joi, 22 ianuarie 2015

Unii au pierdut „ultimul tren”.

Hotărârea de ieri a ICCJ, de respingere a recursului ANI care îl declara pe Iohannis incompatibil, a închis capitolul alegerilor prezidențiale. Klaus Iohannis nu mai are obstacole în față pe timpul mandatului prezidențial.

PSD, de o parte, Traian Băsescu și PMP pe altă parte plus Monica Macovei ca umplutură, au pierdut ultimul tren.

În vagoane sunt cei de la PNL și alții care au ales, ferm, varianta Klaus Iohannis.

De la terminarea alegerilor, Klaus Iohannis a tot fost „ciupit” de propaganda ostilă PNL. Pesediștii, băsescienii, macoveinienii dar și alții, de strânsură, au tot sperat (unii cu disperare) că ICCJ va confirma incompatibilitatea lui Iohannis. Se făceau calcule, se făceau strategii, sigur este că în teritoriu se făceau „frății de sânge” în speranța repetării alegerilor prezidențiale.

Hotărârea ICCJ a ras, tuns și frezat tot. Ca un bonus, a „curățat” și ultimele „cuiburi de rezistență” din noul PNL, cuiburi de diferite „culori politice”. Eu am avut mereu impresia că în PNL există niște cuiburi de rezistență care în situația declarării lui Iohannis ca incompatibil ar fi ieșit imediat la „bătaie” pentru a obține mai mult de la vechiul PNL. Chiar confiscarea PNL de către unii care au rămas fideli lui Băsescu sau Macovei.

Ponta, cel care a mimat colaborarea, cooperarea, bunul-simț etc. pentru o mai bună imagine publică în eventualitatea repetării alegerilor prezidențiale, a pierdut și el. Hotărârea ICCJ i-a luat scaunul de sub fund, i-a distrus obiectivul politic imediat. Acum, în fața celor din PSD, este doar cel care a pierdut, cel care a provocat populația împotriva PSD, cel care devine, pe zi ce trece, bolovanul de gâtul PSD. Gabriela Vrânceanu Firea și Liviu Dragnea, plus gașca de politruci roșii care au orchestrat campania de insulte la adresa lui Iohannis și „criticile” asupra comportamentului și a declarațiilor ca Președinte al României au pierdut odată cu Ponta. Normal, PSD va trebui să treacă la „Planul B”. O stare de ostilitate cu Klaus Iohannis nu mai este fezabilă. Iar aici, la starea de ostilitate, intră și relațiile „în contra naturii” cu PRL-ul încă nelegalizat al lui Tăriceanu, aici intră și strânsul mâinilor pe sub masă cu Elena Udrea și PMP etc. Nu mai spun de comportamentul ca partid de guvernare, încă. Nu mai spun de comportamentul PSD și a aliaților ca partide parlamentare.

Hotărârea ICCJ are influență în viața tuturor partidelor care și-au construit un scenariu pe baza incompatibilității lui Iohannis.

Tăriceanu are surpriza neplăcută a pierderii totale. PSD își va apăra pielea și va fi puțin interesat de pielea lui Tăriceanu. Deja, PNL cere schimbarea lui Tăriceanu din fruntea Senatului ! Dacă informația este reală, atunci PNL a făcut o mișcare bună. Chiar dacă Tăriceanu obține înregistrarea partidului la tribunal, o obține degeaba. PNL are liberă calea către supremația liberală.

În aceeași situație este PMP-ul lui Băsescu-Udrea. Și ei au pierdut „războiul”. De aceea Băsescu nu se mai grăbește să intre în PMP. Degeaba se zbat cei de la Evenimentul Zilei, B1Tv, Revista 22 etc. să îl declare „liderul opoziției”. Liderul lor este mort și urmează a fi îmbălsămat ca Lenin.

Cei din noul PNL care și-au făcut calcule legate de incompatibilitatea lui Iohannis se vor plia, urgent, pe linia impună de cuplul Gorghiu-Blaga. În imaginea publică va exista, așa este „tradiția” la noi, Iohannis și partidul său. Partidul va fi instrumentul pe care Iohannis îl folosește pentru promovarea și aplicarea programului lui de țară. De fapt, toți liderii PNL care apar în public susțin această idee. Este deja în curs de consolidare în imaginea publică. Iohannis însuși o promovează ! În ton cu tradiția noastră, PNL va atrage noi și noi membri, va deveni din ce în ce mai puternic. Dacă își va menține comportamentul declarat, nu este exclus ca începând cu alegerile locale din 2016 să asistăm la o asanare a partidului și o schimbare destul de importantă de lideri. Cel puțin în cazul PNL. Dacă schimbările vor fi mediatizate, popularitatea PNL va crește astfel că la alegerile parlamentare din 2016 PNL poate deveni cel mai mare partid din România.

UNPR s-a legat cu „lanțuri” de Victor Ponta. Dacă PSD renunță la Ponta, UNPR va părăsi corabia. În actuala majoritate guvernamentală UNPR este partidul „balama”.

Restul partidulețelor sau formațiunilor cu pretenții de partide sunt firimituri. Nu au nici un suport în spate. Organizațiile lor sunt slabe. Numărul de parlamentari este bun între alegeri, nesemnificativ pe timpul alegerilor. Parlamentarii din PNL care trecut la Tăriceanu sau la alte partide nu au alegătorii lor. Nici cei care au trecut la UNPR. Astfel că UNPR de va candida de unul singur nu are garanția că trece pragul electoral. Nu este exclus să câștige ceva mărunțiș la locale însă este aproape imposibil să câștige ceva la parlamentare.

Nu este exclus ca parlamentarele din 2016 să aibă ca rezultat un Parlament format din două partide, PNL și PSD plus deputații minorităților naționale. Aceia vor fi „balamaua” majorității dacă partidele vor avea o reprezentare egală. Dacă însă este să mă uit și la Cotroceni, este evident că minoritățile vor trece de partea „minoritarului”.

Confirmarea mandatului lui Iohannis este ca un strigăt de victorie. Îmi vin în minte imagini create de rezultatele unor bătălii de-a lungul istoriei. Învinșii își reveneau cu greu, după ani și ani iar aliații învinșilor erau desființați. Erau primii care suferea complet. Își pierdeau teritoriile, liderii le erau executați, odată cu familiile și servii ... Așa va trebui să fie și acum. PNL trebuie să acționeze pentru a descuraja mărunțișurile politice să se mai manifeste. Băsescu, Udrea, Macovei, Tăriceanu, Voiculescu, Oprea sunt mărunțișurile politice care, prin trădări succesive și perversiuni politice, au denaturat viața politică a țării.

O învățătură populară spune să nu te uiți înapoi. Să mergi doar înainte. PNL este în tren. PSD aleargă pe lângă. În spatele trenului sunt partidulețele create și stimulate de PSD pentru a slăbi PNL. Nici unul dintre ele nu trebuie ajutat să urce în tren. La prima ocazie vor sprijini PSD să dea jos PNL. Avem exemplul PC-ului lui Voiculescu. Avem exemplul UDMR-ului. Avem exemplul UNPR-ului care se pregătește să dea jos PSD-ul de la guvernare condiționând rămânerea în „gașcă” dacă în frunte rămâne Ponta. Avem destule exemple.

Niciun comentariu: