duminică, 14 ianuarie 2018

Formularul 600 – birocrație fiscală absurdă


Comunicat de presă al PNL: 

Formularul 600 – birocrație fiscală absurdă, ipocrizie și dublă impunere pentru sancționarea cetățenilor activi

Guvernul PSD-ALDE face o nouă dovadă a prigoanei împotriva segmentelor sociale active, a românilor care aduc surplus în societate prin munca lor susținută, prin efort suplimentar, prin risc asumat. Este motivul pentru care, în viziunea PSD-ALDE, statul trebuie să-i penalizeze.


Ca și cum numărul declarațiilor la care este obligat un contribuabil nu era îndeajuns de mare, iar haosul produs de transferul contribuțiilor de la angajat la angajator nu era suficient, Guvernul a mai introdus o nouă obligație declarativă, complet inutilă: Formularul 600.


Toate persoanele fizice care au realizat în 2017 alte venituri decât cele de natură salarială, chiar dacă au și calitatea de salariat, iar aceste venituri extra-salariale sunt mai mari de 12 salarii minime – adică 22.800 lei (12 luni x 1.900 lei salariul minim), au obligația să depună la autoritatea fiscală Formularul 600. Concomitent, plătesc suplimentar contribuții de sănătate plafonate la zece salarii minime. Aceasta în condițiile în care respectivele persoane plătiseră deja contribuții în calitate de salariați – adică, o dublă impunere – iar serviciile medicale de care beneficiază sunt aceleași cu ale unui simplu salariat.


Așadar, Guvernul PSD introduce o altă povară asupra micilor întreprinzatori și, astfel, toate persoanele fizice beneficiare de dividende, cu venituri peste plafonul celor 12 salarii minime, sunt obligate la plata CASS, chiar dacă acestea sunt salariați și, implicit, plătitori de contribuții. Pentru toți acești contribuabili care au și venituri salariale, Guvernul dublează plata contribuțiilor.


Mai mult, sute de mii de contribuabili care obțin venituri din arendă, chirii, activități independende, profesii liberale, dar chiar și micii întreprinzători care obțin apoi venituri din investițiile lor sub formă de dividende sau din tranzacționarea de acțiuni sunt puși pe drum de ANAF pentru a depune noua Declarație, chiar până la finalul lunii ianuarie. Aceasta deși veniturile sunt deja declarate prin intermediul altor declarații fiscale, aflate în posesia ANAF, dar pe care autoritățile nu le procesează pentru a extrage informațiile necesare.


Nu doar că este complet inutilă, dar prin această obligație este extinsă categoria de venituri pentru care se impun contribuții sociale, incluzând și veniturile din dividende și din alte tipuri de investiții.


În ciuda declarațiilor publice ale reprezentanților PSD-ALDE referitoare la reducerea birocrației și eficientizarea aparatului de stat, evidențiem ipocrizia și cinismul dovedit de actualul Guvern prin astfel de măsuri, menite să inhibe activitatea economică și să sancționeze în mod absurd categorii întregi de cetățeni.


Departamentul de Comunicare al PNL


Niciun comentariu: