sâmbătă, 20 septembrie 2014

Începe „războiul” sondajelor. PSD are cei mai mulți și mai agresivi „sondori”.

Nu pot uita perioada sfârșitului anului 2012, tot anul 2013 și începutul anului 2014, perioadă în care PSD a excelat în publicarea de sondaje care au urmărit scăderea imaginii lui Crin Antonescu și a PNL pentru a întări imaginea PSD și în special a lui Victor Ponta.

PSD a reînceput campania „sondajelor”. Vom avea, se pare, aproape zilnic câte un „sondor” care va publica rezultatele cercetărilor lui asupra voinței populației. Este evident că „sondorii” PSD vor avea o strategie comună. Lumea va trebui să perceapă imaginea unui Victor Ponta care încet, încet urcă în încrederea românilor. Un Victor Ponta care este patriot și ortodox, care nici nu concepe scoaterea religiei din programa școlară, a unui Victor Ponta care ajută cu finanțare de la guvern comunitățile locale aflate în faliment sau în incapacitate de plată, a unui Victor Ponta care dă autobuze școlare pentru elevi, a unui Victor Ponta care „decide” amânarea unor angajamente asumate cu creditorii externi pentru ca poporul român să nu sufere din cauza creșterii unor prețuri, a unui Victor Ponta care încurajează producția internă și suferă alături de producătorii mici și mijlocii etc. Aceasta va fi imaginea urmărită de propaganda prin sondaje a PSD pentru că așa au procedat și în precedenta campanie când au urmărit discreditarea lui Crin Antonescu. Propaganda PSD are șanse de reușită pentru că toate posturile TV și majoritatea presei are un interes să o promoveze.

Imaginea de mai sus este din iulie 2014. Ponta este la 41% iar Iohannis la 28%. În primul tur.  Sondajul a fost popularizat însă era doar unul premergător.

Posturile Tv arondate PSD, cum sunt Antenele lui Voiculescu, în special Antena 3 și România Tv a lui Ghiță au lansat și dezbat cu ardoare ultimul sondaj al CSCI, apărut de curând.

Acum, în septembrie, apare acest sondaj. Tot al CSCI. Tehnica iese în evidență. Ponta crește din iulie până în septembrie cu un procent iar Iohannis scade cu același procent. Restul candidaților, fără candidaturi depuse nu mai au importanță. Nu intră în turul II așa că sunt în grafic doar pentru că trebuie să îi bage pe toți, fără discriminări.

Nu mă voi referi la rezultatele pentru turul II. Pentru că acestea urmează aceeași tactică. Ușoara creștere a lui Victor Ponta și „ușoara” scădere a lui Iohannis.

Numai că există o problemă. Sondajele au o problemă. Părerile și intențiile de vot se lovesc de unele realități cuantificabile.

În luni de zile de campanie pro-Ponta, cu sprijinul aliaților din UNPR și PC, PSD adună pentru candidatul său 2 mil. 500 de semnături. Într-o lună de zile, PNL și PDL au adunat pentru Klaus Iohannis peste 2 mil. de semnături. Într-o lună !

Urmează să vedem dacă și cât vor reuși să adune candidații nesemnificativi. Călin Popescu Tăriceanu, Elena Udrea, Kelemen Hunor, Vadim Tudor, Dan Diaconescu, Ioan Ghișe și care vor mai fi. Este foarte interesant să aflăm dacă există semnături pentru aceștia pentru că putem face, astfel, alte calcule.

De exemplu, semnatarii pentru Tăriceanu - foști PNL-iști sau simpatizanți ai PNL -, vor alege în turul II între Ponta socialistul și Iohannis capitalistul. După discursurile lui Tăriceanu din ultimul timp, am senzația că vor vota cu socialiștii, majoritatea dintre ei. Pentru că Tăriceanu nu are doar interesul să fie „iepurele” lui Ponta, el are interesul să preia PNL-ul, iar pentru a reuși acest lucru trebuie ca PNL să piardă, sever, aceste alegeri. Semnatarii pentru Ioan Ghișe sunt și ei interesanți. Mulți sunt foști liberali, poate și actuali (?!), alții sunt antibăsiști. Cu cine vor vota ei ?! Cu Ponta sau cu Iohannis. Înclin și aici să cred că majoritatea vor vota cu Ponta. La fel semnatarii pentru Elena Udrea. Chiar dacă sunt băsiști și udriști, scopul lor este să împiedice, în orice mod, fuziunea dintre PNL și PDL. Câștigarea alegerilor de către Klaus Iohannis ca urmare a eforturilor PNL și PDL va ușura enorm fuziunea dintre cele două partide. Elena Udrea împreună cu Traian Băsescu au, pe undeva, un scop comun cu Tăriceanu. Prăbușirea alianței ACL pentru a „culege” membrii partidelor care îl formează. Marele PNL realizat va „sufoca” partidul băsescian nu doar la figurat ci și la propriu. Influența unui Președinte al României din partea PNL va arăta unde este puterea politică. Este evident că o astfel de stare va provoca frământări politice în interiorul fiecărui partid. Frământări care vor avea ca principal beneficiar Marele PNL. Victoria PNL în alegerile prezidențiale va duce la dispariția PMP, a PLR dar și a altor formațiuni politice anti-PSD care vor veni la unificarea prin absorbție cu Marele PNL.

Numărul de semnături adunate de candidații fără șanse ne poate oferi o imagine a potențialului PNL+PDL dar și a PSD și aliații. Dacă semnăturile adunate sunt puține, înseamnă că acești candidați de strânsură vor alege de pe acum să se exprime asupra opțiunilor. Tăriceanu, de exemplu, va trebui să spună ce alege. Chiar din primul tur. Alege socialismul sau liberalismul. Ghișe, la fel. De alții nu am chef să vorbesc. Alegătorii lui Vadim vor vota cu PSD, alegătorii lui Dan Diaconescu vor vota PSD, nu este exclus ca alegătorii lui Hunor să voteze cu Iohannis (deși, am unele îndoieli).

Urmează campania anti-Iohannis cu toate mijloacele. Cu sondajele contrafăcute în mod special. Nu mai spun despre acțiunile „colaterale”. ANI este deja la post. Se pregătește să conteste la BEC candidatura lui Klaus Iohannis pe motiv de incompatibilitate. Chiar dacă judecata pe fond i-a dat dreptate lui Iohannis, recursul ANI la ICCJ nu are legătură cu fondul ci cu alte elemente ale judecății pe fond.

Nu știu cum va răspunde la acest tip de campanie PNL și PDL. În afara unor luări de poziție față de campania anterioară, luări de poziție civilizate, denunțarea unor astfel de sondaje, altceva nu s-a făcut. Normal ar trebui să facem o campanie pentru discreditarea acestor „sondori” năimiți de PSD și a posturilor media care le promovează pervers, inclusiv Realitatea Tv și B1Tv. Am văzut că și EvZ, care, chipurile, ar fi anti-PSD și anti-Ponta, folosește cuvinte mari în promovarea ultimului sondaj al CSCI: „Victor Ponta îl zdrobește pe Iohannis în turul II”. Or fi crezând cei de la EvZ că Elena Udrea face mai mulți pureci ? Că este capabilă să fie un candidat ? Chiar dacă a apărut ajutorul ANI cu incompatibilitatea lui Iohannis, Elena Udrea nu poate fi un candidat. De nici un fel.

Niciun comentariu: