marți, 20 ianuarie 2015

Dragnea, se aude ! Înapoi la „starea constituțională” !

Agerpres (aici). Motivarea CCR pe ordonanța politică a migrației aleșilor locali.

CCR constată că scopul ordonanței este schimbarea direcției politice, încălcarea votului cetățenilor, că nu este în interes național ci doar al unui partid. Ca atare, neconstituțională.

Mai mult, CCR cere Parlamentului să admită legea de respingere și „recomandă” acestuia ca prin lege să clarifice situația celor implicați „în sensul restabilirii stării constituționale”.

Pentru mine este suficient de clar. Sunt sigur că este clar și pentru cei din PSD care au „avizat juridic” măgăria. Este clar pentru restul lumii.

Dragnea, Firea, Ponta și alții au tot susținut ideea că decizia nefavorabilă a CCR se aplică pentru viitor. Ei bine, CCR a venit cu precizarea asupra propriei decizii, precizare care va putea fi folosită la instanțele de judecată competente în cazul în care PSD nu vrea să asigure „restabilirea stării constituționale”. Au majoritate în Parlament și pot impune ce vor ei.

În privința efectelor concrete ale prezentei decizii, Curtea constată că Parlamentul va trebui să respingă prin lege ordonanța de urgență neconstituțională, cu menționarea expresă a art.147 alin.(2) din Constituție (...) și să reglementeze, în acord cu art.115 alin.(8) din Constitutie, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a OUG 55/2014 (respectiv între 2 septembrie 2014 și data publicării prezentei decizii în Monitorul Oficial), pentru a le pune de acord cu decizia Curții Constituționale. În acest context, Curtea reamintește faptul că deciziile sale nu pot fi lipsite de efecte juridice și trebuie aplicate, potrivit principiului constituțional al comportamentului loial, de către Parlament în sensul restabilirii stării de constituționalitate”.

Curtea atrage atenția prin referirea la art. 115 alin. (8) asupra reglementării măsurilor necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonanței. Având în vedere motivările și explicațiile curții cu privire la ordonanță, nu este greu să deducem faptul că măsurile sunt simplu de aflat. Aplicarea articolului sancționatoriu pentru primarii și consilierii locali care au aplicat pentru o altă formațiune politică profitând de ordonanță. Restabilirea stării de constituționalitate, înseamnă aplicarea legii suspendate întocmai - articolul de lege respectiv a fost declarat, de nenumărate ori, constituțional de Curte.

Ce urmează ? Simplu. Alegeri locale parțiale severe, pentru că azi sunt peste 1000 de primari care au luat-o razna. Peste 1000 de localități !

Consecința ? Pierderea de către PSD, UNPR și PRL-ul lui Tăriceanu a conducerii localităților respective. Prin pierderea consilierilor locali, pierd majoritățile.

PSD și aliații au o viață din ce în ce mai grea.

Niciun comentariu: