miercuri, 4 decembrie 2013

Băsescule ! Te micșorezi pe zi ce trece.

Anul 2013 este „anul negru” pentru Traian Băsescu. L-a început prost și îl termină și mai prost. Legea lui Murphi își „arată colții”.

Astă noapte a fost votat în Parlament bugetul pentru anul 2014 pe articole. Amendamentele opoziției dar și ale parlamentarilor puterii au fost respinse, în majoritatea lor. Nu puteau fi aprobate pentru că ar fi făcut praf strategia bugetară și planificarea guvernamentală pentru anul viitor.

Ieri, Ponta a plusat politic. I-a cerut lui Băsescu o întrevedere pe tema bugetului, scopul fiind acela de a-i atrage atenția că opoziția anunțată de Băsescu prin respingerea bugetului și retrimiterea la Parlament dar și refuzul de a semna memorandumul cu FMI sunt încălcări ale deja celebrului „Pact de coabitare” dintre cei doi dar și un abuz în funcție, întârzierile la adoptarea legii bugetului putând avea unele repercursiuni asupra actului de guvernare. Inteligent, Ponta nu a vrut să discute cu Băsescu pe motivul acestuia vehiculat atât de mult în presă: acciza la carburanți. Se pare că fiecare și-a spus „lecția”, nici unul nu a auzit argumentele celuilalt și nici nu a dorit să le audă. Din acest punct de vedere, Ponta a fost înțelept. A punctat politic. A accentuat prin legarea opoziției lui Băsescu de mult discutata Comisie parlamentară care urmează să se nască cu privire la achiziția terenului din com. Nana. Din ce în ce mai mult se va discuta în media despre acțiunea lui Băsescu împotriva legii bugetului și a memorandumului cu FMI ca o acțiune de șantaj politic prin care acesta vrea să împiedice constituirea unei Comisii parlamentare care poate scoate la iveală o acțiune ilegală a lui. Că o fi ilegală sau nu, nu putem ști acum. Va trebui ca o astfel de încadrare să o facă o instanță de judecată competentă în cazul în care respectiva Comisie parlamentară va avea niște rezultate în urma cercetării. Se pare însă că Victor Ponta nu stă degeaba. Nu este zi să nu mai lanseze câte o „șopârlă” legată de achiziția terenului de la Nana. Zilele trecute a lansat ideea că Băsescu avea deja terenul achiziționat - în sens juridic, a bătut deja palma cu vânzătorul -, introducerea fiicei lui în ecuație cu împrumutul bancar fiind doar o formulă de „spălare de bani”. Dacă este așa, treaba poate deveni foarte gravă, fiica lui Băsescu nefiind beneficiara unei forme de imunitate. Devenită complice poate ajunge după gratii înaintea tatălui său. Dacă sunt reale „scăpările” în media ale lui Ponta, vom avea un an 2014 foarte, dar foarte fierbinte.

Băsescu dorește să atace. S-a legat de acciza la carburanți pe care Guvernul Ponta o introduce de la 01 ian. 2014. Toate susținerile lui Băsescu pentru critica accizei sunt construite pe baza teoriei lui „dacă și cu parcă”. Știind că opoziția parlamentară nu are cum bloca bugetul, un buget care poate aduce multe puncte albe și un avantaj electoral evident USL, Băsescu și-a atribuit statutul de opoziție politică la Guvern și a cerut părerologilor care îl înconjoară să construiască un scenariu apocaliptic pe baza acestei accize cu care să își justifice acțiunile. Scenariul este prost. Foarte prost. Guvernul are propriul scenariu cu care contracarează acțiunea băsesciană având la bază scenarii internaționale privind evoluția prețului carburanților și, mai mult, evoluția carburanților pe piața românească pe timpul sinistrelor guvernări băsesciene când, fără a fi mărite accizele, carburanții s-au scumpit cu peste 50%. Pe de altă parte, România ca stat membru al UE trebuie să aducă taxele și accizele în limitele folosite de celelalte state ale UE astfel încât în spațiul comunitar să nu fie obstrucționată concurența loială între firmele din România și firmele din celelalte state membre. Din punctul de vedere al acțiunii guvernamentale, Ponta se mișcă între parametri care primesc acceptul vieții reale. Băsescu însă, prin susținerile de acum este mai aproape de sistemele socialiste de guvernare, sisteme în care statul își propune să aibă controlul deplin asupra economiei și comerțului. Nu m-ar mira ca nu peste mult timp să văd un Băsescu care să susțină „planuri cincinale” ca pe timpul comunismului lui Ceaușescu. În plus, Ponta va aduce ca motiv și faptul că acciza care nu va scumpi carburanții la pompă devine o contribuție la bugetul de stat a firmelor firmelor de pe lanțul de producție și desfacere a carburanților. Pentru că acciza se va scade din beneficiile uriașe despre care se tot face vorbire de ani buni ale producătorilor și comercianților din domeniul carburanților. Fără creșterea prețului la pompă, acciza asta este. O taxă pe beneficiile producătorilor.

Alte motivări ale lui Băsescu, cum că banii ar putea fi luați de la dezvoltare regională, de la ministerul lui Dragnea, iar nu stau în picioare. Dragnea a spus presei cât este bugetul real al ministerului, unde se duc banii (culmea, la investițiile locale deschise de pedelepre pe timpul guvernărilor lor și neasigurate financiar !), cum se sting arieratele lăsate moștenire de guvernările băsesciene, cum sunt sprijinite administrațiile locale să asigure, cât de cât, trecerea iernii etc. Băsescu se face de rahat cu astfel de motivații. Prin motivările lui, Băsescu își arată adevărata față. Nu a guvernat pentru binele poporului, îl lasă rece problemele acestuia din comunitățile locale. Îl deranjează faptul că aceste comunități sunt îndrumate să devină autonome administrativ. Iar o astfel de politică guvernamentală este în opoziție, evidentă, cu modul lui de gândire și acțiune: controlul absolut de la nivel central. Comunism în capitalism. Băsescian.

Bugetul va trece și de Băsescu. Ar fi bine să treacă înainte de a intra în 2014. Vaietele politicienilor din PSD sunt doar „de ochii lumii”, politicianism curat. L-au prins pe Băsescu la înghesuială și îl duc, că vrea sau nu, în fața electorilor care urmează să își dea votul la europarlamentare. Acesta este „răul absolut” de care noi vrem să vă scăpăm. Ia uitați la el ce face. Numai rele. Toate împotriva țării, împotriva voastră ca cetățeni ai acestei țări. Nu dați votul politicienilor lui !

În plus față de faza asta cu bugetul și acciza, Băsescu a intrat și în colimatorul politicienilor din alte state ale Europei prin stupida afirmație că obiectivul strategic al României este unirea cu R. Moldova. Fără a nega că sunt, tutuși, sentimental, alături de un astfel de obiectiv, trebuie să remarc faptul că momentul ales pentru o astfel de afirmație a fost prost. Foarte prost. A inflamat spiritele tocmai în momentul deosebit de important al semnării Acordului de la Vilnius. Mai mult, reacțiile europene au fost de îngrijorare. Reacțiile politicienilor pro-români din R. Moldova au fost, de asemenea, de respingere. Toți cei care știu ce înseamnă politica la nivel înalt au concluzionat că Traian Băsescu a comis un act impardonabil atât pentru eforturile UE de a atrage în parteneriat statele est-europene cât și față de R. Moldova care a semnat Acordul de la Vilnius. A forțat o poziție politică de respingere tocmai de la cei de la care aștepta o aprobare. A dat apă la moară politicienilor comuniști din tot spațiul ex-sovietic care pot folosi această declarație iresponsabilă în sprijinul politicilor lor separatiste și pro-ruse. Nu mai spun de propaganda rusă care a primit, fără să vrea, muniție suficientă pentru descurajarea altor state fost sovietice să se apropie de UE.

Lui Băsescu îi merge de la prost la foarte prost. Zi de zi i se duce nu doar luciul vopselei de „mare om politic” ci îi apar și pete întunecate. Până și vopseaua îl părăsește. Se ivește, negru și hâd, adevăratul Traian Băsescu. Un „demn” urmaș al dictatorului Nicolae Ceaușescu. Cucuveaua Ion Iliescu începe să crească având la dispoziție pe Traian Băsescu.

Niciun comentariu: