marți, 19 noiembrie 2013

Competiția dezinformărilor. Jurnaliștii fac ce pot ... mai rău.

Aseară, la B1Tv, la Turcescu, Crin Antonescu a fost descusut ca la interogatoriu. De multe ori am avut impresia că Turcescu își dorea tare mult ca Antonescu „să recunoască că a scris Scrisoarea a III-a”.

Televiziunile și ziarele, în print sau doar on-line excelează în „informarea” pe bucăți, pe bucățele, cu deformare ...

Pe Hotnews este un text care se cuvine a fi luat în calcul pentru că este singurul coerent însă are și el prescurtările „necesare”. Iar prescurtările sunt evidențiate de alte publicații băsesciene. B1Tv are textele lui, similare cu ale Hotnews dar și cu „adăugiri” (nu dau link pentru că site vrea să mă captureze ca susținător pe fb). Evenimentul zilei și Gândul excelează în modificarea cu orice preț a sensului declarațiilor lui Crin Antonescu. Revista 22 face exact același lucru. Antena 3 la fel.

Mai toată „lumea de dreapta” din presă și „iubitorii” de liberali pun accent pe afirmația lui Crin Antonescu privind „natura sovietică a PSD”. B1Tv a fost primul care a pus gogomănia, în timpul emisiunii lui Turcescu, schimbând sensul afirmațiilor. Le iau de la Revista 22, așa, să îi bag în seamă, chiar dacă ei au ca sursă Evenimentul zilei:

Crin Antonescu, președintele PNL,a ţinut să le amintească social-democraţilor că la ora actuală PNL este cel care ţine PSD la guvernare, dar şi că partidul condus de Victor Ponta are o natură sovietică. Antonescu a spus ca spera ca Ponta sa nu se schimbe asa cum s-a schimbat Nastase in 2004. Declaratiile au fost facute in emisiunea "Sub semnul intrebarii", moderata de Robert Turcescu”.

"Eu glumesc și unii se supără, alții, cu mai mult simț al umorului, nu, și vorbesc despre natura sovietică a acestui partid. URSS avea teriotorii imense și totuși a vurt să ia Insulele Kurile. Natura asta sovietică, cu ghilimelele de rigoare, este în natura fiecărui mare partid, inclusiv a PSD, inclusiv a PNL.

Scopul transformării informației este unul clar. Cei mai puțin dotați de la natură vor lua informația dată de presa băsistă și se vor supăra. Cei dotați de la natură însă cu gânduri dușmănoase față de PNL și Crin Antonescu vor profita și vor băga bățul prin gard încercând să obțină starea de furie și rezultatul ei. Dușmănia față de PNL și Crin Antonescu. Cei ca mine vor încerca să atragă atenția că este doar o imagine plastică care vrea să arate o stare normală a partidelor mari, de fapt a tuturor partidelor. Natura „sovietică” este proprie tuturor partidelor. Este naturală. Este chiar necesară pentru partidele care doresc să fie forțe politice semnificative. În cursul discuției Tv este și momentul creat care justifică aprecierea. Cum vede Crin Antonescu ideea promovată cu atâta asiduitate de băsescieni și unii dintre liderii PSD ca acest partid să dea un candidat la Președinție. Iar Antonescu a spus, plastic, că unii din PSD vor mai mult decât guvernarea, pe care o au prin Victor Ponta, vor și Președinția. Simplu. Nu este jignitor, mai ales că a avut grijă să pună alături de PSD și PNL și, mai mult, a pus toate partidele care au capacitatea de a guverna. Aici intră PDL. Restul, sunt resturi. Nu au valoare.

O altă „găselniță” a presei de toate felurile se referă la o afirmație a lui Crin Antonescu referitoare la același subiect. Posibila candidatură a lui Victor Ponta la Președinție. Iar găselnița este schimbarea conținutului informației. Se înlocuiește „în” cu „din”, astfel că se speră să se transmită ideea că Antonescu bănuiește serviciile de informații că au interes în promovarea lui Ponta ca un candidat la Președinție.

Oameni influenţi din servicii fac presiuni ca premierul Ponta să candideze la prezidenţiale, susţine Crin Antonescu. Liderul PNL a declarat, luni seară, că pe lângă presiunile din interiorul partidului pentru ca premierul Ponta să candideze la alegerile prezidenţiale, există şi un alt tip de presiuni, venite din partea oamenilor influenţi din servicii”.

„„Eu, să nu-mi cereţi detalii că eu chiar nu le am, eu cred că există presiuni şi din afara partidului, nu numai din interiorul partidului. Eu cred că există presiuni poate şi din zona unor oameni influenţi în servicii, cred. Nu acuz pe nimeni, până la urmă nu-i decât normal (...) Să candideze domnul Ponta, că aici nu se fac experimente (cu un alt candidat din partea PSD, n. r.). Domnul Ponta e un om care, fiind şi prim-ministru, arătând destule calităţi în această perioadă, e un candidat. Nu poţi lua aşa, pe oricine pe motiv că e partidul mare, partidul mare, că am văzut în 2009, un candidat destul de celebru”, a declarat Antonescu la B1 TV
.

Există o oarecare diferență între mesajul jurnalistului de la Evenimentul zilei, preluat în aceeași formă și de alți jurnaliști, și realitate. Culmea tupeului. Face o afirmație care este contrazisă imediat de afirmația lui Crin din textul imediat următor.

Oameni influenți din servicii” se referă la oamenii care sunt angajați ai acestor instituții, sunt conducătorii acestor servicii. ”Oameni influenți în servicii” sunt alții, sunt externi serviciilor însă au competențe legale de a interacționa cu aceste servicii în interesul național. Iar printre oamenii „influenți în servicii” sunt Traian Băsescu în calitate de Președinte al României, consilierul lui Fota, care participă și la ședințele CSAT în calitate de „șef al siguranței naționale”, sunt parlamentari care au atribuții de control al activității serviciilor, posibil și alții.

Afirmația lui Crin Antonescu, însoțită de acest „cred”, arată că o interpretare în sens larg a unor acțiuni ale adversarilor politici și ale unor parteneri politici duce la o astfel de „credință”. Oamenii influenți au căutat, poate au găsit, poate nu, să se folosească de informațiile deținute de aceste servicii în lupta politică cu PNL și liderul acestuia. Pentru că această informația nu poate sta singură în picioare, se cuvine a ne aminti de „coincidențele” cu procurorii care au deschis dosare penale unor liberali imediat ce aceștia erau nominalizați să candideze la un post de ministru. Și nu doar la aceștia. Așa că acest „cred” are niște „rădăcini” în comportamentul polițienesc al procurorilor.

Fugitiv am văzut, aseară, reacții la Antena 3. M-am lămurit. Au trecut de partea lui Băsescu. În parte. Sunt în aceeași oală cu B1Tv și Evenimentul zilei. Instituții media pe care mogulul Voiculescu le dorește închise ! Marele democrat Voiculescu. Antena 3 devine, pe zi ce trece, necredibilă.

Niciun comentariu: