duminică, 10 aprilie 2016

Demnitatea publică nu este pentru corupți !

În cadrul unui interviu dat ProTv (aici), Laura Codruța Kovesi a declarat tranșant:

Ar trebui o modificare legislativă prin care persoane care sunt condamnate definitiv pentru fapte de corupţie să nu mai poată exercita în continuare funcţia de care s-au folosit sau în care au comis faptele de corupţie”.

Ideea este excelentă. Pentru ca aceasta să fie completă, ar trebui avută în vedere și situația în care persoane condamnate pentru corupție, după ce au executat pedeapsa și au ieșit din termenul de interdicție suplimentar stabilit de instanța de judecată să nu mai poată candida pentru alte funcții de demnitate publică.

Este adevărat faptul că o persoană care și-a executat pedeapsa prevăzută de lege închide un ciclu juridic astfel că poate intra în viața publică ca o persoană „curată”. Dar această stare este cea ideală. Cetățenii nu uită, dacă acea persoană le cere să o crediteze ca fiind de bună credință. Pentru un accident de mașină cu victime ca urmare a unei culpe există posibilitatea reevaluării respectivei persoane însă pentru cei care au comis acte de corupție este puțin probabil ca reevaluarea să mai aibă loc. Reevaluarea depinde, categoric, de încrederea pe care cetățenii o au față de reevaluat. Coruptul este cel care a înșelat încrederea celorlalți. Încrederea dispare.

Ludovic Orban a avut o reacție și a făcut o declarație care îmi place.

Dacă există un astfel de proiect de lege, eu cred că el ar trebui sprijinit. Nu am avut o discuţie pe tema asta în partid. Acum, nu cred că dacă dna Kovesi susţine un anumit punct de vedere, va trebui să fie îmbrăţişat de toată lumea. Întâmplător, asta e gândirea mea. Un om care a fost condamnat pentru fapte de corupţie, chiar dacă nu e condamnat cu executare, ci e condamnat cu suspendare, înseamnă că nu mai poţi avea încredere în ei, să laşi destinele comunităţii pe umerii lui”.

Kovesi nu este la prima declarație de acest fel. Mă surprinde precizarea lui Ludovic Orban că în PNL nu a avut loc o astfel de discuție. Vreau să cred că nu a fost de față. Mrrr !

Dacă nu există un astfel de proiect de lege, PNL ar trebui să îl construiască de urgență.

Exemplele sunt peste tot. Persoane condamnate sau aflate în urmărire penală ori în stare de judecată pentru fapte de corupție candidează la demnități publice ! Susținuți de o media populată cu așa-ziși jurnaliști, prezenți zi de zi pe ecranele televizoarelor, corupții neamului au toate șansele să câștige alegeri sau să fie numiți în funcții de demnitate publică pentru că ... așa vrea poporul !

După părerea mea, nu doar demnitățile publice ar trebui protejate împotriva corupților (chiar dacă au ispășit pedeapsa, tot corupți sunt !) ci și funcțiile publice. Pentru că actele de corupție nu sunt proprii decât în situația în care este implicată o persoană sau o instituție care face parte din administrația publică. Persoana din privat care a participat la un act de corupție ar trebui, la rândul ei, introdusă într-o bază de date care să semnaleze situația în care un corupt vrea să ajungă într-o funcție de demnitate publică sau o funcție publică.

Un comentariu:

Freddye spunea...

Si tu, Ludovice... Dar, ma rog,colega, daca ai ajuns sa citezi din corupti , poate o sa te citeze si pe tine altii..

http://www.realitatea.net/ludovic-orban-citat-la-direc-ia-na-ionala-anticorup-ie_1921970.html