vineri, 13 aprilie 2012

PNL nu este echipă de fotbal.

S-au încins spiritele în rândul liberalilor, cel puțin a celor care folosesc net-ul. Măsurile la nivelul organizațiilor din București sunt tratate de o manieră asemănătoare galeriilor de fotbal. Antrenorul a schimbat pe atacantul iubit de galeria nord. Galeria a sărit în sus. Antrenorul este un „idiot”, un tiran, un dușman al echipei ... Galeria vest ține cu antrenorul. Galeria est se ține în espectativă. Poate este bună mișcarea, spun ei. Galeria sud tace. Ce o fi, o fi. Vedem la sfârșitul meciului.

Suporterii din țară nu au treabă. Și sunt mulți, marea masă a susținătorilor echipei. Ei citesc, comentează pe plan local și iau de bune tot felul de șopârle aruncate în media de jurnaliștii ostili ai atacantului. La televizor este urmărit antrenorul care își spune povestea. Motivat. În limitele în care consideră că trebuie tratat subiectul. A scos atacantul din careul advers însă la retras în linia a doua pentru a avea mai mult spațiu să marcheze. Chiar dacă atacantul și-ar dori să stea acolo, în frunte. Să-l aplaude mulțimea, să îi strige numele, să îi vadă numerele de spectacol „fotbalistic” și dacă bagă gol să fie glorificat.

De fapt, asistăm la comportamentul uman propriu oamenilor puternici, lideri informali cu potențial de a deveni, fără prea mult efort, lideri formali în oricare organizație. La orice nivel. Orgoliile sunt vânate de presă și interpretate funcție de simpatiile sau antipatiile jurnalistului/comentatorului. Fie că este presă scrisă sau virtuală (în toate formele ei), fie audio-vizuală. Lipsesc cărțile, nu este exclus să apară. În curând. Băsescu are deja cărți care vorbesc despre dictatura lui. De ce nu ar avea și Antonescu ?

Nu am înclinația necesară pentru a deveni membru al unei galerii. Consider că momentul critic de acum este natural, că poate fi depășit prin măsuri administrative pe plan intern. Chiliman va deveni primar al PNL în S1 iar ceilalți lideri de la 2 și 4 pot deveni candidați parlamentari ai PNL. Dacă au suficientă notorietate în sectoarele în care au activat ca lideri ai filialelor PNL, pot candida din partea PNL la parlamentare. După locale și aflarea rezultatelor finale se va trece la o nouă etapă, la o nouă campanie electorală și acolo pot fi luate decizii care să ducă la reparațiile morale cerute de oamenii care consideră că pot cere colegilor lor forma de recunoaștere materializată în candidatura pentru un mandat de parlamentar.

Consider că unele abordări ale subiectului au aspectul unei susțineri, de o parte sau alta, de tipul galeriilor de ultrași din fotbal. Mai consider că se exagerează, uneori, cu privire la calificarea lui Crin Antonescu ca „dictator”. Faptul că poate va fi „un nou Băsescu” este o predicție care nu are susținere. Pentru că cei care fac astfel de predicții nu se uită la conducerea PNL în profunzimea ei, nu văd ceilalți decidenți din PNL fără de care Crin Antonescu nu ar putea conduce partidul. Iar ceilalți reprezintă organizațiile din țară, organizații care au, la rândul lor, interese: candidaturi de primari, consilieri locali, județeni, parlamentari.

Sunt de acord și cu faptul că Bucureștiul trebuie să respecte regula lui 50% cu 50% adoptată în țară. Motivarea lui Crin Antonescu că PSD a acceptat această regulă acolo unde are o majoritate evidentă, astfel încât PNL devine mai vizibil, este suficientă. PNL nu poate fi mumă pentru București și ciumă pentru restul țării.

Pentru că PNL nu este echipă de fotbal, consider că momentul nu mai are importanță pentru mine. Mai ales că Andrei Chiliman a acceptat să fie comunicată candidatura lui la S1. Atât.

16 comentarii:

ADRIAN spunea...

Din punctul meu de vedere nu e asa. Eu m-am suparat pentru ca arbitrul a dictat penalty de la 9 metri din cauza unui offside semnalat de observatorul federal care intrase pe teren sa joace pentru echipa gazda dupa ce pana la pauza era in echipa oaspete.
In situatia data prefer sa stau acasa si sa caut un post care transmite oina.

Anonim spunea...

TOP GUN
Adica sa-nteleg ca ne place joaca de-a demisia !!!!!Cand Crinisor e suparat, demite pe careva,cand e mai hot,hot ,revine la sentimente mai bune si-l propune tot pe al meu ca bradu'!!!!Parca, erau niste zvonuri despre Chiliman ca e mare spagar,dar erau asa din invidie,ca tabara portocalie trebuie sa fie la datorie,dar acu ' se verifica si daca nu-s pe surse, zvonurile ,atunci se numesc neintemeiate!!!!Curat-murdar,coane Florine !!!!!
Paste fericit,sarbatori minunate alaturi de cei dragi, si s-auzim de bine!!!!

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Tu vezi forma jocului. Eu văd comportamentul suporterilor. Pe tine te supără ce se întâmplă pe teren. Pe mine m-a atras tribuna. Ea, tribuna, este personajul meu. Jocul din teren este motivul reacțiilor.

Crăciun Florin spunea...

Curat-murdar, TOP GUN.

Sărbători fericite.

Anonim spunea...

TOP GUN
Florine,
Pe tine te incita (ca si pe mine de altfel ):CAUZA
Ne place sa atacam imposibilul,sa vedem dincolo de aparente!Cauza, genereaza efectul si vezi tu, efectul asta de cele mai multe ori, nu este cel scontat de noi ,miza s-ar putea sa fie o gogorita diafana!!!!!O ZI EXCEPTIONALA SI SA FITI IUBITI!!!!!!

Crăciun Florin spunea...

Aferim, TOP GUN, o zi bună.

ADRIAN spunea...

Inainte sa ma uit la forma jocului ma uit la fondul sau. Eu cred ca aia din tribune incep sa se agite, sa fie nemultumiti, cand joaca prost echipa lor si atunci incep sa injure, sa strige "demisia!". In final se pleaca de la stadion cu multumirea sau nemultumirea, dupa caz, ca "forma jocului" a fost sau nu a fost buna iar azi echipa a castigat sau pierdut, dupa merit. Se merge la carciuma unde se bea de fericire sau de suparare dupa caz. Lumea pleaca acasa multumita de socializare ...
Cand incepe insa sa se arunce cu brichete/bete/scaune sau alte asemenea inseamna ca furia e declansata de ceva care reiese in raport cu regula jocului, atunci cand arbitrul "te fura" adica aplica rau sau partinitor regula jocului.
Acum e situatia aia in care se arunca cu brichete mai curand. Cel putin in cazul meu.
"Parerea mea" de "al doisprezecelea jucator"...

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Haida-de ! Tu vrei să fii unul dintre jucători ? Păi ... nu vezi că în cauza buclucașă s-a intervenit de către seniorii din „comisia centrală a arbitrilor” care au dreptate ambelor părți ? Chiliman i-a luat locul lui Orban în același mod. Și atunci a fost mare zaveră, și atunci Crin a fost făcut albie de porci, numai că nu am fost pe grupuri de net și pe bloguri.

O să vezi că va fi o apă de ploaie. Eu voi da votul și pesediștilor pe care îi primesc la S3, mai puțin la parlamentare, în cazul în care în colegiile mele nu văd liberali, sau măcar unul și lui Crin de va ajunge la prezidențiale.

ADRIAN spunea...

nu, nu vreua sa fiu jucator, al doisprezecelea este omul generic din tribuna. adica, mentinand conventia, eu "decat" doresc sa iau un bilet fie si la peluza dar sa vad un meci cinstit, fara blaturi sau furturi din arbitraj, de la care sa plec linistit ca intr-adevar cel mai bun a castigat iar penaltyul ar fi fost acordat pe drept si executat de la distanta reglementara. violentele intre suporteri apar intotdeauna fie de la injuraturile intre galerii in maniera exagerata fie, cel mai frecvent, de la senzatia ca unii au trisat. nu e chiar ca la poker unde, in vestul salbatic de odinioara, daca jucai cu carti din maneca puteai sa te alegi cu un glont in cap ...
Regula, asta ne lipseste in tara asta caci o sotzietate fara printzipuri va sa zica ca nu le are, nu-i asa?

