Urmărim cu îngrijorare evoluțiile recente din România. Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene.
O condiție esențială pentru a putea renunța treptat la mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile.
24/01/2018
În cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul și Parlamentul ar trebui să asigure transparența totală a procesului legislativ privind legile justiției și să țină seama în mod corespunzător de consultările desfășurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că un proces în care independența sistemului judiciar și punctul de vedere al acestuia sunt apreciate și luate în considerare în mod corespunzător și în care se ține seama de avizul Comisiei de la Veneția reprezintă o condiție prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor și este un element important în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor de referință stabilite prin mecanismul de cooperare și de verificare. Poziția Comisiei a fost susținută de statele membre în cadrul Concluziilor Consiliului adoptate în decembrie 2017.
Potrivit ultimului raport privind MCV, legile justiției reprezintă un test important cu privire la măsura în care interesele legitime ale părților interesate din sistemul judiciar și ale altor părți interesate au ocazia să fie exprimate și sunt luate suficient în considerare în cadrul deciziilor finale. Evenimentele de până acum nu au contribuit cu nimic la rezolvarea acestor preocupări.
Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acțiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei și să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia își reafirmă disponibilitatea de a coopera și de a sprijini autoritățile române în acest proces.
Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării și va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiției, codurilor penale și legilor privind conflictul de interese și corupția pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenței sistemului judiciar și de combatere a corupției.
Comunicat de presă al PNL
Poziția Comisiei Europene în privința atacurilor la sistemul judiciar din România certifică iresponsabilitatea liderilor PSD-ALDE
În ciuda eforturilor liderilor PSD-ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, de a cosmetiza în fel și chip acțiunile legislative îndreptate împotriva independenței Justiției din România, Comisia Europeană a luat poziție de la cel mai înalt nivel, arătând că nu a fost indusă în eroare de campaniile de manipulare din țară.
Costul pentru România al acestei poziții oficiale a președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și a prim-vicepreședintelui, Frans Timmermans, este afectarea gravă a imaginii țării noastre în plan european și internațional. Însă aceasta este poziția la care au fost obligați de către gruparea Dragnea – Tăriceanu.
În fapt, România a fost pusă la colț în Uniunea Europeană din cauza politicienilor iresponsabili de la București, care insistă să urmărească fără scrupule o agendă personală cu scopul de a-și soluționa problemele penale pe altă cale decât cea a instanțelor de judecată. Mai mult, România riscă sancțiuni de natură financiară, prin tăierea de fonduri europene, dar și de natură politică, prin suspendarea dreptului de vot în Consiliul European, dacă majoritatea parlamentară continuă aceste demersuri toxice care neagă principiul egalității în fața legii.
Întrucât nu ne punem speranțe în dispobilitatea liderilor PSD-ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, de a înțelege gravitatea situației în care ne aflăm, Partidul Național Liberal face un ultim apel la parlamentarii PSD, ALDE și UDMR de a se trezi din beția puterii și de a-și reconsidera în ultimul ceas poziția. Nimeni din Uniunea Europeană nu va accepta compromiterea întregului sistem judiciar al unei țări de dragul unor lideri cu probleme în Justiție.
De altfel, partenerii strategici ai României au transmis până acum nenumărate semnale prin care dezavuează demersurile împotriva Justiției, de la Departamentul de Stat al SUA până la ambasadele statelor occidentale la București, de la Consiliul Europei prin intermediul GRECO până la Comisia Europeană, care a dat avertismente în cadrul Raportului MCV.
Până în prezent, toate aceste poziții au fost ignorate de majoritatea parlamentară sau chiar răstălmăcite și transformate în poziții contrare celor exprimate. În acest sens, luăm ca exemplu chiar noul premier susținut de PSD-ALDE, europarlamentarul Viorica Dăncilă, care a afirmat în 23 august 2017:
„Dacă tot s-a vorbit de partea europeană, să vedem poziția pe care o are vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care spune că este întru totul de acord cu aceste modificări (ale Legilor Justiției, n.m) și că ele se înscriu în ceea ce prevede eliminarea MCV”.
Nu doar că nu a fost exprimată de prim-vicepreședintele Comisiei Europene o astfel de poziție, dar prin declarația de astăzi putem constata că Viorica Dăncilă a mințit și a intoxicat opinia publică din România! Acest lucru o descalifică pentru poziția de prim-ministru și este imperios să-și depună mandatul înainte de votul din Parlament pentru învestirea noului Guvern.
Partidul Național Liberal a acționat pe cale parlamentară în acord cu principiille asumate pentru protejarea independenței Justiției, egalității și domniei Legii. În acest sens, PNL a sesizat Curtea Constituțională cu privire la modificările legislative și a cerut Curții Constituționale consultarea Comisiei de la Veneția, în acord cu solicitările prealabile ale Comisiei Europene.
În continuare, Partidul Național Liberal va folosi toate pârghiile parlamentare și legale pe care le are la dispoziție în calitate de partid parlamentar pentru a împiedica atacurile la adresa independenței Justiției.
Departamentul de Comunicare al PNL
Un comentariu:
Clasa politica este vinovata pentru tot.
Trimiteți un comentariu