duminică, 29 decembrie 2013

La Senat, 2013 a fost un an al traseismului politic.

Am găsit la Agerpres o retrospectivă interesantă cu privire la Senatul României în 2013. Foarte interesantă.

Una vorbim și alta făptuim.

Am tot criticat traseismul politic, indiferent de partid, indiferent de sens, indiferent pentru ce motive. Traseismul politic nu are justificare. Nu poate fi adusă ca motivare voința alegătorilor. Niciodată. Alegătorii nu te aleg pe tine ca parlamentar pentru a trece de la un partid la altul. Te aleg pentru că ești la un anume partid. Un mandat întreg ești obligat, măcar moral, să rămâi în formațiunea care ți-a asigurat alegerea.

Retrospectiva punctează „hemoragia”, așa cum a definit-o Crin Antonescu, de la PP-DD la PSD sau aliații acestuia - UNPR și PC.

La început, PP-DD a avut 21 de senatori. Acum a rămas cu 7 la care se adaugă fostul procuror Valer Marian cel care are un război personal cu cei din PSD.

PSD a ajuns la 74 de senatori. Suntem abia în primul an de după alegeri. Având în vedere faptul că grupul PDL în senat are 23 de senatori (împreună cu cei din alianța ARD), opoziția în Senat la USL este doar pe hârtie. PNL are 50 de senatori iar PC 8. UDMR are tot 8.

Au depus jurământul 176 de senatori. Au rămas 172. Ultimul plecat, Toni Greblă, la CCR.

Toți cei care au ajuns la 8 senatori au probleme. Grupul parlamentar poate fi constituit doar din minim 7 senatori, obligatoriu dintre cei care au fost aleși pe listele partidului. Nu cu adăugiri. PP-DD are mari șanse să dispară ca grup din Senat. Ca o particularitate, PP-DD „a alimentat” PSD, UNPR și PC. O vorbă în români ar spune că „a tunat și i-a adunat”. La o formațiune mare cum se simte PSD nu are relevanță din cine este formată. La formațiunile mici însă, componența este semnificativă. Grupul PP-DD s-a constituit pe imaginea „ciocoiască” a celorlalți politicieni din PSD, PNL, PDL, UDMR etc. Acum, „luptătorii poporului” s-au decis să „înnobileze” pe ciocoii din PSD, UNPR și PC. Să arate că ei, PP-DD-iștii, i-au găsit pe apărătorii intereselor „poporului” în Parlament, în special în gruparea social-democrată sau afiliată social-democrației.

Fără a avea pretenția exactității, se poate concluziona așa:

PSD (UNPR este inclus) împreună cu PC are 82 de senatori. Îi trec pe cei de la PC la PSD pentru că oamenii au trecut deja acolo cu cățel, cu purcel și cu mogul. UDMR va fi alături de PSD pentru că PSD conduce Guvernul și are majoritate parlamentară și la camera deputaților. Nu este exclus ca UDMR să aibă accese de conștiință civică și să susțină, uneori, PNL atunci când liberalii nu vor fi de acord cu social-democrații. În restul situațiilor, îi trec pe cei de la UDMR la PSD. Cu UDMR se fac 90 de senatori. Deja suntem în fața a peste 50% în Senat. Dacă la aceștia se adaugă și restul celor de la PP-DD, atunci majoritatea care se va constitui în favoarea PSD va fi semnificativă. Doar existența USL și pericolul ruperii acestuia va tempera pe cei din PSD să nu forțeze lucrurile.

Față de speculațiile citite de mine în media sau pe net eu consider că cei din PSD iau serios în calcul realizarea unor obiective majore în actualul mandat politic. Mă gândesc la modificarea Constituției, mă gândesc la regionalizare și descentralizare, mă gândesc la toate actele politice care impun 2/3 din voturile parlamentarilor atât la Senat cât și la Camera Deputaților. Sunt în curs de finalizare modificări majore în sistemul de sănătate, în sistemul silvic, în sistemul Justiției etc. Cei care văd doar majorități și stări conflictuale în Parlament nu au viziune. Un PSD care rupe acum USL pentru „jocuri politicianiste” va pierde în viitor. Va pierde enorm la popularitatea pe care i-o conferă Guvernarea. Toți cei care îi laudă azi, mâine îi va huidui. Ei știu asta.

Nu văd USL rupt acum. Și cei din PSD știu că greul mandatului actual este în finalul anului 2014 când trebuie finalizate modificările la Constituție (unde se pot introduce inclusiv clarificări privind Justiția și funcționarii publici), trebuie supuse referendumului pentru aprobare (nu va conta că va fi iarnă, decembrie, se vor găsi ei peste 30% dintre români care să își dorească o altfel de Constituție și o altfel de relație între „puterile statului”). Normal, va urma anul 2015 când toate cele noi stabilite vor urma calea punerii în practică. Modificările legislative vor fi majore iar USL în integralitatea lui va putea să asigure adoptarea legilor necesare în timp util.

Tot ca o constatare. Pentru ca PSD să aibă o majoritate de 2/3 în Senat are nevoie de voturile celor din PDL și UDMR. Abia atunci, PNL rămas în 50 de senatori nu va mai conta. Abia atunci USL se va poate rupe definitiv.

Un comentariu:

Inchirieri auto Bucuresti spunea...

Se intampla de foarte mult timp asta in Romania.