vineri, 29 martie 2019

Na, poznă! Până si tu, BCS?!


Se cam adună sondajele care dau PNL deasupra PSD. Acesta este cel mai „agresiv”. PNL la 31,5% față de PSD la 25,8%?! Aproape 6% diferența în favoarea PNL. Sondajul este proaspăt, a fost făcut în perioada 15-20 martie. Mai multe detalii aici.

Bine-bine, este doar o fotografie a momentului, datele nu sunt bătute'n cuie. Sunt partide ambițioase care sunt sigur că au o țintă mult mai înaltă decât o arată sondajele de parcurs. De exemplu, Alianța 2020 Barna-Cioloș își propune să obțină între 6 și 10 locuri la europarlamentare, ceea ce înseamnă că vor să aibă un scor apropiat de 30% la alegeri, din moment ce țintesc 1/3 din locurile destinate României în Parlamentul European. Faptul că în majoritatea sondajelor, inclusiv în cele comandate de ei la IMAS, au un trend în scădere, de la 15-16%, nu îi descurajează. Ei cred iar credința nu are nevoie de probe sau dovezi științifice.

Totuși, nu pot să nu observ că apar din ce în ce mai multe sondaje care dau PNL deasupra PSD. Anul acesta, cu siguranță, sunt multe. Casa de sondare (încă păstrată la secret!) folosită de PNL a dat PNL în linie cu PSD și, după câte se pare, acum dă PNL peste PSD, după cum afirmă președintele Ludovic Orban. IMAS și INSCOP dau și ele date care confirmă creșterea PNL și scăderea PSD. Acesta este, însă, singurul sondaj care duce PNL la o diferență atât de mare față de PSD. Aproape 6% în plus! La un astfel de scor, PNL ar trebui să dea un număr de aproape 11-12 europarlamentari! Nu este rău!

Apare peste pragul de 5% PMP! Nu este rău! Ar fi un plus pentru grupul PPE, o mai bună reprezentare a României în familia cea mai puternică politic din Europa.

UDMR este sub prag. Chiar dacă este membru al PPE, UDMR a „jucat” interesele Budapestei la Bruxelles nu pe ale României! Nu știu câte țări au această „capacitate” de a da din propriul portofoliu europarlamentari pentru interesele altor țări! Noi, putem! Avem UDMR. Citind sondajele, UDMR este mereu la limită. Uneori scade sub limită, alteori crește. Un rateu al UDMR ar duce mai mulți europarlamentari pentru România în Parlamentul European.

Până una-alta să mai consemnăm un sondaj care confirmă ascensiunea PNL în dauna PSD. Semnale mici pentru fapte mari. Viitorul sună bine. Va fi fără PSD!

Niciun comentariu: