duminică, 1 decembrie 2013

Crin Antonescu la Bacău. Mesaje de încurajare și încredere pentru liberali.

Bacău. Delegația Permanentă a PNL Bacău. Crin Antonescu și-a îndeplinit rolul de lider al partidului.

Presa ostilă PNL și lui Crin Antonescu, ostilă în egală măsură și PSD și lui Victor Ponta, ca să nu mai spun de USL, alianța între cele două partide majore, bagă bățul prin gard. Doar-doar o provoca o ruptură sau o lărgi o ruptură reală sau imaginară între PNL și PSD. Muncă grea.

Este la modă încurajarea lui Crin Antonescu pentru liberalii din Bacău. PNL este un partid puternic care contează azi, contează în Parlament, contează la guvernare, contează în USL. Este la fel de important ca PSD. Iar relațiile dintre PNL și PSD atât în cadrul USL cât și în cadrul guvernării sau al acțiunii parlamentare nu pot fi decât relații între parteneri egali. Nu mărimea contează în această relație ci capacitatea de a face. Iar PNL a făcut tot ce a fost posibil pentru a-și respecta angajamentele.

HotNews. De aici iau textele de mai jos:

Nu e zi de la Dumnezeu in care sa nu se spuna ca USL nu se rupe maine – acest lucru nu pot sa-l stiu, nu sunt profet. Nu dorim sa rupem o alianța politica pe care am construit-o greu, nu dorim sa aruncam la cos o constructie pe care o denumim „Romania puternica”.

PSD-ul trebuie sa faca altceva decat a facut in anii 2000-2004. Noi l-am facut pe Ponta prim-ministru – nu am pledat pentru nimeni cum am facut-o pentru el. PNL-ul este la zi cu obligatiile sale si trebuie sa se recunoasca acest lucru si trebuie sa ni se multumeasca. PNL nu va fi ajutat de nimeni, nu va fi impumutat cuiva. Va avea atata putere cat isi va lua singur. Candidatura mea cu sprijinul PSD nu e un bacsis, pe care mi-l dau colegii. Ei au insistat ca aceasta candidatura sa fie asumata de mine. Ponta trebuie sa tina minte ca umbla cu mine ca si cu sfintele moaste”.

"Putem sa realizam ceva in patru ani acum si ne putem bate apoi 40 de ani. Putem face acest lucru. Daca nu, nu avem nevoie de colegi care tradeaza – avem destula experienta in asa ceva".

În sinteză, Crin Antonescu a definit corect USL. O alianță care are obiective majore de politică internă și internațională, obiective care sunt acceptate de toți cei care au votat USL, atât la alegerile locale cât și la cele parlamentare. În patru ani trebuiesc puse bazele unei Românii moderne, unei Românii care se va dezvolta pe niște jaloane care se construiesc acum - legi -, astfel că în viitor, indiferent care formațiune politică va guverna țara să nu mai existe derapaje de la democrație având va reper (negativ) comportamentul politic al lui Traian Băsescu în cele două mandate succesive avute și guvernarea catastrofală a PDL și UDMR sub conducerea iresponsabilă a premierilor Emil Boc și Mihai Răzvan Ungureanu.

Crin Antonescu atrage atenția ferm asupra modului cum trebuie interpretată relația PNL cu PSD. Nu este o relație de subordonare, nu este o relație viciată de pomeni sau bacșiș politic, este o relație de egalitate, o egalitate care trebuie spusă, afirmată cu putere, o egalitate care nu se cere, se afirmă, se impune oricui. Este o egalitate care se bazează pe puterea fiecărui partener în parte. Realizările USL sunt realizări ale celor care sunt puternici, se simt puternici, care nu acceptă să fie considerați slabi. Mai ales de parteneri. În plus, PNL „va avea atâta putere cât își va lua singur”, spune Crin Antonescu. Nu trebuie să cerem putere de la PSD. Pentru că nu o vom primi.

Era nevoie de un astfel de discurs. La Bacău, la fel ca în celelalte mari organizații din țară, Crin Antonescu trebuie să dea încredere liberalilor în partidul lor. Afirmațiile lui Crin Antonescu nu sunt insulte la adresa PSD, sunt realități în măsura în care fiecare liberal se simte puternic în relația cu alți parteneri sau adversari politici. Pentru ca liberalii să se simtă puternici, trebuie ca liderii lor să fie puternici. Prin acest discurs public asta s-a arătat. Crin Antonescu a arătat liberalilor băcăuani că au lideri puternici care își asumă puterea, atât în interiorul partidului cât și în afara lui, în relația cu alte formațiuni politice, în relația cu societatea. Pentru că societatea civilă vrea să fie condusă de oameni puternici, oameni pe care PNL i-a pus la dispoziție în Parlament și în Guvern, în administrațiile locale. Pentru că au arătat că sunt puternici, au primit milioanele de voturi cu ocazia diferitelor alegeri.

Comportamentul lui Crin Antonescu la Bacău nu este o excepție. L-a fel s-a comportat peste tot unde a fost dând încredere organizațiilor liberale. Partenerii din PSD fac același lucru. Transmit mesaje de putere organizațiilor lor. Și în PNL și în PSD se „ascut” armele pentru bătăliile viitoare, care vor începe imediat ce USL își va fi terminat treaba ducând România pe acel făgaș dorit de toți alegătorii - România puternică.

Am văzut reacții ale unor social-democrați pe net. Mesaje mai murdare decât ale băsescienilor. Este bine să știm cine ne sunt partenerii. Cuțitul lui Brutus este mult mai aproape decât ne-am fi închipuit.

Niciun comentariu: