miercuri, 5 noiembrie 2014

Macovei scrie și cere „garanții” lui Iohannis pentru votul ei ?!

Ca să fiu sincer, nu mă așteptam la o scrisoare din partea Monicăi Macovei dar nu mă surprinde.

În fond, scrisoarea Monicăi Macovei (aici) este un contract. În beneficiul ambelor părți. Pentru că respectarea regulilor unui stat de drept normal nu este în dezavantajul nimănui.

Iau de la Mediafax (aici), o parte a cerințelor lui Macovei:

- să nu promulge legea graţierii şi amnistiei, 

- să nu efectueze graţieri individuale "decât pentru oameni aflaţi în nevoie", 

- să organizeze, dacă va ajunge preşedinte, un referendum naţional în 2015 pentru eliminarea imunităţii parlamentarilor, miniştrilor şi a preşedintelui, 

- să garanteze, în privinţa politicii externe, păstrarea direcţiei României către vest, 

- continuarea procesului de integrare în UE prin aderarea României la spaţiul Schengen, 

- să respecte independenţa justiţiei

Ea vrea un răspuns scris, semnat de Iohannis.

Nu a trimis o astfel de scrisoare lui Ponta pentru că ea și susținătorii ei nu așteaptă nimic de la Ponta.

Garantează că un răspuns favorabil, semnat de Klaus Iohannis va încuraja susținătorii ei să îl voteze.

Asta este situația după informația de presă.

Inițial, mi-am spus că nu este nici o problemă ca Iohannis să îi răspundă favorabil. Mai apoi am început să îmi pun semne de întrebare.

Monica Macovei vrea să îi impună lui Iohannis un contract, în condițiile stabilite de ea. Chiar dacă o parte dintre cele cerute de ea se regăsesc în proiectul programului viitorului Președinte Klaus Iohannis, chiar dacă ACL, alianța politică care îl susține are ca obiective politice aceste principii, semnarea „contractului” cerut de Macovei subordonează pe viitorul Președinte Klaus Iohannis voinței unei persoane care pretinde că este liderul informal al votanților ei. În jur de 400 mii de cetățeni.

Am ajuns la concluzia că la acest demers trebuie să i se răspundă politic. Klaus Iohannis va avea întâlniri cu alegătorii, va avea conferințe de presă, va avea confruntări cu contra-candidatul Ponta suficiente ocazii să expună în detaliu principiile pe care le va respecta în calitate de Președinte al României. Nu trebuie să semneze un răspuns scris !

Scrisoarea lui Macovei îmi amintește de „bilețelul roz” al lui Tăriceanu, cu „dragă Traiane”.

Să admit că Iohannis va semna un răspuns la scrisoarea Monicăi Macovei. Aceasta va putea folosi angajamentul scris pentru a pune presiune pe viitorul Președinte. Bilețelul va deveni „compromițător” dacă Iohannis nu va acționa așa cum vrea Macovei și când vrea ea. Scandal mediatic garantat.

Monica Macovei își propune să înființeze un partid care să fie adversar al PNL și să ajungă la guvernare în 2016 împreună cu PNL. Scrisorica va fi folosită de Monica Macovei ca suport pentru atragerea de aderenți. Ea este cea care ține bățul cu care Președintele României Klaus Iohannis este controlat pe timpul mandatului ! Ea va avea cu ce să convingă că este „puternică”.

Dacă Iohannis nu va semna un răspuns scris, atunci Macovei are varianta fie să voteze cu el, fie să voteze cu Ponta, fie să nu voteze - sprijinind astfel pe Ponta -, fie să își anuleze votul - sprijinind pe Ponta. În cazul în care va fi nemulțumită că Iohannis nu îi răspunde în scris și va ieși public să îl critice pe Iohannis se va înscrie în campania pro-Ponta. Simplu.

Cu cât mă gândesc mai mult la această scrisorică, cu atât mai mult sunt convins că semnarea unui răspuns din partea lui Iohannis nu este indicat.

Monica Macovei a luat o parte dintre susținătorii PDL și ai PNL la primul tur. Dacă ea vrea să iasă Ponta Președinte, face ce am spus mai sus. La fel și susținătorii ei. Este simplu. Ea nu poate garanta că cei care au votat-o vor vota sau vor vota pe Iohannis. Acțiunea ei este doar marketing politic.

Iohannis nu trebuie să îi dea un răspuns scris. În caz că o face, îi voi cere și eu să respecte niște principii și acțiuni viitoare și să îmi dea în scris că le va respecta, pot veni și alții care, contra votului lor, pot cere să se respecte niște principii și niște condiții și tot așa până când ajungem la balamuc.

Ce face Monica Macovei este propunerea unui contract însoțit de un „mic” șantaj. Cu ce este ea diferită de Dragnea ?!

Niciun comentariu: