joi, 11 ianuarie 2018

Președintele PNL, Ludovic Orban, declarații


Sinteza declarațiilor susținute de președintele PNL, Ludovic Orban, în cadrul conferinței de presă - 11 ianuarie 2018


  • PNL solicită demisia șefului IGP și cere premierului demararea procedurilor de demitere a ministrului de Interne. În caz contrar, premierul să plece din funcție


Primul subiect este legat de situația de la Ministerul de Interne. Este incredibil ce a putut să facă PSD într-un an de zile.  La ora actuală în loc să se ocupe de guvernarea țării, coaliția majoritară PSD-ALDE-UDMR, are cu totul și cu totul alte activități. Asistăm la o răfuială între clanuri în stil mafiot, în bătaia pentru controlul unor instituții publice, pentru controlul unor pârghii politice și nicidecum o activitate în beneficiul cetățeanului.

În timp ce crește prețul la gaze, în timp ce leul o ia la vale, în timp ce salariile nu numai că nu cresc, ci multe dintre ele scad, în timp ce rata inflației tinde spre 4%, în timp ce imaginea României se prăbușește în plan extern datorită guvernării catastrofale a PSD, doi milițieni, mă refer la Dragnea de Teleorman și la Dragnea de Brăila, se răfuiesc pentru controlul Ministerului de Interne, așa cum a făcut întotdeauna PSD, care a considerat Ministerul de Interne perla coroanei.

La ora actuală cetățeanul român este în pericol. Instituția care trebuie să aibă grijă de viața, de siguranță, de proprietatea cetățenilor, la ora actuală nu mai este condusă. Nimeni nu mai are o autoritate în momentul de față asupra Poliției Române. Nu poate sa aibă autoritate un șef al IGP-ului, care a fost propus de ministru de Interne spre revocare, nu poate să aibă autoritate asupra Poliției și în general asupra Ministerului de Interne, un ministru de Interne care a propus revocarea șefului IGP și a fost refuzat de primul-ministru. În mod clar nu poate să aibă  niciun fel de autoritate  asupra Poliției și asupra Ministerului de Interne, un premier care nu este ascultat de ministru de Interne și care plânge pe la televizor că nu mai vrea să mai lucreze cu acest ministru de Interne. Este tot mai clar că PSD nu este capabil să guverneze.

Uitați-vă, Dragnea, președintele partidului de guvernământ, în loc să se implice în soluționarea acestei crize guvernamentale, se plimbă în Moldova încercând să mai câștige adepți, probabil pentru o nouă demitere a Guvernului, că la altceva nici nu stau sa mă gândesc.

În orice țară civilizată din lumea asta, un ministru de Interne care ar fi fost refuzat de premier în propunerea șefului Inspectoratului General de Poliție, și-ar fi dat demisia. Partidul Național Liberal, solicită demisia atât a șefului IGP, care este evident că trebuie să plătească pentru faptul că a menținut subordonați care au tolerat existența în Poliție nu numai a cazului pedofilului, ci și a multor alte cazuri care au ieșit la iveală.

De asemenea, solicităm în mod imperativ demisia ministrului de Interne, pentru că nu este posibil să conduci o instituție atâta timp cât omul pe care îl propui în fruntea Inspectoratului General al Poliției nu îți e acceptat de premier.

Nu în ultimul rând, îi solicităm premierului Tudose să nu mai plângă pe la televizor, în studiourile unor televiziuni prietene care nu îi pun nicio întrebare incomodă și pur si simplu să inițieze procedura de demitere din funcție a ministrului de Interne, iar dacă nu face nici lucrul acesta să plece acasă.


  • Guvernul României nu a respectat angajamentul României în fața partenerilor NATO, acela de a aloca 2% din PIB


Din informațiile pe care le avem, Guvernul nu a respectat angajamentul României în fața partenerilor NATO, acela de a aloca 2% din PIB pentru înzestrarea armatei. Această informație pe care așteptăm să fie confirmată de datele privind execuția bugetară, este o informație extrem de gravă care ne arată foarte clar că partidul de guvernământ nu dă două cepe degerate pe angajamentele României în fața partenerilor euroatlantici și că, de fapt nu are de gând nici în 2018 conform declaraților domnului Tăriceanu să respecte acest angajament. Un astfel de comportament arată că partidul de guvernământ și coaliția majoritară în mod programatic urmărește ca România să fie marginalizată, ca România să-și piardă încrederea de care se bucură la nivelul UE și la nivelul partenerilor euroatlantici.


  • Propunerea PNL, 14-15 ministere


 Am văzut că premierul Tudose vorbește despre restructurarea Guvernului. Sigur că m-aș fi bucurat să vorbească de restructurarea  Guvernului atunci când a fost numit prim-ministru de către PSD. Am văzut că a făcut totuși o declarație bună domnul Tudose, în care a recunoscut că a ajuns în situația să conducă un trabant, dar nici aici nu spune adevărul. De fapt, nu conduce el un trabant, sigur că PSD este un trabant, numai că nu îl conduce Tudose. La ora actuală Guvernul este un trabant care este ca o mașină a instructorilor auto cu dublă comandă, în care la comanda trabantului nu este numai Tudose, ci este și Dragnea. Partidul Național Liberal propune, în cazul în care Tudose nu știe sau nu poate sa vină cu un proiect serios de restructurare, un Guvern așa cum este la nivelul țărilor normale din UE, un Guvern de 14 -15  miniștri.

Nu văd ce sens au ministere, cum ar fi cel al Ministerului Energiei pentru că energia face parte din economie. Nu văd ce sens are Ministerul Turismului, pentru că nu au obiect de activitate ca să justifice prezența unui minister. Susținem cu cel puțin o treime a numărului de agenții, oficii, autorități care funcționează în subordinea Guvernului sau a diferitelor ministere. Sper ca prin această restructurare, Tudose să nu vrea doar restructurarea tribului de Teleorman, sper ca prin această restructurare să restructureze toate triburile și din Olt și din Constanța și tribul din Giurgiu și din celelalte județe care au populat administrația PSD-istă, Consiliile de Administrație a diferitelor companii de stat. Nu văd ce sens mai au să numească reprezentanți în Consiliile de Administrație pe care le pun apoi pe butuci una după alta. Trebuie să se elimine toate triburile pe care le-au plantat cu nerușinare în funcții publice, fără concurs sau pregătire profesională, numai pe baza carnetului de partid. Au adus administrația publică într-o stare absolut deplorabilă, ea neservind cetățeanul, ci având rolul de a servi baronii PSD.


  • Sesiune de întrebări și răspunsuri


Jurnalist: Ați spus că nu s-a respectat alocarea a 2% din PIB Armatei. Vă referiți la anul care s-a încheiat?

Ludovic Orban : La 2017. Informațiile pe care le avem sunt clare că nu s-a respectat angajamentul României în fața partenerilor NATO de alocare a 2% din PIB către Armată. Ceea ce este un lucru extrem de grav, dacă execuția bugetară va dovedi acest lucru și Ministrul Apărării și Premierul trebuie să se ducă acasă, pentru că acest lucru este de o gravitate uriașă care pune în pericol România și mai ales capacitatea României de a beneficia de încredere din partea partenerilor noștri.

Jurnalist: Cam cât s-a cheltuit?

Ludovic Orban: Conform informațiilor cam între 1,8 și 1,85 %.

Credeți dumneavoastră că PNL ține cont de punctul de vedere a Guvernului PSDragnea? Am anunțat poziția mea publică, ea va fi formalizată printr-o decizie a Partidului Național Liberal. Suntem într-o criză guvernamentală care riscă să degenereze într-o criză politică, este din ce în ce mai clar că sunt fracțiuni în PSD care se luptă pe viață și pe moarte, ALDE face și el parte din acest război în interiorul coaliției de guvernare, iar UDMR care și-a dat sprijinul pentru toate actele ticăloase ale acestui Guvern și pentru toate modificările la legile Justiției văd că se ocupă de autonomia teritorială.

Jurnalist: Căutați o alternativă a coaliției PSD-ALDE?

Ludovic Orban: Pentru mine este clar și cred că românii înțeleg că PSD-ul nu are capacitatea să guverneze, că au fost mințiți, PSD nu a avut nici măcar de gând să pună în practică toate promisiunile tentante. Pentru a putea construi un Guvern serios pentru România trebuie să ne întoarcem la popor și să ajungem la alegeri anticipate. Singurul lucru pe care îl mai împiedică pe Dragnea să înceapă procedura de demitere este nesiguranța desemnării unui nou premier din partea PSD. Am convingerea că Președintele Iohannis nu va mai nominaliza un premier din partea PSD. Dar nu poți ține țara în această tensiune, disfuncționalitate. Avem un ministru al Justiției care propune niște legi care nu sunt asumate de Guvern , care mai apoi sunt susținute de grupurile parlamentare. Avem un Minister de Interne care este evident că nu funcționează , cu consecințe destul de grave în ceea ce privește viața și siguranța cetățenilor. Poliția este un fel de sat fără câini, nu mai are autoritate. Bodog a fost “pe cracă” de foarte multe ori până acum, nu a fost demis poate datorită unor relații personale cu apropiați ai Premierului.

Jurnalist: PNL ar putea să susțină prin vot restructurarea Guvernului?

Ludovic Orban: PNL este pentru un Guvern mult mai simplificat și nu pentru cel obez de astăzi cu disfuncționalități majore, un Guvern de 14 -15 ministere. Suntem pentru reducerea numărului de secretari de stat la circa o treime, reducerea cu cel puțin 30% a numărului agenții și autorități, desființarea unor servicii deconcentrate care nu își mai au sensul într-o Românie europeană. Dacă s-ar da afară cei din partea PSD care au năvălit pe aceste instituții în ultimul an s-ar produce o restructurare benefică. Dorim de asemenea depolitizarea funcției publice. Îi rugăm să sprijine proiectul inițiat de PNL pentru eliminarea birocrației, în care cetățeanul să nu mai fie pus pe drumuri fără rost. Entitatea care primește cererea să fie entitatea care solicită toate informațiile de care este nevoie de la celelalte entități publice.

Jurnalist: PNL susține un guvern mai suplu, dar nu cel dorit de PSD?

Ludovic Orban: Suntem pregătiți în orice moment să formăm Guvernul, iar când vom forma Guvernul va fi așa cum vă spun eu, nu ca “Trabantul” pe care îl conduce astăzi Tudose împreună cu Dragnea.

Jurnalist: După ce ați anunțat că reformele fiscale vor genera un dezastru, nu vă temeți că dacă ajungeți la guvernare veți împărtăși soarta Guvernului Boc?

Ludovic Orban: Chiar am citit o analiză efectuată de domnul Lucian Croitoru în care se spunea că PSD a venit pe ciclurile pozitive, iar dreapta întotdeauna pe ciclurile negative și că asta ar afecta democrația. Dacă mai stă PSD un an la guvernare e posibil să intrăm pe creștere economică negativă, dar din fericire România este într-o conjunctură internațională favorabilă, are extrem de multe posibilități pe care actualul Guvern le irosește. Nu ne temem, dar vom fi pregătiți să repunem țara pe drumul drept.

Jurnalist: Dacă se va ajunge la vot pentru restructurarea Guvernului?

Ludovic Orban: Nu se va ajunge. Tudose va trebui să dea Ordonanță de Urgență ca să restructureze Guvernul. La Parlament dă de inamicii lui Dragnea și Tăriceanu.

Niciun comentariu: