joi, 29 ianuarie 2015

Liviu Dragnea și logica ... paranormală.

Ordonanța de urgență nr. 55/2014, care a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională, va fi respinsă printr-o lege în Parlament. Soluția cerută de CCR este cea de restabilire a stării constituționale de dinainte de emiterea ei de către Guvern. Ceea ce înseamnă că toate actele săvârșite în temeiul acestei OUG sunt nule de drept.

Inițiator al mârșavului abuz legislativ, Liviu Dragnea dă o interpretare proprie urmărilor legii de respingere a OUG:

Nu poți să ai efecte sau să aplici un act retroactiv, pentru că ordonanța, la vremea respectivă, era un act normativ în vigoare. Primarii au făcut acele acțiuni în baza unui act normativ în vigoare și atunci nu există niciun fel de motivație ca ei să-și piardă mandatul. Parlamentul oricum va adopta o hotărâre de respingere a ordonanței și probabil că va adopta și unul sau mai multe articole în care să explice care sunt efectele ordonanței respective”.

Interpretarea lui Dragnea anulează, de fapt, decizia Curții Constituționale. Este o interpretare care pune sub semnul îndoielii chiar existența Curții Constituționale și a întregului sistem juridic din România.

Un act normativ declarat neconstituțional nu mai are calitatea de act normativ, de lege. Nu mai există. Ca atare, consecințele lui se supun modificărilor în așa fel încât să fie restabilită ordinea de drept. De aceea se prevede în Constituție această acțiune, la art. 115 alin. (8): „... reglementarea, dacă este cazul, a măsurilor necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonanței”.

Dacă s-a făcut o vânzare, aceasta este anulată, dacă s-a permis niște acte individuale, acestea se anulează pentru că sunt săvârșite cu încălcarea legii.

Per a contrario, un Guvern poate comite toate ticăloșiile din lume pe baza unor OUG cu motivarea că deciziile CCR sunt pentru viitor iar actele și faptele săvârșite ca urmare a respectivelor decizii guvernamentale sunt legale ! Ei bine, o astfel de ... logică ... este absolut distrugătoare. Practic, este desființată ordinea de drept, sunt desființate legile, Guvernul poate face ce dorește el, când dorește și cum dorește.

Nu putem vorbi în acest caz despre retroactivitate. OUG era un act normativ însă nu era o lege. Legea nu poate fi retroactivă decât în cazul legilor penale sau contravenționale mai favorabile. Actul normativ guvernamental poate fi atacat pentru nelegalitate, mai ales după o astfel de respingere a CCR, la instanța de judecată.

Degeaba încearcă Dragnea să își încurajeze noii aliați, primarii și consilierii locali, președinți de consilii județene. Aici nu există retroactivitate. Ca atare, dacă Parlamentul nu stabilește cu claritate că cei ce au urmat îndemnul să se folosească de OUG își pierd funcțiile și demnitățile publice, legea de respingere a OUG poate fi atacată la CCR pentru neconstituționalitate - pentru că nu prevede acele măsuri de restabilire a constituționalității de dinainte de emiterea normei guvernului.

Este evident că Parlamentul dominat de PSD și aliații săi va încerca să impună „măsuri” prin care să îi protejeze pe „infractori”. Măsuri prin care să fie împiedicate acțiunile la instanță ale PNL împotriva primarilor și consilierilor locali, a președinților de consilii județene care au trădat partidul și s-au dus după ciolanul puterii pesediste. O acțiune la CCR va fi necesară pentru ca acele reglementări să fie declarate ca neconstituționale în temeiul primei decizii a CCR. Este evident că sintagma „restabilire a stării constituționale” are o anume substanță pe care PSD și aliații nu o pot neglija.

Dragnea devine sentimental și grijuliu atunci când își susține ideea de neglijare a deciziei CCR: „Gândiți-vă că poate să fie o ordonanță, nu știu, în domeniul economic, prin care se adoptă niște măsuri. Ulterior ea va fi declarată neconstituțională. Ce se întâmplă cu toate companiile private și nu numai care în baza acelei ordonanțe și-au făcut un plan de afaceri, au luat niște măsuri și după aia să revină la faza inițială?”. Ce să se întâmple, Dragnea ?! Actele respective sunt în afara legii iar actele săvârșite de „companiile private” își pierd legalitatea. Prin desființarea ordonanței care le permite un anume comportament le dispare și logica viitoarelor acte comerciale. Vor reveni, normal, la legea de bază pentru că doar în baza ei își pot continua activitatea.

În logica ta, Dragnea, pur și simplu nu mai este nevoie de CCR, nu mai este nevoie de Parlament, nu mai este nevoie de Justiție ... Din moment ce poți considera că OUG-urile țin loc de legi și că desființarea lor înseamnă retroactivitate atunci mă întreb pentru ce mai avem legi ? Tu ai desființat pur și simplu, prin aceste idei, tot ce s-a construit până acum, din punct de vedere constituțional și legal, în România. Tu faci apologia bunului plac guvernamental.

Niciun comentariu: