vineri, 15 aprilie 2011

Boicotarea referendumului ?

Sursa Mediafax


USL a anunțat că va boicota referendumul pentru „Apărarea Bucureștiului” - în accepțiunea noastră - din cauza întrebărilor tip sondaj de opinie aprobate în CGMB. Forma boicotului este clar exprimată: neprezentarea la vot. O fi bună forma sau nu ?

Formația militară îmi spune că ceva nu este în regulă. Când mă pregătesc pentru a duce o luptă nu aleg ca variantă de finalizare a acesteia retragerea de pe câmpul de luptă. Analizez mișcarea „inamicului”, văd cu ce s-a dotat, analizez posibilitățile folosirii noilor arme și iau o decizie care să le reducă, dacă nu pot mai mult, efectele asupra trupelor mele și consecințele asupra obiectivelor pe care mi le-am propus. Trebuie să dau valoare tuturor „cheltuielilor” făcute cu pregătirea acestei lupte, trebuie să justific în fața alor mei timpul consumat de ei, mijloacele folosite și resursele consumate etc. În caz contrar, luptătorii mei își pot pune întrebări asupra capacității mele de a conduce o luptă. Iar când dispare încrederea, se duce totul de râpă. Lipsa încrederii poate duce, în situații speciale, la panică.

Sincer, nu îmi place soluția aleasă. Este prea radicală. Este neplăcută pentru alegătorul bucureștean care nu se supune deciziilor structurilor de conducere ale partidelor participante la campanie. Acest alegător nu gustă, nu agrează, acțiunile care au ca finalitate o imagine publică a unuia sau altuia dintre conducătorii partidelor. Oamenii neangajați politic pot considera o astfel de acțiune ca ceva neserios.

Boicotul sondajului de opinie al PD-L pe problema cu adevărat serioasă a organizării administrative a capitalei se poate realiza și prin alte mijloace. Informarea activă a bucureștenilor cu privire la mârșăvia PD-L, sub conducerea „blondei” Elena Udrea, acordarea votului în așa fel încât buletinele să fie anulate, acordarea votului favorabil doar la buletinul care pune întrebarea dacă se dorește „... un București cu 6 sectoare și 7 administrații” etc. Dacă duci o luptă cu PD-L trebuie să iei în considerare și posibilitatea de a folosi, inteligent, chiar armele acestuia. Mai mult, referendumul acesta, chiar viciat fiind, este un bun prilej pentru a vedea care este capacitatea partidelor din USL de a aduce alături populația capitalei. Pentru că urmează alegerile de anul viitor. Pentru că datele vehiculate de diferitele sondaje de opinie, chiar favorabile USL, nu garantează și sprijinul activ al populației Bucureștiului pentru partidele componente la momentele cu adevărat semnificative: alegerile locale și parlamentare.

Se putea anunța boicotul, dar era mai bine dacă modalitatea de punere în aplicare era comunicată ceva mai târziu, după o eventuală consultare a populației dacă nu se practică consultarea propriilor membri ai partidelor angajate în campanie. Sunt convins că există, atât în rândul membrilor partidelor politice cât și în rândul populației, dorința de a arăta actualei puteri că nu mai este dorită. Iar referendumul ar fi o ocazie foarte bună. Rezultatele referendumului sunt oficiale, față de prezenta cetățenilor la o grevă sau manifestație de protest.

Sper ca PR-iștii partidelor din USL să își scoată ochelarii de cal și să regândească ce trebuie făcut în viitorul imediat cu privire la referendum dar și la alte acțiuni politice.

Eu unul nu dau notă de trecere acestei ieșiri.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Atunci când a fost lansată, ideea referendumului mi s-a părut a fi excepțională. Și totuși, era previzibilă o contra-acțiune din partea PD-ului. Dacă mă miră ceva este faptul că PNL nu a gândit o mișcare înaintea adversarilor, așa cum se face în șah - de exemplu. În orice caz, a se încerca acum boicotarea referendumului este o idee proastă. Va fi greu de explicat de ce ai susținut cu atâta îndârjire referendumul, iar apoi, după aprobarea sa, susții boicotarea acestuia. Poate fi o dovadă de neseriozitate.

Arogantu spunea...

@horatiu
Este vorba, de fapt, de DOUA 'evenimente' total diferite:
1. referendumul asupra pastrarii/schimbarii actualei structuri administrative (a carei schimbare se doreste, prin 'legea capitalei') - adica intrebarea pe care USL dorea s-o adreseze bucurestenilor;
2. bateria de 7 referendumuri (fiecare cu cite o intrebare, ca sa fie conform legii) IMPUSA in CGMB de portocalii si aliatii lor (PRM si PNG).

Nu discut aici asupra calitatii celor 7 intrebari - sociologii si PSIHIATRII ar avea mai multe de spus despre cea/cel/cei care le-a(u) formulat ...
Da, am zis bine: PSIHIATRI, nu 'psihologi' !

Crăciun Florin spunea...

Horațiu,

De acord cu tine. Poate fi interpretată și PD-L va sprijini această interpretare, ca o neseriozitate a PNL (USL). Începutul campaniei a fost emoțional. Bine, după aceea trebuiau puși la treabă strategii și tacticienii care să proiecteze acțiunile noastre și ale adversarilor pe întregul parcurs al campaniei, inclusiv modalitățile în care PD-L ar fi acționat pentru boicotarea acestuia. Mai ales că în CGMB au majoritatea iar la Victoria au Guvernul.

Crăciun Florin spunea...

Arogantu,

Da. Psihiatrii pentru cei care le-au formulat. Tactic însă, acțiunea PD-L este un veritabil boicot asupra campaniei PNL. Răspunsul nostru nu a fost bun. Din păcate.

Lilick Auftakt spunea...

Florin, dar e foarte simplu. Noi am propus un demers democratic, portocaliii vor sa ne atraga pe un teritoriu in care democratia lipseste cu desavarsire. Intram pe el? In niciun caz. Citeste ultima postare de la mine ca sa vezi ca lupta trebuie dusa cu totul altfel decat isi doreste PDL-ul, prin aducerea in derizoriu.

Crăciun Florin spunea...

Lilick,

Vezi, și tu spui că ar trebui să ducem lupta pe mai departe, cu alte metode, acțiuni etc. Dacă ei nu acționează democratic avem modalități pentru a-i contracara. Inclusiv atacarea Hotărârii CGMB ca ilegală (șmecheria cu fiecare întrebare pe un buletin de vot este interesantă însă poate fi atacată la instanță).

Eu rămân la convingerea că boicotarea referendumul PD-L și revenirea la referendumul dorit de noi se poate face prin măsuri active.

Am citit tot ce ai scris. Fii liniștită. Sunt la curent.