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Bune observații, cu o mențiune: dacă privești lucrurile de pe o anume parte. Dacă privești întregul și ai la bază una din regulile general-valabile ale activismului politic (dna Zoe Petre), constați că politica conține, de fapt, o componentă de luptă pentru ocuparea unei poziții mai bune. Eu cred că la nivelul BPC al PNL ceilalți lideri au considerat că acțiunile și poziționările lui Chiliman pun în pericol acțiunile lor anterioare de maximizare a pozițiilor la nivelul organizațiilor pe care le conduc. De aceea au fost de acord cu propunerea lui Crin și au votat/adoptat „sentința” pentru Chiliman și ceilalți.

Nu vorbim despre sfinți, Adriane, vorbim despre politicieni și trebuie să accepți faptul că lupta politică are loc chiar și în interiorul organizațiilor de partid, nu doar cu adversarii politici.

ADRIAN spunea...

Accept orice lupta politica si exclud orice executie politica. Am vazut si la Gondolin luari de pozitie care in esenta se rezuma la a spune ce spunea un clasic al dictaturii : "cine nu e cu noi e impotriva noastra".
Pana nu o sa vad lamuririle legate de manevrele recente in relatie cu statutul PNL eu ma abtin de la a vota USL in tura asta. Si daca lucruriel nu intra pe un fagas normal, de speranta ca mai exista un dram de democratie in tara asta de rahat, nu voi vota USL nici in toamna. In momentul asta ma consider santajat electoral cu Basescu asa cum Basescu a profitat de mine in urma cu 8 ani cu santajul Nastase. Ei bine eu zic ca e destul, sunt un om liber nu sunt prizonierul electoral al nimanui. Sa ne facem sepukku daca altfel nu se poate. Daca pana la urma la sectorul 6 pierde Rares Manescu in fata PSD are sa ma convinga cineva sa votez un dezertor portocaliu numit Gabriel Mutu? In ruptul capului nu!
Stiu canu vorbim despre sfinti dar la un moment dat sa mai tragem si linie. In fond, atat Ciorbea cat si Radu Vasile, Dudu Ionescu, Avram Muresan, Decebal Traian, Stolojan, Mona Musca ... toti au fost candva "ai nostri" sau "cei buni" pe care a trebuit si i-am votat impotriva celor rai. Pana si cu Pambuccian am vazut ca am luat teapa caci in 2008 chiar l-am stampilat!! In urma cu destula vreme dar nu destul incat sa fi uitat, mai era un domn care facea apeluri catre lichele ca sa constatam in zilele noastre ca el insusi lipsise de la propriul apel (evident Liiceanu). Nu mai vreau Poterasi "garantati" de aliante DA sau USL sau cum le-o spune azi sau in viitor. Deschid ochii si ma enervez caci deja am imbatranit si vreau ca macar fata mea sa apuce o societate normala. dar poate ca sunt eu un naiv incurabil si sunt. caci altfel de ce m-as consuma ca am pierdut un proces in care contestam un proces verbal care-mi dadea amenda in baza unui semn de circulatie care nu exista in codul rutier, care era in fata pozitiei unde am stationat deci nu putea avea efect de restrictie (daca ar fi fost reglementar) decat de la semn incolo si alte cateva articole de lege incalcate de politia locala ... Despre asta vorbim, despre o tara in care avem puhoi de legi, de reglementari, de statute, de baliverne - toate fac exact cat o ceapa degerata caci nu conteaza decat ce decide "cineva de sus" la un moment dat.
Destul!

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Hristos a Înviat !

Ești puritan. Statutul permite astfel de rezolvări, ca la orice organizație, civilă. La stat este mai complicat. Dacă schimbările se fac cu acceptul majorității membrilor structurilor de conducere, atunci sunt statutare. Poate nedrepte, din punctul de vedere al celui afectat și a susținătorilor lui, ba chiar și a altora, însă statutare. primează voința majorității mandatarilor în organismul de conducere. Nu este doar Crin Antonescu în cauză, voința lui nu se putea pune în practică fără votul celorlalți membri din Consiliu.

Să lăsăm această supărare și să ne ocupăm de sărbătorile pascale.

ADRIAN spunea...

"Dacă schimbările se fac cu acceptul majorității membrilor structurilor de conducere, atunci sunt statutare."

Imi rezerv dreptul sa nu cred ca e asa. Cred ca un statut este adoptat de un congres, de suma membrilor unui partid. Faptul ca o majoritate a conducerii - care, sa nu uitam, vine la pachet cu presedintele - decide intr-un fel nu inseamna neaparat ca este si statutar. Asa cum nu orice lege trecuta cu votul majoritatii in parlament trebuie sa fie si constitutionala daca o majoritate a adoptat-o. Nu cred ca sunt puritan, astept doar ca lucrurile sa se desfasoare strict in limitele normelor agreate de majoritate si nu de majoritatea conducatorilor de la un moment dat.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Ai grijă să nu te contrazici. În sistemul care are ca bază binomul mandant (alegătorul) - mandatar (alesul), conducerea constituită din mandatari (aleși) are în spate mandanții (alegătorii). Fiecare dintre cei care sunt în organismul de conducere al partidului au în spate alegătorii lor, din alte organizații. Cei de acolo, de la Iași, Sighet, Zalău, Tulcea etc. nu au treabă cu situația de la București și vor crede ce le spune mandatarul (alesul) lor.

Ca atare, se poate spune că decizia din BPC al PNL și CEx. au în spate majoritatea membrilor PNL din țară. Eu, de ex., membru la PNL S3, am ca mandatar pe președintele filialei care nu a votat în favoarea lui Chiliman, după câte se pare. Ce să fac ? Să cred ce a făcut liderul organizației sau să cred pe altul ?

Sunt mai multe de spus aici.

ADRIAN spunea...

Nu, nu iar nu sunt de acord. Nu eu sunt cel supus riscului de a ma contrazice in aceasta speta.
Cei care sunt in conducere sunt mandatati doar cu puterea de decizie, nu sunt investiti si cu infaibilitate. Daca ar fi sa accept acest principiu, ca cei astfel mandatati au si dreptate, din aceasta cauza as fi atunci fortat sa accept si "argumentul" Basescian conform caruia el are dreptate doar pentru ca are mai mult de 5 milioane de voturi in spate. Ei bine, cu tot mandatul lui as spune ca incalca amarata aia de constitutie iar noi doar nu stim daca este vorba de incalcari "grave" sau doar de unele modeste ...
Eu spun ca e nu numai dreptul dar si datoria mebrilor "de rand" sa-i traga de urechi pe cei "mandatati" si care calca stramb peste regulile tuturor. Nu ar fi singurii, din experienta proprie pot spune ca, de exemplu, multi membri ai Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice nu cunosteau nici legea monumentelor si nici ROF de functionare al CNMI. Ceea ce ii facea pe unii sa emita pareri iesite din orice aplicatie caci i-ar fi pus pe functionari sa incalge legile ...
Raman la parerea ca s-a incalcat statutul. Dar, asa cum am pierdut prima faza a procesului cu primaria Eforie pentru un semn de circulatie de restrictie care nu exista in anexele codului rutier, care fiind amplasat in fata masinii nu putea sa aiba efect asupra mea in pozitia respectiva inseamna ca orice e posibil oricand, in functie de cine are pixul in mana.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Pentru că trăim în România nu am suficiente argumente pentru a combate concluzia ta. Totuși, azi, Chiliman, a făcut un gest înțelept. A închis cazul pentru a avea o șansă în viitor. Prin gestul lui de demisie de onoare din BPC al PNL, pe motivația transmisă presei, consideră că statutul nu a fost încălcat.

Vezi, se poate discuta oricât, academic, însă viata bate teoria.