea Constituției, în care noi am introdus foarte multe elemente, nu le-am introdus neavând suficientă majoritate de două treimi pe toate, dar am introdus și susținem foarte multe elemente care întăresc statul de drept, care întăresc drepturile și libertățile cetățenilor, care întăresc instituțiile clasice ale democrației, începând cu Parlamentul.
Avem, de asemenea, obligația de a gândi la nivel legislativ în primul rând, poate și prin măsuri guvernamentale, dar mai ales la nivel legislativ, cum facem ca într-adevăr în România să fie un stat de drept dincolo de orice bătălie propagandistică. Cum facem ca într-adevăr în România instituțiile sistemului judiciar să fie independente și să funcționeze în afara partizanatului și influențelor politice. Acest lucru îl facem nu contestând direct sau indirect o sentință sau alta, o decizie sau alta, dintr-o instanță sau alta, ci îl facem așezând cât mai corect Constituția României, garanțiile și drepturile procesuale pe de o parte, garanțiile pentru independența și soliditatea sistemului independent judiciar și prin măsuri legislative, prin reforma, chiar la nivel de lege sau de regulament a unor instituții fundamentale începând cu Parlamentul.
Sunt lucruri care nu aparțin doar Partidului Național Liberal ca viziune și ca obiectiv. Sunt lucruri care figurează la loc de frunte în programul electoral și în programul de guvernare al Uniunii Social Liberale. Avem de asemenea obligația ca împreună cu partenerii noștri, așa cum am făcut-o cu destul succes în această privință și pe parcursul lui 2013, să guvernăm bine această țară, să abordăm actul guvernamental, susținerea lui de către majoritatea parlamentară din perspectiva mizelor reale și anume marile politici publice, marile politici în interesul cetățeanului și în interesul societății românești.
Acestea sunt sau ar trebui să fie temele de dezbatere și eventual temele de confruntare. Acestea și nu altele. Avem întreaga responsabilitate asupra a ceea ce face sau nu face Guvernul României, deși nu avem primul ministru, deși, evident, nu e un guvern monocolor liberal. Niciodată Partidul Național Liberal, eu ca președinte al său, vreunul din miniștri nu s-a derobat de această răspundere. Am putut fi în dezacord, cum e și normal, într-un guvern de coaliție și în general într-o democrație cu o opțiune sau alta a partenerilor noștri sau chiar a primului ministru, dar niciodată nu am eschivat, nu am evitat și nu ne vom deroba de răspunderea acestui Guvern atâta vreme cât facem parte din el și vrem să facem parte până la sfârșitul mandatului pe care ni l-au dat cetățenii, adică sfârșitul lui 2016 și atâta vreme cât acest guvern acționează în cadrul programului de guvernare.
Noi purtăm răspunderea în egală măsură cu toți partenerii noștri din coaliția de guvernare. Noi nu putem spune "pe noi ne interesează și suntem responsabili doar de tema majoră a Sănătății, a Sistemului Public de Sănătate sau a Sistemului de Ordine Publică sau a politicilor privitoare la Muncă, Protecție Socială pentru că avem aceste trei domenii în conducerea guvernamentală a unor miniștri liberali".
Suntem responsabili și ne interesează în egală măsură Educația, suntem responsabili și ne interesează în egală măsură Justiția sau politica externă a României. Acesta este un lucru care trebuie să ne fie nouă clar, trebuie să le fie clar partenerilor noștri de guvernare, trebuie să le fie clar tuturor cetățenilor României, în primul rând celor care ne-au dat votul, dar și celorlalți, pentru că efectele guvernării se răsfrâng evident asupra tuturor cetățenilor țării.
În fine, avem un obiectiv cel care stârnește de altfel, miza care stârnește cea mai mare discuție publică și discuția care a început din ianuarie 2013 și anume câștigarea președinției României. La sfârșitul acestui an România va avea alt președinte decât Traian Băsescu, asta este cred singura certitudine.
Și sigur că și pe parcursul acestui an ca și pe parcursul anului trecut se discută nu doar cine o să fie sau nu o să fie președinte pentru că asta știe numai bunul Dumnezeu și cetățeanul român care se va prezenta la vot, dar și ce fel de președinte vrem. Și aici aș vrea să o mai spun încă o dată foarte clar, și aș vrea ca acest lucru care face parte la rândul lui din spiritul, din documentele, din declarațiile Uniunii Social Liberale, din patrimoniul de viziune politică al Uniunii Social Liberale vrem un președinte care să aducă unitate, să aducă unire, dar până la unirea cu Basarabia să aducă unirea în România. Vrem un președinte care să aducă liniște, da, dar nu în sensul că vrem un președinte care să nu deranjeze pe nimeni. Marca președintelui viitor nu trebuie să fie aceea de a nu deranja pe nimeni și de a oferi liniște pentru că nu liniștea este prerogativa președinților, nu pentru liniște votează cetățenii în regimuri politice și constituționale care presupun președinte votat.
Președintele trebuie să ofere garanții nu liniște, sigur că atunci când garanțiile sunt solide, când ceea ce este garantat și anume respectarea Constituției, și anume echilibrul regimului democratic și anume interacțiunea corectă și funcționarea corectă a tuturor instituțiilor publice atunci se poate vorbi de liniște, de liniște publică și de ordine socială, de liniște sufletească, de mulțumire a actorilor politici, dar președintele trebuie să fie un granat, un garant al drepturilor și libertăților cetățenilor, un grant al funcționării corecte al instituțiilor, un garant al independenței justiției, un garant al respectului pentru Parlament, pentru Guvern, pentru îndeplinirea de către fiecare a prerogativelor acelea în întregime, dar numai acelea pe care i le prevede Constituția, un garant în primul rând intern, pentru asta cred că îl votează cetățenii și un garant extern, un garant al politicii externe, un garant al marilor opțiuni strategice ale României, un grant al faptului că România este din ce în ce mai mult, din ce în ce mai ireversibil, dacă pot spune așa, o democrație consolidată.
Un astfel de președinte vrem, un astfel de președinte am spus împreună sub culorile Uniunii Social Liberale că vom oferi României, un președinte care să dea garanții tuturor cetățenilor, și nu doar unor demnitari sau unor partide, chiar dacă respectul viitorului președinte pentru celelalte instituții ale sistemului politic va trebui să fie egal cu respectul său intim pentru democrație și pentru pluralism.
Toate lucrurile acestea fac parte din programele noastre, din programul Uniunii Social Liberale, din ceea ce am promis și din ceea ce de cele mai multe ori am încercat să facem în activitatea noastră politică. Probabil va fi, și vom putea aprecia cu siguranță cei mai bătrâni în acest partid, probabil va fi anul cel mai greu și, cum spuneam, cu siguranță anul care oferă cele mai spectaculoase șanse Partidului Național Liberal.
Închei spunându-vă, ca președinte al partidului, probabil în ultimul an de prezență a mea în această funcție, că nu este important doar să facem tot ceea ce trebuie și poate fi făcut ca să câștigăm. Și mai important îmi pare să încercăm să facem mereu lucrul corect, să încercăm să luăm mereu decizia corectă, decizia întemeiată în aceste valori care sunt ale noastre, nu decizia cea mai comodă, nu decizia cea mai convenabilă pe termen scurt și nici măcar decizia care pare la un moment dat cea mai populară, ci decizia corectă.
Pentru că tradiția PNL, și cea mare dinainte de comunism, dar și cea din 1990 încoace, cu toate dificultățile prin care am trecut, este aceea că, într-o măsură mai mare decât toate celelalte partide din România, am încercat cel mai adesea și cu cel mai mult succes să facă acest lucru. De aceea, niciodată, nici cei mai înverșunați dușamni ai PNL, atunci când noi am fost la guvernare, nu au putut vorbi despre pericolul ca Partidul Național Liberal să devină partid-stat. Nimănui în România nu i-a dat prin cap chestiunea asta și asta spune ceva despre noi.
De aceea, PNL a fost capabil să ia decizii sau să spună lucruri în societatea românească, impopulare la momentul respectiv, dar care, peste ani, și-au dovedit temeinicia și și-au dovedit caracterul benefic pentru societatea românească.
Da, e un an electoral, avem alegeri europarlamentare, avem alegeri prezidențiale. Să încercăm și în aceste împrejurări să continuăm această preocupare pentru a spune și a face ceea ce credem că este corect pentru România.
Vom avea și în această reuniune discuții practice de calendar, despre agenda Delegației Permanente pe care doresc să o convocăm înainte de începutul sesiunii parlamentare, despre relațiile din interiorul Uniunii Social Liberale și modul în care această declarație de intenție pe care sper că am putut-o face și în numele dumneavoastră să fie transpusă în fapt, poate printr-o suplimentare a protocolului de funcționare, poate prin adăugarea unor mecanisme care să reglementeze funcționarea alianței la nivel central, la nivel local.
Toate aceste lucruri sunt reale, toate aceste lucruri trebuie să fie rezolvate de către noi, dar îmi doresc din tot sufletul ca ele, cel puțin din punctul de vedere al PNL și cu participarea PNL, să nu mai fie teme de dezbatere publică principală, pentru că, o știm cu toții, o știu și parlamentarii noștri, o știu miniștri, o știu cei din aparatul guvernamental, o știu foarte, foarte mult cei din administrația locală, cetățenii doresc să știe ce putem face și cum vedem rezolvarea unor probleme practice care țin de viața lor de zi cu zi, care țin de cheltuirea banilor pe care ei ni-i dau nouă ca să-i administrăm ca bugete la București sau în teritoriu. Și problema divergențelor dintre PNL și PSD în consiliul județean cutare este o problemă a noastră, nu a cetățenilor. Cetățenii ne-au trimis aici ca să fim capabili să rezolvăm problemele lor, restul sunt problemele noastre și trebuie să le rezolvăm cât mai discret, cât mai eficient și cât mai serios.
Mulțumesc presei pentru prezența la această parte a întrunirii noastre."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu