miercuri, 11 decembrie 2013

Amnistie „țigănească” devenită „voiculească”. Antena 3 e aici ?!

Doi parlamentari de etnie rromă au pus de o inițiativa legislativă. O lege a amnistiei și grațierii care să cuprindă doar infracțiunile denumite, generic, de Mădălin Voicu (PSD), „găinării”. Inițiativa este de mai mult timp. A stat ea ce a stat prin sertarele parlamentare, a primit puncte de vedere care nu o susțin, inclusiv de la Guvern, instituțiile Justiției au ridicat din sprâncene a mirare, parlamentarii au refuzat-o, în cea mai mare parte a lor. Vremurile s-au scurs și hop, inițiativa care nu își terminase parcursul parlamentar a devenit o oportunitate. De la intenția parlamentarilor inițiatori de a mai scoate din pușcării rromii care au comis „găinării”, rromi aflați după gratii „în familie”, s-a ajuns ca Partidul „Antena 3” să simtă nevoia de a se alătura și a completa inițiativa cu amnistia unor infracțiuni și grațierea unor pedepse care să acopere necesarul politic al Partidului lui Dan Voiculescu. Astfel, celebrul Dan Voiculescu, aflat în curs de condamnare definitivă, să scape de „vinovăție” prin amnistie și/sau de executarea pedepsei prin grațiere. Pentru o astfel de realizare, juriștii PC au lucrat intens. Au adunat material comparativ, au constatat că sunt mulți infractori în închisori și că nu mai există spațiu, că sunt multe cheltuieli cu întreținerea condamnaților etc. Tot felul de motive prin care inițiativa legislativă să fie susținută în Parlament. Avocatul parlamentar Ciucă a venit și cu gogâla că în alte țări nu sunt pedepsite cu condamnare la închisoare multe dintre infracțiunile pe care respectiva lege specială a amnistiei și grațierii urmărește să le scoată de la închisoare.

Normal că „opoziția” jurnalistică a adunat suficient material prin care demonstrează că beneficiari ai amnistiei și grațierii devin un număr mare de foști politicieni, în special din „ramura” socialistă sau conservatoare (dacă se poate spune că PC este partid conservator !). Nu pot să nu le dau dreptate. Au dreptate jurnaliștii.

Pe de altă parte, eu nu neg rolul și importanța amnistiei și a grațierii în nuanțarea actului de justiție. Aceste două instituții au un mare rol, ele ajută la satisfacerea unui echilibru social rupt de norme legislative construite superficial, care nu disting, suficient de mult între diferitele situații în care se pot produce unele fapte și nici între persoanele implicate. Ce se vrea acum este însă cu totul și cu totul abuziv.

Aseară discutam cu soția, amintindu-ne de sfârșitul anilor '70 când Ceaușescu a dat o lege a amnistiei și grațierii generale care a avut consecințe cumplite. Condamnații au fost trimiși în localități izolate unde au fost încadrați în muncă (necalificată), au ocupat anumite spații de cazare, populația locală devenind ținta comportamentului lor antisocial. Crime, tâlhării, jafuri, hoții, bătăi, scandaluri ... nu a lipsit nimic din comportamentul amnistiaților și grațiaților regimului comunist. Nu după mult timp, crescând starea de infracționalitate la limite nesuportabile, existând pericolul unor revolte ale populației, infractorii au fost luați și duși din nou în penitenciare. O astfel de lege a amnistiei și grațierii ar avea exact aceleași consecințe. Localitățile din care au plecat infractorii ar fi constatat o creștere a criminalității. Practic, actul de justiție făcut în urmă, prin judecarea și condamnarea țintelor amnistiei și grațierii, ar fi nul. Sumele imense cheltuite pentru cercetarea acestor fapte și adunarea probelor incriminatorii ar fi aruncate pe apa sâmbetei. Și totul, dar absolut totul, pentru a salva de la pușcărie pe Dan Voiculescu !

PNL s-a opus. Alina Gorghiu a prezentat punctul de vedere al PNL:

Încă din cadrul dezbaterilor și a votului din Comisia Juridică, deputații liberali s-au exprimat împotriva inițiativei legislative, iar faptul că aceasta a fost scoasă de pe ordinea de zi a plenului de astăzi este îmbucurător. Parlamentarii PNL au susținut întotdeauna necesitatea sprijinirii acelor măsuri care asigură o justiție independentă, care nu discriminează și nu creează nicio suspiciune în rândul cetățenilor că anumite categorii sunt protejate în fața legii”.

Să vezi de acum încolo acuze aduse PNL de către PC pentru te miri ce. Nu mai spun de spumele de la gura lui Gâdea sau a altor moderatori ai Antenelor.

Niciun comentariu: