joi, 13 noiembrie 2014

A doua confruntare. Iohannis vs. Ponta

Ieri seară, la B1Tv, post comercial, o dezbatere/confruntare relativ bună. Postul Tv s-a depășit pe sine. Notă bună. Față de dezastrul de la Realitatea Tv ...

Susținătorii celor doi contracandidați au avut ce și-au dorit. Declarații directe, unele sub forma atacurilor la persoană, atacuri la sistemele politice care îi reprezintă, atacuri indirecte, poziții față de elementele fundamentale ale statului de drept - Justiția a fost „calul de bătaie” -, ici-colo contre.

Concluzia mea este că s-au întâlnit „producătorul de administrație” - Iohannis -, și „consumatorul de administrație” - Ponta. Iohannis a făcut proba de creator de administrație eficientă la nivelul unei localități dar cu influență pozitivă în localitățile învecinate. Ponta a făcut proba consumatorului de administrație, ocupând cu partenerii politici funcțiile și demnitățile publice pentru propriul interes, fără a fi preocupat de eficiența publică a respectivelor funcții și demnități. Dacă este să ne uităm mai bine, vom observa că „eficiența” pesediștilor în administrația publică și în funcțiile și demnitățile publice se poate măsura cu ajutorul DNA prin intermediul dosarelor de abuz în serviciu și corupție în care pesediștii și „prietenii” lor sunt personajele principale.

La Mediafax (aici) este o prezentare a confruntării.

Nu vreau să mă las păcălit de senzațional. Sunt replici care plac însă nu reflectă realitatea de ieri și nici situația celor doi.

Victor Ponta a amețit cifre, stări, situații, posibilități, resentimente în dorința de a crea impresia că este peste Klaus Iohannis. Da, din punctul de vedere al limbajului și al agresivității a fost peste adversar. Doar atât. Pentru că în rest, amalgamul de cuvinte și aprecieri, informații și relatări ne arată că Ponta este un superficial. Repetarea obsesivă a stării lui de persoană pregătită pentru confruntare arată contrariul. A fost un semnal fals. El nu este pregătit. Nici nu poate fi. Un „consumator” nu este pregătit să producă ceea ce consumă. Un superficial nu este pregătit să înceapă o activitate dar să o ducă la bun sfârșit ! Acesta este Ponta. În expresia populară este calificat drept „golan”. Un neadaptat social.

Klaus Iohannis a venit cu principii și poziții clare. Fără multe vorbe însă clare, precise. A venit cu propunerea să i se dea posibilitatea să „producă” administrație prezidențială, așa cum a produs administrație locală, cu scopul de a influența pozitiv viața publică la nivelul întregii țări.

Ponta s-a folosit, nedemn, de numele lui Crin Antonescu pentru a ataca pe Klaus Iohannis. S-a folosit de Traian Băsescu și de numele unor lideri ai fostului PDL. S-a referit la persoanele cu probleme în justiție ale PNL. Pentru o confruntare între candidații la prezidențiale nici o astfel de referire nu are relevanță. Nu doar că erau inoportune, au dus confruntarea în derizoriu. Ponta a încercat să transforme confruntarea în bâlci mediatic, ceea ce îi confirmă calitatea de om superficial, nepregătit să fie conducător.

Klaus Iohannis nu are cum să fie legat de vorbele și bârfele aruncate de Ponta în discuție. El s-a prezentat la dezbatere ca persoana politică ce candidează la președinție. Ponta nu a avut cu ce să îl atace așa că s-a folosit de numele altor persoane și de situațiile lor particulare. Așa-zisul atac al lui Ponta cu „retrocedările” de la Sibiu a fost stupid. A vrut să incrimineze Biserica luterană și comunitatea germanilor pentru beneficiul retrocedărilor. Retrocedări ale statului român prin instituția publică aflată, inclusiv azi, în subordinea primului-ministru ! Un atac nu doar nedemn ci și prostesc. Mai grav este faptul că Ponta a folosit Corpul de control al primului-ministru pentru adunarea „datelor” pe care le-a prezentat, acuzator, pe timpul emisiunii. Probă mai clară de implicarea instituțiilor și funcționarilor statului în interesul privat al unui politician nu există.

Nu mă pot abține din cauza acestui atac al lui Ponta. Retrocedările sunt, potrivit legii, reparații față de foștii proprietari. Din moment ce o instituție publică competentă a constatat că Biserica luterană și comunitatea germanilor sunt adevărații proprietari ai acelor imobile, care este problema ? O problemă o constat eu în altă parte. În donațiile de imobile și proprietăți funciare făcute de PSD (prin Guvern și Parlament) Bisericii Ortodoxe Române fără a uita sumele imense de bani dați BOR pentru tot felul de biserici și catedrale (ultima pe care o rețin este făcută de Ponta din rezerva bugetară pentru „catedrale” în Spania și Italia !). Nu mai spun de faptul că BOR a obținut tot de la Ponta finanțarea salariilor cântăreților bisericești ! Ținem profesorii și medicii cu salarii de mizerie însă finanțam activitatea religioasă a unei instituții private, care ar trebui să se autofinanțeze !

Avem de ales, în concluzie, între un Președinte de țară care s-a zbătut, până acum, să ne ducă cât mai adânc în evul mediu - Victor Ponta -, și un Președinte de țară care ne propune mersul către modernitate, către societatea europeană evoluată.

Niciun comentariu: