miercuri, 27 martie 2019

India a devenit a patra țară posesoare a armei anti-satelit

Agerpres. India anunţă că a doborât un satelit aflat pe orbită joasă cu o rachetă în cursul unui exerciţiu

„Premierul indian Narendra Modi a anunţat miercuri că India a doborât un satelit aflat pe orbită joasă cu o rachetă în cursul unui exerciţiu, devenind astfel cea de-a patra ţară din lume, după SUA, China şi Rusia, care a reuşit această performanţă tehnologică, relatează AFP.

''Oamenii noştri de ştiinţă au doborât un satelit aflat pe orbită joasă, la o distanţă de 300 de km'', a declarat Modi (naţionalist hindus), într-o alocuţiune televizată către naţiune, cu două săptămâni înainte de alegerile legislative din India.”

Observăm o absență în domeniu. Uniunea Europeană. Cei care au urmărit, chiar superficial, preocupările liderilor statelor puternice din Uniunea Europeană, mai ales după ce Donald Trump a preluat puterea în SUA și a pus, de mai multe ori, sub semnul întrebării colaborarea pe mai multe planuri cu statele membre ale Uniunii Europene fără a neglija refuzul de a recunoaște Uniunea Europeană ca un întreg politic, au constatat o preocupare majoră pentru un viitor al Uniunii Europene ca putere de sine-stătătoare pe plan mondial. Inclusiv în domeniul de vârf al tehnologiei spațiului cosmic.

Pentru că tot sunt la India, pentru că tot îl  avem pe Narendra Modi în fața ochilor, pentru că tot vorbesc despre competiția pe plan internațional între marile puteri, hai să mai spun ceva. Anul trecut, la un summit al Commonwealth, Marea Britanie a căutat să se impună ca lider „tradițional”. Narendra Modi a fost unul dintre nemulțumiții summit-ului, drept care a precizat că India va încheia anul 2018 cu un PIB mai mare ca al Marii Britanii (peste 3200 mld dolari). Acum, India arată, inclusiv Marii Britanii, că este de sine stătătoare și că a devenit o superputere față de fosta metropolă. Este una dintre superputerile care își permit să trateze de la egal la egal cu celelalte superputeri ale lumii. Pentru că poate.

Și încă una, aflată de la o televiziune franceză. Marea Britanie, anul trecut, în procesul de ieșire din Uniunea Europeană, a prezentat Indiei un proiect clocit la Londra intitulat „Imperiul 2.0”! Titlu care a lăsat o impresie deosebit de neplăcută partenerilor indieni. Îmi vine în minte o remarcă dintr-o publicație străină care evidenția faptul că Narendra Modi a afirmat reprezentanților Londrei că preocuparea imediată a Indiei este acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană și după aceea se vor putea ocupa și de o relație mai apropiată cu Marea Britanie dar, doar dacă Marea Britanie este capabilă să accepte niște condiții prealabile (ceva ce nu place englezilor! Mai ales că este vorba despre libera circulație a cetățenilor indieni!).

Niciun comentariu: