vineri, 12 ianuarie 2018

Învățământul „sacrificat”, eterna poveste


Comunicat de presă al deputatului PNL, Marilen Pirtea: 

Deciziile Guvernului PSD în domeniul educației – de la ridicol și haos la incertitudinea plății salariilor profesorilor

România este un stat în care, din păcate, marea majoritate a cetățenilor săi nu au economii în bănci. Oamenii simpli, cei modești și serioși, aceia care trudesc zilnic în toate sectoarele de activitate (educație, sănătate, administrație, industrie, servicii, etc.) sunt dependenți de salariul lunar și de regularitatea cu care acesta este încasat.

Reprezentanții acestor categorii sociale au, cel mai adesea, credite care trebuie rambursate lunar, la o dată care a fost corelată cu data încasării salariului. Peste 350.000 de profesori și funcționari din învățământul preuniversitar sunt din această lună puse într-un disconfort maxim și anume acela de a nu-și putea achita cheltuielile planificate astfel de ani și ani de zile. Zeci, poate chiar sute de mii de salariați sunt puși pe drumuri pentru a-și renegocia termenele contractuale. De ce? Pentru că Guvernul PSD-ALDE dă dovadă de incompetență și nepăsare față de cetățeni. Decizia Guvernului (prin OUG 90 / 2017 – act normativ care nu a avut parte de nicio consultare sau dezbatere publică ori de o minimă consultare a celor implicați) de a modifica modul în care se face plata salariilor angajaților din învățământul preuniversitar, inclusiv data la care se efectuează plata (ziua 14 a lunii în loc de ziua 9 ca până acum) aduce atingeri nu doar de genul celor prezentate mai sus ci și privind modernizarea și reformarea învățământului preuniversitar dar și echitatea sistemului de educație din România.

Într-o lume în care descentralizarea și creșterea autonomiei școlilor este un trend mondial de management a sistemului de învățământ, trend susținut de studii care arată impactul creșterii autonomiei asupra performanțelor la testele PISA (Busemeyer 2012; Schlicht, Teltemann, Windzio, 2011; OECD PISA 2009), guvernul de amatori PSD-ALDE, crește nivelul de centralizare în sistemul de învățământ național, lăudându-se că face reformă. Consecințele negative au și apărut, amatorii din conducerea MEN au reușit să întârzie primirea salariilor de către profesori chiar de la început de an.

Ca atare motivul centralismului promovat de guvernul PSD-ALDE, probabil și ca nostalgie pentru perioada comunistă, este evident: un debușeu menit să mascheze problemele financiare create în sistem de politica guvernamentală care cu o mână se face că dă și pe la spate să pregătește să ia și ce nu a dat. Această re-centralizare nu face altceva decât să întărească politizarea sistemului, să crească nivelul de dependență al inspectoratelor școlare generale, al unităților de învățământ și al conducătorilor acestora de sistem / minister. Haosul creat vizează inclusiv modul în care sumele provenite per elev se repartizează în cheltuieli salariale, cheltuieli pentru funcționare și utilități, cheltuieli pentru investiții. Primăriile și consiliile locale ce vor gestiona?

În actualul sistem, categoric nu cel perfect, existau mecanisme de compensare, se puteau transfera sume de la unitățile de învățământ cu excedent înspre cele cu deficit. Să nu uităm că o condiție esențială pentru un stat de drept este echitatea cu care sunt tratați cetățenii săi. Cu atât mai mult cu cât discutăm despre copii. Toți copiii României, fie că învață în mediul rural sau urban, fie că învață la o școală centrală sau la una din periferie, au dreptul la aceeași educație: același nivel de pregătire al cadrelor didactice, același condiții igienico – sanitare, aceeași bază materială. Acesta nu trebuie să fie un deziderat, ci o realitate.

Măsurile luate de PSD adâncesc inechitățile sociale, lasă copiii din zonele rurale și din cele urban periferice fără șanse la o dezvoltare intelectuală sănătoasă, iar cadrele didactice din mediul preuniversitar, sunt, oare a câta oară, sacrificate și mințite.

Marilen Pirtea,

Deputat PNL

Coordonator al Comisiei de Educație, Cercetare, Tineret și Sport a PNL

Niciun comentariu: