sâmbătă, 17 ianuarie 2015

O altfel de viață ... palpitantă.

Am tot așteptat să văd în ce direcție mergem. Vizita de la Bruxelles a Președintelui Klaus Iohannis ne-a lămurit complet. Pe cei care sunt de bună credință. Dar și alte evenimente din „aprigul” nostru cotidian ne dau niște semnale clare.


România și-a reconfirmat traseul. UE, NATO, SUA, integrare deplină în UE cu loc și rol clar pentru România, finalizarea procesului de independență al Justiției și încetarea MCV, Schengen, mai multă securitate internă și o mai mare contribuție la bugetul apărării, continuarea misiunilor în străinătate în scop umanitar - sub egida ONU -, dar și a misiunilor sub egida NATO, condamnarea și combaterea terorismului - vizita de solidaritate la Paris -, susținerea Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei. De aici în colo, viața internă va urmări scopurile politice majore de pe plan extern. Este o împletire a obiectivelor interne cu cele externe - deplina integrare în UE.


Pe plan intern scopurile sunt iar clare. Acordul politic pentru apărare este semnat și urmează ca guvernul să îl aplice. Pe baza unui program multianual privind investițiile și cheltuielile necesare pentru înzestrare și instruire.


Klaus Iohannis și-a propus, cât este problema de actualitate, modificarea severă a legislației electorale. În perioada aceasta de tatonare, PSD și Victor Ponta se comportă „admirabil”. Sunt de acord cu totul. Ba, dau dovadă chiar de exces de zel. Să vedem cât îi ține. Nu este prima dată când își iau un angajament și îl duc de râpă. Vorba Alinei Gorghiu. Ponta ar trebui să ceară semnarea unui pact pentru respectarea legii, nu pentru educație, cultură sau mai știu eu ce idee năstrușnică. Acum sunt pe făgaș legile electorale. Ele trebuiesc urgent discutate, convenite, așezate în tiparele lor pentru că peste un an avem localele și apoi parlamentarele. Legile trebuiesc terminate înainte cu un an de ținerea alegerilor.


Sunt sigur că imediat ce legile electorale intră pe ultima sută de metri, Iohannis va veni cu propunerea de modificare, corectare a legilor care privesc învățământul. Probabil că învățământul va ocupa timpul verii. În toamnă, elevii și studenții pot avea legi noi, mai bune. După ce și învățământul își va primi legile necesare, Iohannis va cere punerea la punct a sistemului de sănătate. Sunt obiectivele lui majore anunțate pe timpul campaniei. După aceea, vor mai veni și alte obiective, depinde de evoluția țării.


Nu pot trece peste situația internațională. Avem, aici în Europa, două forme ale terorismului în plină desfășurare. Pe de o parte, terorismul de stat practicat de Federația Rusă hotărâtă să modifice frontierele europene după interesele ei, pe de altă parte avem o mare problemă cu jihadismul. O formă de terorism privat. Nu pot să nu îi dau dreptate lui Obama, care recomandă ca statele europene să accepte integrarea comunităților musulmane în viața lor socială. Au modelul în România. În curtea lor, cum se spune.


Place sau nu, măsurile de sancționare a Rusiei au rezultate. Rusia simte puterea sancțiunilor. Liderii de la Moscova pot spune ce vor. Dacă ei consideră că sancțiunile vor dezvolta propria economie, să fie. Sanțiunile, în această logică, au și un revers în statele europene. Le reduce dependența, de până acum, de Rusia. Consecințele se văd în prețul petrolului și al gazelor. Statele europene au regăsit o parte a dialogului între ele, dialog considerat, până de curând, lipsit de importanță. Ei bine, uite că a devenit important. Chiar foarte important. Statele europene vor să devină independente energetic de Rusia prin dezvoltarea colaborării energetice interne. S-au găsit soluții. Sigur că soluții mai sunt însă este nevoie de timp pentru a fi definite, acceptate și aplicate. După perioada sancționatorie, în cazul în care Rusia redă Crimeea Ucrainei și se retrage din estul Ucrainei, relațiile dintre UE și Rusia se vor relua fără ca Rusia să mai impună prețul petrolului și al gazelor și fără a mai declara ca fiind contaminate produsele din Europa.


Cu privire la terorismul „privat” sau „semi-privat” practicat de organizațiile și statele islamice trebuie observat trendul. Este exprimat de primul-ministru al Belgiei: teama trebuie dusă din Europa în sânul celor care practică terorismul jihadist. Este corect. Faptul că statele europene au început să vâneze „cuiburile” jihadiste din Europa reprezintă un semnal puternic. Democrația este scumpă. Vorba primarului din Roterdam, etnic arab, credincios musulman. Islamiștii care nu acceptă civilizația europeană au libertatea să plece. Nu îi ține nimeni cu forța.


Legat de jihadism, cred că statele europene ar trebui să sprijine statele din Asia și Africa afectate de flagelul jihadismului. La cererea acestora, în format ONU sau UE, NATO. Dacă nu sunt ajutate acum, plaga jihadismului va reveni în Europa și va lua mult mai multe vieți decât până acum. Împotriva jihadismului vor trebui chemate toate statele dispuse să lupte împotriva lui. Rusia, China sunt state care au parte de orori ale jihadismului.


M-a uimit reacțiile șefilor bisericilor creștine. Toți au pus accentul pe „insultarea” valorilor ... religioase. Practic, toți au scuzat crimele. Chiar dacă le-au condamnat, chipurile. Nici nu lider religios creștin nu a scăpat ocazia de a condamna, mieros, caricaturiștii sau criticile cu tematică religioasă. Nici un lider religios nu a văzut că motivul religios al atacurilor este de fapt o frecție la un picior de lemn. În Belgia intențiile jihadiste aveau ca obiectiv organele de poliție ! În Franța polițiștii și evreii au fost pe lista atacatorilor, nu doar caricaturiștii. În Germania sunt cetățenii germani care se opun islamizării europei. În toate țările sunt vizate statele și instituțiile acestora, nu jurnaliștii. Chiar atacurile informatice din România ne arată acest lucru. Ar trebui ca liderilor religioși din Europa să le fie rușine. Ce treabă are musulmanul Ahmed, polițist francez cu critica islamismului ? Ce treabă au miile de morți din Nigeria cu critica islamismului ? Ce treabă au sirienii executați mai ieri cu critica islamismului ? Ar cam trebui ca liderii religioși creștini care au găsit scuze criminalilor să își prezinte scuzele pentru susținerea, hai să le dau o scuză, involuntară, a criminalilor și a acțiunilor lor.


Și noi va trebui să luăm unele măsuri de protecție împotriva acțiunilor teroriste. Ca militar, studiam armele inamicului pentru a ști cum poate acționa acesta. Când a apărut sulița, a apărut și scutul, când a apărut sabia, au apărut zalele, când a apărut glonțul, au apărut vestele de protecție și alte forme de ducere a luptei. Când „inamicul” folosește sistemele informatice ca „arme”, trebuie să am cu ce mă apăra. Întotdeauna a trebuit să renunțăm la ceva. Material, moral sau cultural, pentru a supraviețui. Acum trebuie să concepem o formă de apărare folosind sistemele informatice. Când vorbesc despre securitatea țării, nu cer voie judecătorului ! Nu judecătorul conduce lupta, nu judecătorul poartă războiul. Până văd dacă autorul atacului este un inamic sau un exaltat trebuie să am posibilitatea să fac verificarea. Dacă este un exaltat pe care îl pot duce în fața instanței de judecată, voi trece la acțiunea pe latura civilă și apoi penală. Dacă însă este un inamic autorul atacului, voi continua cu acțiunea militară. Este corect ca informațiile la care cei care acționează ajung să nu fie făcute publice decât în măsura în care sunt de interes public. Dar nu pot interzice o acțiune în interesul întregii națiuni pentru un princiu interpretat abuziv. Când aperi dreptul tău dar permiți uciderea altora nu mai vorbim despre principii. Legea nu rezolvă cazuri particulare. Rezolvă necesități naționale.


Politica ne oferă și zbuciumul reașezării țării. Un Președinte care nu este interesat de can-can politic deranjează pe susținătorii lui Băsescu. Declarat „gafeur” de susținătorii lui Băsescu, Udrea sau Macovei, Iohannis face ce consideră el că este bine. Nu îl atacă public pe Ponta. Apucații neamului tremură de nervi. Vrea să renunțe la MCV. Macovei intră în transă iar pupincuriștii urlă. Și-a ales echipa de consilieri, „sfătuitorii” neamului sunt profund nemulțumiți. Scrisori publice de protest, „diaspora” este profund nemulțumită („diaspora” asta fiind probabil un individ care se vrea lider !), comentatori și analiști varsă din greu venin. Presa se reașează. Evenimentul Zilei, Revista 22, B1Tv, HotNews și altele au decis să lupte împotriva lui Iohannis ! Câtă murdărie și venin iese din scrisul și vorbele ăstora nu a existat nici pe timpul campaniei electorale. Alții luptă împotriva lui Iohannis din postura de adversari politici însă nici nu prea mai știu cum. Unii lucrează murdar, la fel ca susținătorii lui Băsescu și Macovei. Alții nu vor să fie asociați cu susținătorii lui Băsescu și Macovei însă nici nu îl vor pe Iohannis - România Tv, Antena 3. Realitatea Tv este nemulțumită. Iohannis dar și PNL nu au făcut gesturi prin care să îi aleagă drept susținători oficiali. Păi, cum naiba ! Cu Șandru și celelalte persoane, în frunte cu Gușă, nu poți fi sigur că nu te îngroapă.


Ca să ai parte de informație cât de cât curată trebuie să te duci la agențiile de presă sau la TVR, Digi24 sau ProTv.


Palpitantă viață. Drumul spre normalitate seamănă, al naibii de mult, cu drumul spre prăpastie.

Niciun comentariu: