duminică, 17 noiembrie 2013

De ce faci o facultate ? Ca să ai o diplomă !

Publicația „Lumea Justiției” vine cu o statistică îngrijorătoare. La examenele de intrare în avocatură o parte dintre universitățile din țară nu au nici un reușit. Este un rezultat comunicat de UNBR, oficial. Îți pui întrebarea: de ce au mai făcut facultatea cei foarte mulți care au urmat cursurile, la zi, ale respectivelor facultăți ? Atât cei care au apucat locuri subvenționate cât și cei care și-au plătit studiile.

Nu vorbesc despre cei care au o profesie de bază, pe care o practică și care au parcurs studiile universitare pentru o mai bună cunoaștere a aspectelor profesiei. Vorbesc despre cei la început de drum.

Să spunem că urmează să vedem ce vor comunica și celelalte profesii juridice. Dacă vor comunica ceva. Câți au intrat în activitatea notarială, câți au ales și reușit să intre în formele de pregătire instituțională pentru a deveni procurori sau judecători. Posibil că o parte dintre absolvenți vor căuta să se încadreze la instituții publice care au locuri libere de consilieri juridici sau chiar la entități private care au nevoie de juriști pentru activitățile interne. Totuși, între numărul de absolvenți și cei care reușesc să se integreze într-o activitate profesională este o diferență mult prea mare.

O altă informație, peste care am dat cu ceva timp în urmă, spunea că numărul de absolvenți de medicină este de câteva ori mai mare decât posibilitățile de angajare. Producem medici pe bandă rulantă. Numărul străinilor este nesemnificativ. Unde merg acești medici tineri ? Unii aleg jurnalismul, alții se reprofilează ca politologi (la concurență cu absolvenții de teologie) alții ... naiba știe.

Poate că cei care se ocupă de învățământ ar trebui să mai facă niște calcule. De exemplu, pentru instituțiile de stat care au mișcări de personal să aibă un număr de locuri care să satisfacă aceste necesități, număr de locuri finanțat de la buget. Se poate adăuga un procent de 10-15% pentru „rezervă”. La fel și bursele. Acestea trebuiesc date celor care urmează să asigure necesarul la stat. Mediul privat, poate face și el cereri și să achite studiile celor care urmează să ajungă să le satisfacă necesitățile de personal. Pot avea sistemul lor de burse pentru cei care au încheiat contract cu ei. În rest, cei care vor să urmeze o facultate să o facă pe banii lor. Este evident că este vorba despre competiție aici. Vor câștiga cei mai bine pregătiți. La absolvirea facultăților, cei care au fost subvenționați de stat și au ocupat locurile plătite de stat să aibă obligația să se încadreze acolo unde statul are nevoie. Cei care au contract cu privații să meargă la cei care le-au plătit studiile. În caz de refuz, sancțiunea (este absolut necesară) să fie obligarea de a plăti studiile. Astfel va fi mai multă „ordine” și se va limita, prin strictețe, corupția în sistem.

Pentru mine, știrea este deranjantă. Peste 60% din absolvenții de drept să nu fie capabili să finalizeze, prin angajarea într-o profesie, studiile făcute ? Câți dintre ei au beneficiat de sprijinul statului ? De ce au fost sprijiniți ? Pentru că statul este slab. De aia !

Niciun comentariu: