joi, 14 martie 2019

Euro-candidații PNL și motivele alegerii lor


DECLARAȚIILE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA FINALUL BIROULUI POLITIC NAȚIONAL AL PNL – 14 MARTIE 2019

Bună ziua,

Partidul Național Liberal a decis astăzi candidații partidului la alegerile pentru Parlamentul European. Intrăm într-o bătălie decisivă pentru România și pentru Europa.

Partidul Național Liberal are răspunderea principală din tot spectrul politic pentru a readuce România pe drumul corect, pe drumul european, pe drumul civilizației, pe drumul respectării libertății, respectării drepturilor cetățenilor, respectării dreptului fiecărui cetățean de a reuși în viață și de asemenea, dreptul de a fi corect reprezentat.

Bătălia care urmează nu va fi ușoară. Din păcate, cei care astăzi guvernează își bat joc de România de 2 ani și 4 luni. Deși au primit voturile pentru a pune în practică niște promisiuni electorale, folosesc puterea politică parcă pentru a distruge România, parcă pentru a scoate România din familia națiunilor civilizate și tot ceea ce fac este împotriva românilor.

Partidul Național Liberal este cel mai apreciat și cel mai respectat partid la nivel european. Partidul Național Liberal este formațiunea politică din România care a arătat până astăzi că are capacitatea de a apăra interesele cetățenilor români la nivelul Parlamentului European, la nivelul instituțiilor europene.

Partidul Național Liberal este parte  a celei mai puternice familii politice la nivel european, Partidul Popular European care astăzi deține atât președinția Comisiei Europene cât și președinția Consiliului European, cât și președinția Parlamentului European.

Odată începută campania, candidații Partidului Național Liberal vor fi alături de români față în fața la firul ierbii, pe fiecare stradă, pe fiecare uliță, pe fiecare scară de bloc, în fiecare loc unde putem comunica cu oamenii și putem să îi convingem că România nu este condamnată să fie condusă de oameni fără frica de Dumnezeu, de oameni care vor răul României, și de oameni care folosesc puterea publică împotriva cetățenilor.

Partidul Național Liberal, în această campanie, își asumă răspunderea de a repara prestigiul României,deteriorat grav în urma conflictelor artificiale generate de cei care se află astăzi la putere și în urma incapacităților de a reprezenta România corect.

 Avem cea mai puternică listă. Avem oameni care în viața lor au făcut lucruri palpabile pentru cetățeni. Avem reprezentanți care deja în diferitele funcții pe care le-au deținut, indiferent că au fost primari, indiferent că au fost în Parlamentul European, indiferent că au ocupat poziții publice, au arătat că au capacitatea să îi slujească pe cetățeni și să  facă lucruri bune pentru oameni.

Voi da citire listei de candidați a PNL care a fost votată încercând să spun câteva cuvinte despre fiecare dintre candidați.

Pe primul loc, Partidul Național Liberal va fi reprezentat de Rareș Bogdan.
Rareș Bogdan revine în Partidul Național Liberal și intră pe câmpul de bătălie, de data asta fiind alături de Partidul Național Liberal. Rareș Bogdan este un adevărat campion al luptei împotriva minciunii, dezinformării, abuzurilor, este omul care când toți ceilalți spuneau minciuni  a avut curajul să spună adevărul.  Este un om care, fără menajamente, și-a pus în slujba binelui public  toate calitățile și și-a asumat toate riscurile  pentru a-i informa corect pe cetățeni și pentru a arăta cu adevărat fața hidoasă a celor care își bat joc de România.

Pe locul doi, Partidul Național Liberal, Partidul Unirii, îl sprijină pe primarul capitalei Unirii, Alba Iulia, în persoana lui Mircea Hava, campionul absorbției de fonduri europene, primarul care a reușit să facă minuni în Municipiul Alba Iulia.

Pe locul trei îl susținem pe  Siegfried Mureșan, unul dintre cei mai tineri și influenți europarlamentari români, un om care a fost parte la decizii importante pentru Parlamentul European, pentru Uniunea Europeană  și mai ales pentru România. Aduc aminte doar un singur lucru,  în condițiile în care ministrul Finanțelor, Teodorovici,  cu ministrul Agriculturii nici măcar nu au solicitat alocarea de fonduri europene  pentru despăgubirea fermierilor afectați de pesta porcină africană, Siegfried Mureșan, împotriva voinței Consiliului, a avut puterea să convingă parlamentarii din Parlamentul European, și ulterior să includă în bugetul Uniunii Europene pe 2019 sumele necesare pentru a-i putea despăgubii pe fermieri.

Pe locul patru este Vasile Blaga.  Vasile Blaga  are misiunea de a se bate pentru integrarea  României Schengen. Nu cred că este cazul să vă reamintesc lucrurile deosebite pe care le-a făcut în calitate de ministru, pe parcursul integrării României în Uniunea Europeană și de-a lungul carierei sale politice.

Pe locul cinci o susținem pe Adina Vălean. Despre Adina Vălean pot să vă spun că este în Parlamentul European din 2006, încă dinaintea intrării României în Uniunea Europeană, având calitatea de euro-observator și din 2007 până astăzi a fost parlamentar european. A deținut funcții extrem de importante cum este funcția de vicepreședinte al  Parlamentului European iar Adina Vălean este singurul europarlamentar român care deține astăzi funcția de președinte de Comisie a Parlamentului European, fiind președinta Comisiei M. Am să vă readuc aminte despre un singur lucru, din ceea ce a făcut bun pentru români, Adina Vălean și anume,  practic desființarea taxei de roaming . Gândiți-vă că sunt aproape 4 milioane de români  care muncesc în străinătate, care comunică cu familiile lor, care comunică cu prietenii lor și care astăzi, ca urmare  a faptului că Adina Vălean, în calitate raportor din partea Parlamentului European  a contribuit decisiv la adoptarea acestei legi, a fost desființată taxa de roaming iar facturile pe care le plătesc românii ca să comunice cu rudele și prietenii lor care muncesc în alte țări sunt foarte mult diminuate.

Pe locul șase este Daniel Buda, președintele PNL Cluj un europarlamentar remarcabil, un europarlamentar care s-a bătut sistematic pentru interesele fermierilor români , un europarlamentar care a avut capacitatea de a determina comisarul pe agricultură și alți oficiali europeni, să se îndrepte și să caute să sprijine și fermierii români la nivel european.

Domnul Dan Motreanu, vicepreședinte al PNL,  ocupă locul șapte. Domnul Dan Motreanu este profilat pe Dezvoltare Regională și Dezvoltare Rurală, este un om care a deținut calitatea de ministru al Agriculturii și este unul dintre cei mai valoroși membrii  din conducerea Partidului Național Liberal.

Domnul primar Falcă este candidat pe locul opt. Domnul Falcă este un primar de succes. Este un primar care a fost campion al atragerii investițiilor private în Municipiul Arad. Este un primar care a fost campion al atragerii de fonduri europene și este un primar deja implicat în politica europeană, deoarece domnul Falcă este reprezentant de 9 ani din partea României în structura de la nivel european al autorităților locale și regionale, respectiv Comitetul Regiunii.

Pe locul 9 domnul Cristian Bușoi. Domnul Cristian Bușoi a reprezentat Partidul Național Liberal în mandatul trecut în Parlamenetul European, având realizări remarcabile în domeniul sănătății fiind, practic, persoana pe care o sprijinim pentru a determina politici de sănătate care să permită creșterea calității serviciilor medicale acordate românilor la nivelul serviciilor medicale europene. De asemenea, susținerea tuturor proiectelor care beneficiază de finanțări europene cum sunt proiectele celor 3 spitale regionale care din păcate bat pasul pe loc din cauza incompetenței și relei voințe ale actualului Guvern.

Pe locul 10 Marian-Jean Marinescu. Marian-Jean Marinescu este, astăzi, vicepreședinte în grupul Partidului Popular din Parlamentul European, este reprezentantul Partidului Popular European în negocieri extrem de importante pentru România în domenii cum ar fi transport, energie și alte domenii de maximă importanță. Domnul Marian-Jean Marinescu este astăzi implicat în negocierile extrem de dificile privind pachetul pe mobilitate pentru a apăra interesele transportatorilor români care în prima formă a proiectelor de regulamente  erau afectate grav și domnul  Marian-Jean Marinescu a reușit să obțină modificări care să apere interesele transportatorilor români.

Pe locul 11 este domnul profesor Vlad Nisor, vicepreședintele Partidului Național Liberal pentru politică externă, un om cu o activitate internațională remarcabilă. Puțini știu că a fost președintele din partea României a grupului din partea Parlamentului României care ne-a reprezentat în APCMM. De asemena, domnul profeso Vlad Nistor este un om care a fost alături de noi în dezvoltarea relațiilor internaționale ale Partidului Național Liberal și care are o carte de vizită impresionantă.

Pe locul 12 îl susținem pe actualul europarlamentar Mihai Țurcanu despre care pot să vă spun că a fost implicat în calitate de raportor în 2 proiecte de reglementare extrem de importante  pentru România și se poate spune fără niciun fel de indoială că Mihai Țurcanu, practic, a reușit să salveze industria petro-chimică din România, a fertilizanților, a îngrășămintelor chimice, deoarece a reușit să modifice poziția Consiliului Uniunii Europene, privind conținutul maxim de carne admisibil în fertilizanți crescând procentul de la 20% la 60%, și chiar dacă pare că vorbesc limba chineză pentru unii pe această temă, pot să vă spun că toți cei care lucrează în acest domeniu apreciază acest lucru și, practic, se poate spune că influența domnului Țurcanu, a fost decisivă pentru salvarea industriei petrochimice românești, asta care mai e în funcțiune astăzi. Tot despre domnul Țurcanu, ca de altfel și despre alți colegi de-ai mei care au fost implicați în aceste negocieri, pot să vă spun că sunt profund implicați în  negocierile privitor la combaterea dublului standard al produselor la nivelul Uniunii Europene,  astfel încât să fie determinați toți producătorii să asigure aceeași calitate a produselor pe care le vând pe piața europeană pentru toți cetățenii Uniunii Europene.

De asemenea, vă voi prezenta în continuare ceilalalți candidați până la locul 21.Violeta Alexandru, fost director la Pro Democrația. De asemenea, fondator și director executiv la Institutul pentru Politici Publice, fost ministrul al Dialogului Social în guvernarea 2016 și un om extrem de serios și de implicat în susținerea intereselor publice ale cetățenilor.

Ligia Ionescu, președinta Comisiei de Politică Externă a Partidului Național Liberal. Ana-Maria Dimitriu, Madalin Teodosescu, care este primarul orașului Balș și președintele Asociației orașelor.  Ciprian Ciucu, care este consilier general al Partidului Național Liberal la Primăria Capitalei și unul dintre cei mai puternici opozanți ai aberațiilor administrative și economice promovate de administrația PSD. Aleodor Frâncu, fost director Romatsa și secretar de stat în Ministerul Transporturilor, reprezentantul nostru în asociația internațională a aviației. Claudia Benchescu, Ciprian Epure, secretarul general al Tineretului Național Liberal și Adrian Ducu, președintele organizației Partidului Național Liberal din Republica Moldova, din Basarabia.

Dați-mi voie să îl invit pe Rareș Bogdan, candidatul de pe primul loc de pe lista de europarlamentari ai Partidului Național Liberal, spunându-vă că apreciez in mod deosebit decizia pe care a luat-o Rareș Bogdan, și anume aceea de a se alătura Partidului Național Liberal,  în bătălia extrem de dificilă care va urma și care va fi o bătălie pentru România.

Rareș Bogdan

Bună ziua!

Vreau să mulțumesc în primul rând colegilor mei din mass-media și să îi asigur că voi rămâne același și mă voi bate pentru libertatea presei, pentru libertatea cuvântului. Vreau să mulțumesc în mod special colegilor mei de la Realitatea TV, tuturor pentru modul în care timp de 6 ani au fost lângă mine. Mulțumesc lui Cozmin pentru cei 6 ani și pentru șansele pe care mi le-a dat, sper să  găsească un înlocuitor mult mai bun decât mine. Eu, părăsesc presa cu durere, a fost cea mai grea decizie a mea din această viață. Bunul Dumnezeu mi-a dat totul în presă, pornind de la presă locală, la regională și apoi în topul jurnaliștilor din România ca încredere. Mulțumesc celui de sus pentru asta și sper să mă călăuzează în continuare. Urmează o nouă etapă în care sper să am același succes ca în presă. Îi mulțumesc domnului președinte Ludovic Orban pentru propunerea pe care mi-a făcut-o și pentru răbdarea și pentru rațiunea strategică pe care a abordat-o. Cuvântul decisiv în decizia mea l-a avut o doamnă pe care o salut, știu că se uită la noi, iar din ceruri se uită soțul ei. Ultimul telefon dat înainte de a lua decizia și de a o face publică a fost cu soția fostului președinte al Partidului Național Liberal, domnul Mircea Ionescu Quintus.

Nu putem abandona România în brațele PSD. Am făcut tot ce mi-a stat în putină de la măsuța mea din studio. Nu îi abandonez nici pe telespectatori, nici pe români, nici pe ascultători, nici pe cititori, îi voi reprezenta. Nu cer nimic Partidului Național Liberal. Nu vreau nicio funcție în Partidul Național Liberal. Am venit să aduc un plus și ei să evalueze pe data de 26 mai dacă au făcut un lucru bun sau nu. Toți militanții, membrii, simpatizanții, activiștii Partidului Național Liberal trebuie să știe că este pentru prima dată în istoria ultimilor 29 de ani, de la Revoluție încoace, când Partidul Național Liberal poate ocupa primul loc în seara zilei de 26 mai.  Totul este ca fiecare dintre membrii partidului, dintre cei 13.000 de consilieri, 1100 de primari, dintre senatorii, deputații și colegii mei de pe listă să înțeleagă acest lucru împreună cu oamenii care nu doresc ca România să fie acaparată total de caracatiția lui Liviu Dragnea și a celor din PSD.

 Mă voi bate în continuare, chiar dacă am părăsit pentru moment strada, pentru moment și studioul de televiziune, pentru  a afla adevărul despre 10 august, vinovații trebuie să plătească. Mă voi bate alături de colegii mei și voi bate fiecare  oraș și comună din România.

Voi pleca la frații noștri din diaspora, începând de vinerea viitoare când voi fi la Milano și Padova . Să le explicăm tuturor, inclusiv celor care s-au lăsat păcăliți de PSD  la alegerile din urmă cu doi ani și două luni, că așa nu se mai poate, că PSD scufundă România. Am fost un adversar la PSD încă din timpul Mineriadelor. Eram extrem de tânăr, foarte tânăr, am venit cu tatăl meu de mână, pentru prima dată, pentru a vedea corturile din Piața Universității. Am fost și rămân un adversar al PSD. PSD sub conducerea lui Liviu Dragnea a derapat complet, totalmente. Își bate  joc de pensionari, își bate joc de capitalul românesc, își bate joc de români. Nu au reușit să înceapă măcar construcția unuia dintre cele opt spitale regionale promise, nu au reușit să aducă bani europeni pentru autostrăzi și au reușit să scumpească tot, de la ouă la lapte, de la cartofi la utilități. Și-au bătut joc de români și românii trebuie să afle asta.

Începând de de mâine când mă voi afla la Râmnicu Vâlcea pentru a sta de vorbă cu oamenii, următoarele zece săptămâni voi fi alături de toți cei care vor dori să asculte și să înțeleagă că trebuie să oprim PSD din a scufunda România, de a scoate România din Europa. Dacă le place Rusia, foarte bine, să plece ei! Noi, eventual doar în vizită la Teatrul Bolșoi, la Ermitaj și la Palatul de vară Pușkin, în rest rămânem fideli și românii sunt fideli valorilor euroatlantice, singurul partener al României strategic, cheie, care ne garantează securitatea noastră și a copiilor noștri sunt Statele Unite ale Americii împreună cu Uniunea Europeană.

PSD urăște Europa și îi urăște pe români. Să nu credeți cumva că liberalul roșu, Călin Popescu Tăriceanu este altfel.  Voi explica fiecărui român și maghiar din Transilvania, din Bucovina, din Moldova, din Dobrogea, din Oltenia, din Banat, că PSD aruncă în aer liniștea acestei țări doar pentru a mai rămâne câteva luni sau câteva săptămâni la guvernare. Pactul pe care Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu l-au făcut cu Kelemen Hunor și cei din UDMR care nu mai reprezintă de mult cetățenii de etnie maghiară din Transilvania, este periculos pentru unitatea națională a acestei țări.  Vom explica tuturor, nu vom ezita să stăm de vorbă și cu cei ce ne iubesc și cu cei ce ne iubesc mai puțin, dar care sunt mai puțin informați și sunt convins că în seara zilei de 26 Mai, PNL va avea un scor istoric. Iar dacă cei care ne privesc acum și pe care o să-i vizităm în următoarele zile, săptămâni și luni, vor înțelege împreună cu românii de bună-credință, PNL va fi principala forță politică a României ca reprezentare în Parlamentul European unde am avut și avem cei mai buni euro-deputați. Vreau să vă asigur că de la mine, în următoarele zece săptămâni, nu va porni nici un atac la adresa celorlalți colegi din opoziție, ei sunt colegii și prietenii noștri și alături de ei trebuie să facem un front comun după alegerile europarlamentare pentru a asigura o majoritate, o coaliție majoritară care să îl ducă fără probleme pe Klaus Iohannis la al doilea mandat prezidențial încă din primul tur, să câștige alegerile locale în toate marile orașe din România, în comune, în orășele și să câștige cu o largă majoritate alegerile parlamentare.

Le mulțumesc tuturor celor care au avut încredere în mine. Repet, n-am venit să iau nimic. Am venit să dau. Nu am nevoie de imunitate de europarlamentar și vin de la venituri mai mari din presă decât îmi oferă salariul de europarlamentar, probabil, sunt un caz mai puțin obișnuit. Vin pentru că știu că România este într-un moment extrem de periculos pentru drumul său și nu putem abandona această țară.

Îl invit public, prin intermediul dumneavoastră, pe un om care în momentul acesta  află la Bruxelles, să ni se alăture în această campanie pe Crin Antonescu. De asemenea, alături de președintele Partidului Național Liberal, domnul Ludovic Orban, cel căruia i-a aparținut ideea și care a purtat discuțiile cu mine voi fi prezent împreună cu lista de europarlamentari, cu lideri locali, cu senatori, deputați, președinți de consilii județene în toate județele, în toate localitățile României. Salut prezența pe această listă a unor oameni care au făcut istorie pentru Partidul Național Liberal în momente destul de critice. Ei sunt necesari pentru experiența lor și pentru modul în care au știut să țină România pe calea cea dreaptă, pe calea euroatlantică.Din acest moment lupta noastră este ca PSD-ALDE și UDMR să părăsească în genunchi guvernarea. Nu mai au ce căuta la conducerea acestei țări. Își bat joc de prea mult timp de români.

Mulțumesc încă o dată tuturor, vă asigur că în mine românii vor avea un sprijin, voi fi o voce puternică atât la Bruxelles și Strasburg cât și la București.

Cel mai greu moment pentru mine este să îmi petrec seara fără telespectatori și ascultătorii mei. Vor fi probabil zile și săptămâni grele. Mă bazez însă că vor suplini asta colegii mei de la toate televiziunile, inclusiv Realitatea Tv, cărora mă ofer pe tavă, sunt oricând aveți nevoie de un invitat cu care să faceți audiență și care să spună lucruri reale, corecte pentru români, adevărate pentru această țară, sunt disponibil.

Le mulțumesc tuturor celor din Partidul Național Liberal care mi-a dat această șansă. România trebuie să stea în primul rând iar eu vă asigur că o să-i reprezint pe români cu cinste. Mă voi bate pentru țara mea.

Vă mulțumesc!

Ludovic Orban

(Despre candidatura lui Rareș Bogdan în fruntea listei PNL la alegerile europarlamentare)

V-am explicat că Rareș Bogdan a fost membru al PNL. Rareș Bogdan revine în PNL iar înainte de a lua orice decizie, ca președinte de partid, să știți că am consultări largi cu membrii  partidului, cu primari, cu consilieri județeni, cu consilieri locali, cu parlamentari ai partidului și pot să vă spun că nu unanimitatea dar majoritatea zdrobitoare a colegilor mei au considerat decizia ca fiind un foarte bună care va avantaja PNL și va crea o motivație suplimentară fiecărui primar, fiecărui membru al PNL, să se bată pentru victorie.

(Are o problemă PNL cu cadrele de partid? Celor de la PSD le spuneați că nu mai au astfel de lideri pentru a pune miniștrii)

În publicația “Politico”, care este o publicație prestigioasă de la nivel european  a fost publicată lista românilor care dețin cea mai mare influență la nivel european, din partea României, pe acea listă fiind patru europarlamentari, toți cei patru europarlamentari erau reprezentanții PNL, Siegfried Mureșan , Adina Vălean, Marian-Jean Marinescu și Cristian Bușoi.

(De ce nu deschide lista unul dintre aceștia?)

Un partid este într-un proces continuu de atragere de valori din societate, de atragere de lideri care apără aceleași principii și valori, de oameni care să poată să se bată pentru România în funcțiile pe care le obțin prin încrederea oamenilor.

Rareș Bogdan este un om foarte bine cunoscut, este un profil de luptător împotriva abuzurilor, împotriva sistemului de putere construit de majoritatea PSD-ALDE, este un om care își iubește țara, este un om care se va bate cu toată forța și cu toată tăria pentru a reprezenta România, pentru a promova interesele României.

(Cum explicați că la început, dumneavoastră explicați că PNL va avea o selecție internă pe regiuni, în momentul de față avem o listă națională dar in care, așa cum un coleg al dumneavoastră a susținut și în structura de conducere, Moldova nu este reprezentată? Doi, cum explicați că unul dintre candidații de pe lista nu a votat în BEX și în BPN s-a abținut, nu a votat lista. Mă refer aici la domnul Cristian Bușoi)

În PNL este democrație și fiecare membru al PNL poate să voteze așa cum îi dictează propriul discernământ, propria conștiință și propria evaluare. Nu mi se pare nimic ciudat că un om își exprimă un vot, indiferent care este votul respectiv.

Al doilea răspuns, pentru Parlamentul European, lista pe care o depune fiecare partid este o listă națională. Fiecare candidat, fiecare europarlamentar ales are obligația de a-i reprezenta pe toți românii, de a se bate ca deciziile de la nivel european sa avantajeze cetățenii români, fiecare în domeniul de activitate pe care și-l desfășoară.  Criteriul regional, știți foarte bine că a dispărut din hotărârea Consiliului Național. Criteriul individual este un criteriu de bază care a stat la baza alcătuirii acestei liste și pot să vă spun, cu siguranță, că avem cea mai valoroasă listă, cu oamenii care sunt cei mai apreciați la nivel european, cu oamenii care au expertiză în diferite domenii, de la administrație până la absorbție de fonduri europene, de la sănătate până la dezvoltare regională de oameni care vor face performanță pentru România.

La ora actuală Partidul Național Liberal este mai mobilizat decât a fost vreodată în istoria post-revoluționară.

(Ce scor vă asumați?)

Mi-ați mai pus această întrebare de zeci de ori și v-am spus că nu mă hazardez să spun procente, că rezoluția prin care am câștigat Congresul nu a conținut un angajament, dar că obiectivul nostru de bază este să batem PSD-ul.

(Ați venit cu un sondaj, aici, în interiorul BEX, cu un sondaj care clasa pe primul loc Partidul Național Liberal la un scor apropiat de cifra de 30%, să presupunem că acesta este scorul urmărit de Partidul Național Liberal la europarlamentare?)

Sondajele de opinie nu se fac pentru a fi difuzate niște rezultate care să manipuleze opinia publică. Cifrele care sunt prezente într-un sondaj nu se pot fi absolutizat. De regulă se urmăresc trand-urile, se urmăresc în realizarea sondajului pozițiile pe care le au cetățenii față de diferite teme. Pe noi, de exemplu, ne-a interesatr să cercetăm teme care sunt importante. De exemplu, gradul de respingere care există față de Legea recursului compensator, care a eliberat 14.000  de deținuți din inchisori înainte de termen, fără niciun fel de măsură preventivă și care a pus în pericol viața, siguranța și proprietatea fiecărui român. Gradul de respingere e de peste 70%. Ne-a interesat care este gradul de respingere al românilor față de ceea ce încearcă PSD din 2013 până astăzi, și anume să dea o lege sau o ordonanță a amnistiei și grațierii, unde există un grad de respingere extrem de puternic de aproape 80%. Ne-a interesat de asemenea să aflăm care este poziția cetățenilor români, privitoare la regulamentul care se află în dezbaterea Uniunii Europene, în negocierea dintre Consiliul Uniunii și Parlamentul European, privitor la condiționarea decontării lucrărilor cu fonduri europene de resepctarea principiilor din Art. 2 privitoare la statul de drept și la independența justiției și am să vă spun că există o susținere extrem de mare din partea cetățenilor pentru acest regulament, evident dintre cetățenii care cunosc pe scurt conținutul acestui regulament. Astea sunt lucrurile care ne interesează pe noi. Ce pot să vă spun este clar, că de la referendum până astăzi Partidul Național Liberal este pe un trand crescător, consolidat și că avem șansa, putem câștiga alegerile pentru Parlamentul European, și de fapt este salutat pentru România să câștigăm alegerile pentru Parlamentul European, pentru că România este mai puternică și mai bine reprezentată dacă Partidul Național Liberal este mai puternic și mai bine reprezentat la nivelul Parlamentului European.

(V-ați consultat cu președintele Iohannis în privința lui Rareș Bogdan? )

Am consultări periodice cu domnul președinte pe teme care sunt importante, pe teme care afectează viața cetățenilor și de regulă ne coordonăm în pozițiile pe care le exprimăm.

Sunt convins că președintele privește cu ochi buni o astfel de candidatură și în general procedura în urma căruia Partidul Național Liberal și-a desemnat candidații și candidații pe care îi susține Partidul Național Liberal, pe care președintele îi cunoaște deoarece a fost președintele Partidului Național Liberal.

(Rareș Bogdan intenționează să își ducă la bun sfârșit acest mandat și dacă nu cumva după ce va fi validat va ceda locul următorului pe listă? )

De unde ați auzit năzdrăvenia asta? Eu știu că atunci când un om candidează, candidează ca să reprezinte cetățenii care îl susțin în ocuparea unei funcții publice și sunt convins că același lucru îl face și Rareș Bogdan.

(Aveți un fost lider al partidului, Crin Antonescu, care și-a dorit foarte mult să fie pe această listă și să candideze și care nu apar. Ce s-a întâmplat?)

Am explicat colegilor mei în Biroul Executiv. Eu i-am solicitat Adinei Vălean să candideze în continuare pentru Parlamentul European și l-am convins pe domnul Antonescu, cu argumente serioase, că sigur, poate, candidatura domniei sale ar fi putut aduce anumite câștiguri pe plan intern și pe planul bătăliei politice, în schimb, candidatura doamnei Adina Vălean este foarte importantă pentru România și aici o să vă dau argumente simple. Adina Vălean este, practic, de când România a avut dreptul să trimită observatori în Parlamentul European, este în Parlamentul European. Este un europarlamentar care, astăzi, are o influență extrem de mare, care a construit relații consolidate cu foarte mulți oficiali europeni, indiferent că ei sunt comisari, că sunt Miniștrii din diferite țări, pe diferite domenii de activitate în care a activat. La ora actuală, Adina Vălean după ce a fost vicepreședintele Parlamentului European deține funcția de președinte al Comisiei ENVI fiind, practic, singurul europarlamentar român care deține președinția unei Comisii la nivelul Parlamentului European. Candidatura doamnei Alina Vălean este o candidatură extrem de serioasă și care întărește calitatea listei Partidului Național Liberal și capacitatea de a influența decizii la nivel european în beneficiul cetățeanului român.

(Domnul Rareș Bogdan vorbea mai înainte puțin de nevoia implicării domnului Crin Antonescu în politică, tocmai pentru a salva țara de PSD. Este posibil ca Partidul Național Liberal să ceară implicarea fostului lider de partid în politica viitoare?)

Toată lumea știe că este normal și firesc ca orice membru al Partidului Național Liberal cu atât liderii importanți ai Partidului Național Liberal să susțină campania, să susțină partidul în campanie și am convingerea că fiecare membru, inclusiv domnul Crin Antonescu, vor susține în felul lor această campanie.

Obiectivul nostru este să obținem cea mai bună performanță în alegerile pentru Parlamentul European.

(Prietenia dintre Rareș Bogdan și Eduard Hellvig în ce măsură a contat în alegerea dumneavoastră)

Vă spun că nu am informații pe această temă care să-mi releve mie, practic, eu am vorbit cu Rareș Bogdan.

(Deci nu au fost discuții și cu domnul Hellvig?)

Dar, de unde să știu eu dacă au fost sau nu discuții, dar nu cred să fie discuții. Discuția a fost în felul următor, între mine ca președinte al Partidului Național Liberal și Rareș Bogdan. Rareș Bogdan pe care nu îl cunosc de astăzi. Ne cunoaștem de 20 de ani. Suntem într-o relație, care este adevărat, după ce a îmbrățisat cariera jurnalistică a fost o relație între un om implicat în politică și un om care este exercită profesia de jurnalist, dar întotdeauna l-am apreciat, întotdeauna l-am considerat pe Rareș Bogdan extrem de apropriat ca valori, ca principii de noi și un om care oricând poate să facă performanță în politică, iar, practic, decizia îi aparține și este rezultatul discuțiilor pe care le-am avut eu cu Rareș Bogdan

(Rareș Bogdan a spus că nu va ataca celelalte partide din opoziție. Va fi o strategie de campanie?)

Adversarul nostru este coaliția guvernamentală, PSD mai mare și PSD mai mic conduși de Pat și Patachon. Nu avem alt inamic astăzi decât acești indivizi care, practic, aruncă România în afara lumii civilizate. Acesta este rezultatul tâmpeniilor și ticăloșiilor pe care le pun la cale, care se transformă în decizii după care își dau seama că deciziile pe care le-au luat produc niște efecte inimaginabile în deserviciul cetățenilor români. Uitați-vă ce se întâmplă cu OUG 114. Când am început să prezentâm consecințele negative ale OUG 114, timp de o lună, o lună și jumătate, PSD-ALDE au dat OUG 114 ca și cum ar fi fost giuvaierul cel mai de preț al lor, iar de vreo săptămână și jumătate, două când au văzut care este reacția internațională, care este reacția internă, care sunt consecințele asupra companiilor, care sunt consecințele asupra tarifelor și costurilor pentru anumite produse și servicii, este clar că au început să dea înapoi, pentru că au luat niște decizii care au aruncat, practic în aer economia românească și riscă să ducă la încetarea oricărei creșteri economice.

(Luați în calcul o înțelegere viitoare cu celelalte partide de opoziție?) 

Am câștigat ieri niște victorii remarcabile în care sesizările la CCR au fost depuse de PNL împreună cu partenerii din opoziție. Colaborăm, normal că după alegeri se vor forma coaliții guvernamentale în care nu au ce să caute PSD, ALDE sau alte formațiuni desprinse din PSD care nu sunt apropiate de valorile, de principiile, de credința noastră și de modul în care vrem noi să dezvoltăm România.

Niciun comentariu: