vineri, 27 aprilie 2012

Moțiunea ia mințile unora

Moțiunea asta începe să ia mințile unora și altora. Frământărilor interne ale partidelor li se adaugă această moțiune care poate avea un final fericit. Căderea guvernului Ungureanu. Ar fi un final imediat, cu impact social mare, cu încărcătură emoțională mare - unii se vor simți răzbunați -, cu noi probleme pentru câștigători dar și pentru susținătorii lor. Ce se va face în continuare ? Culmea, acest viitor incert până la numărarea voturilor le ia mințile unora. Au început „războaiele” între „câștigători”, dar și între „perdanți”, se folosește cu nerușinare mita electorală, se fac mici alianțe locale ciudate (PNL sau PSD cu PDL ?!) . Presa susține cu disperare conflictele, închipuite sau nu, din taberele politice aflate în câmpul de bătălie. Ungurii, interesați ca moțiunea să pice (au onoare de aliați în disprețul rezultatelor profund antisociale și antieconomice ale muncii lor pe timpul guvernărilor băsesciene) s-au dat la o parte, spun ei, vin la Parlament dar nu votează. Adică susțin PDL-ul fără a folosi metoda „confiscării” parlamentarilor (de fapt este o confiscare mascată).

Mai este puțin până la ora 9.00 când începe votul. Pe ultima sută de metri se negociază, crunt, se fac presiuni, se amenință (probabil), se vinde pielea ursului din pădure în timp ce acesta este încă viu și în putere. Unii politicieni ai puterii și opoziției vântură la presă „arme” sofisticate aflate încă în proiect sau doar în mintea lor bolnavă. Paranormalul ia locul normalului. Un delir.

Aștept, normal, la calculator, cu o televiziune de pe net „în viață” rezultatele. Dacă au voturile anunțate, de unii și de alții, opoziția va trece moțiunea. De nu, nu. problema este ca acțiunea cu moțiunea să fie exploatată ca o victorie chiar dacă nu va trece. Este evident că acțiunea „moțiunea de cenzură” a produs fracturi serioase PDL și coaliției la guvernare. Sper ca partidele din USL să aibă pregătită și o acțiune politică consistentă în caz că moțiunea nu trece. Destrămarea PDL se poate realiza prin aceste acțiuni concrete. Scopul, totuși, până la urmă, este cucerirea puterii parlamentare semnificative pentru ca PDL să nu mai reprezinte o formațiune politică puternică. După aceea, rezultatele votului de la locale poate fi „alterat” prin pierderea de către PDL a câștigătorilor din iunie, cu măsura extremă de organizare, pentru defectori, a unor noi alegeri locale în care aceștia să câștige sub sigla partidului în care defectează.

Niciun comentariu: