vineri, 1 martie 2019

PNL, declarații de presă, 1 martie 2019

DECLARAȚIILE DE PRESĂ SUSȚINUTE DE SENATORUL PNL ALINA GORGHIU, SECRETARUL GENERAL AL PNL, ROBERT SIGHIARTĂU, ȘI PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL PNL, IONEL DANCĂ - 1 MARTIE 2019

Alina Gorghiu 

Bună ziua!

Mulțumesc frumos pentru prezența la conferința de presă de astăzi! Subiectul zilei, cel puțin pentru mine ca senator al PNL dar și pentru colegii mei, este legat de Justiție. Am să încep prin a vă spune că protestele magistraților din această săptămână au fost perfect justificate. Sunt proteste care s-au manifestat fie prin comunicate, fie prin purtarea unor banderole la sediul instanțelor, fie chiar și prin suspendarea activității magistraților.

Toate lucrurile acestea au ajuns în acest punct de criză pentru că, de-a lungul ultimilor doi ani de zile, PSD a vrut să subjuge Justiția și nu a ținut cont de niciun semnal venit de la profesia de magistrat.

Situația de astăzi din sistemul judiciar este obligatoriu să fie detensionată, motiv pentru care, PNL cere în mod ferm două lucruri - ca doamna Dăncilă să iasă public și să-și ceară scuze pentru OUG7 din 2019, OUG care a aruncat în aer sistemul judiciar și să spună un lucru simplu, fără să greșească din punct de vedere gramatical, și anume că dorește abrogarea și că o va și face, fără ca domnul Toader să vină cu alte glume proaste de modificare a OUG în următoarea ședință de Guvern.  Iar al doilea lucru pe care  PNL îl cere astăzi este demisia neîntârziată a acestui ministru care a aruncat în criză tot ce înseamnă Justiție în România. Prezența domniei sale în continuare la Ministerul Justiției aduce numai lipsă de credibilitate în sistem și în raport cu partenerii externi.

Un al doilea lucru pe care vreau să vi-l comunic este legat de demersul pe care PNL a reușit să-l facă în această săptămână, și anume sesizarea pe care liberalii au înaintat-o  Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, cel care este mandatat să sesizeze Comisia de la Veneția pe OUG7 din 2019 dar și pe cele două OUG de anul trecut și anume, OUG 90 și OUG92.

Acest lucru se întâmplă nu pentru că ne este foarte la îndemână să facem această sesizare la fiecare abuz al puterii din România, ci pentru că nu avem un Avocat al Poporului, avem un Victor Ciorbea care este un avocat al PSD, un Victor Ciorbea care nu a sesizat niciun fel de ordonanță abuzivă  la Curtea Constituțională a României, un Victor Ciorbea care a decredibilizat o instituție care, în mod normal, ar fi trebuit să apere statul de drept din România și democrația din România.

Pe scurt, pentru că Avocatul Poporului nu a făcut acest demers la Curtea Constituțională, noi, ca Partid Național Liberal, am făcut sesizarea prin delegația pe care o avem la Adunarea Parlamentară de pe lângă Consiliul Europei.

Trebuie să știți că punctele principale din această sesizare sunt cele pe care le-am anunțat de mai multe ori dar ele se concentrează pe transformarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților într-un parchet de sine stătător care să nu aibă nici un fel de control ierarhic din partea Procurorului General, ceea ce generează un efect major de intimidare, de presiune asupra magistraților, lucru pe care îl vedeți prin vocea fiecărui magistrat, a fiecărei instituții, a fiecărei instanțe sau parchet care astăzi cere abrogarea OUG7.

De asemenea, am contestat posibilitatea de eliberare din funcție a magistraților pentru neîndeplinirea condiției de bună reputație, un criteriu care, din păcate, poate fi interpretat arbitrar.

Un alt punct asupra căruia am insistat este legat de limitarea interimatului la 45 de zile pentru procurorii de rang înalt, care ocupă funcția prin delegare, ceea ce riscă să genereze blocaje. Deja ați văzut că DNA este în această situație, din păcate, pentru că ministrul Justiției nu a făcut propuneri pentru acele funcții.

De asemenea, faptul că principiul separării carierelor judecătorilor și procurorilor a fost brusc abandonat, deși toți magistrații și-au dorit această separare a carierelor.

În consecință, am trimis această sesizare în această săptămână, delegația PNL în Comisiile de monitorizare și  juridică ce vor avea loc săptămâna viitoare, vor pune pe ordinea de zi acest punct și am convingerea că în aprilie, când va fi sesiunea de plen a Adunării Parlamentare de pe lângă Consiliul Europei, vom avea un răspuns la această sesizare și anume, vom vedea cum Comisia de la Veneția va fi împuternicită să ajute statul român să iasă din acest impas în care am fost puși de PSD.


Robert Sighiartău

Bună ziua, mulțumesc!

Alocațiile copiilor sunt în pericol. Cu toate că în amendamentul PNL care a trecut de plenul Parlamentului se prevedea foarte clar că alocațiile copiilor se vor majora de la 1 martie 2019 și erau prevăzuți și banii pentru luna martie, actualul Guvern nu a dat OUG în care să se specifice foarte clar că aceste alocații pentru copii vor crește de la 1 martie iar acest lucru este extrem, extrem de urât pentru că Dragnea - Dăncilă își bat joc de copii.

Suntem în 1 martie, alocațiile s-au majorat conform plenului Parlamentului, datorită amendamentului PNL iar ei nu au vrut să dea OUG în care să se specifice clar acest lucru. Somez Guvernul României, somez conducerea PSD-ALDE să convoace de urgență ședință de Guvern în care să dea  OUG și să se specifice clar că alocația copiilor va crește de la 1 martie pentru că în acest caz, copiii nu-și vor primi alocația așa cum prevede amendamentul care a fost adoptat de plenul Parlamentului.

Deci, somez Guvernul să se întrunească rapid, de urgență în ședință și să dea OUG să crească alocațiile de la 1 martie, așa cum s-a prevăzut și cum s-a votat de către Parlament.


Ionel Dancă

 Bună ziua!

Astăzi, România trece printr-o perioadă economică foarte dificilă și acest lucru va fi accentuat de perspectiva schimbării evaluării uneia dintre cele mai importante agenții de rating, cu privire la riscurile României.

Agenția de Rating Standard&Poor’s poartă de mai multe zile discuții cu Ministerul Finanțelor cu privire la efectele OUG 114 și reprezentanții Ministerului de Finanțe au fost avertizați că în eventualitatea în care nu se vor face modificări la OUG 114, pentru a opri măsurile care devastează economia românească, perspectiva ratingului pentru țara  noastră va fi schimbată de către una dintre cele mai importante agenții internaționale, respectiv Standard&Poor’s. În aceste zile este așteptat anunțul acestei agenții și o schimbare a perspectivei de rating pentru România va fi devastatoare, pentru economia românească, și românii trebuie să știe, și în același timp cei care guvernează în acest moment România, această grupare de analfabeți economici, trebuie să înțeleagă că economia României a fost lovită de un iceberg în decembrie anul trecut iar acest iceberg se numește OUG114. Deși toată lumea, experții internaționali, economiști, oameni de afaceri, companii, toată lumea spune că este o ordonanță criminală pentru economie, acești guvernanți ignoră aceste avertismente și lasă economia României să se scufunde.

Schimbarea perspectivei de rating pentru România va atrage consecințe încă de la anunțul Agenției de Rating Standard & Poor’s. Practic, vor crește dobânzile pentru toți românii, pentru toți cei care au credite bancare, aceștia vot plăti rate la bancă mai mari, va duce la o depreciere a monedei naționale și o devalorizare a economiilor fiecărui român care are în acest moment depozite în lei la bancă, va duce la o prăbușire a bursei și o depreciere a activelor, a valorii companiilor românești, va fi un efect devastator pentru economia românească și cei care conduc Ministerul de Finanțe și Guvernul României, au o singură măsură la dispoziție pentru a opri prăbușirea economiei, să abroge de urgență OUG114.

Este inadmisibil ca după toate aceste avertismente să continue această luptă cu economia românească și cu investitorii. Nu sunt vinovați pentru acest lucru nici companiile străine, nici multinaționalele, nici alte structuri oculte  văzute de unii analiști ai guvernării PSD-ALDE. Este doar vina lor pentru ceea ce au făcut în acești ani, faptul că economia României și perspectivele acesteia s-au degradat foarte grav în ultima perioadă.

Un ultim argument pentru care Agenția de Rating Standard & Poor’s va modifica perspectiva de rating a României este legat de situația bugetară și acest lucru confirmă că bugetul României nu prezintă încredere, că este construit cu bani falși și conține date nereale, ceea ce justifică și mai mult retrimiterea acestui buget în Parlament pentru o adoptare pe baze economice reale.

( Ați discutat dumneavoastră cu Agenția de rating sau de unde știți aceste lucruri?)

Sunt informații care au ajuns la noi, că în aceste zile s-au purtat discuții la Ministerul de Finanțe și acest lucru trebuie să-l confirme, inclusiv, reprezentanții Ministerului de Finanțe și că aceste discuții au eșuat pentru că experții agenției de rating, Standard & Poor's, au transmis oficialilor guvernamentali că în situația în care nu se va opera nicio modificare la OUG 114, agenția de rating va schimba perspectiva evaluării pentru România. Mai mult, știm din informații absolut sigure că reprezentanții Ministerului de Finanțe au cerut răbdare și mai mult timp și au promis că vor modifica această OUG, ceea ce vedem că până astăzi nu s-a întâmplat.

( Ați discutat si cu reprezentanții Comisiei Europene pe aceste domenii: telecomunicații, energie?

Chiar astăzi, Președintele Partidului Național Liberal, domnul Ludovic Orban, a avut o întrevedere cu vicepreședintele Comisiei Europene responsabil pentru piața digitală și a fost abordat acest subiect, iar oficialul european s-a declarat absolut nelămurit cu privire la intenția Guvernului de suprataxare a companiilor din telecomunicații și este o măsură, în opinia oficialilor europeni, de neînțeles pentru că astfel de taxe în sectorul telecomunicațiilor nu fac decât să împovăreze și mai mult companiile care ar trebui să aducă inovație și ar trebui să faciliteze accesul românilor la servicii electronice și la piața digitală și este contrar politicilor europene care sunt politici care încurajează accesul tuturor cetățenilor europeni la servicii de telecomunicații, în mod egal pentru toți cetățenii și la prețuri cât mai mici. O astfel de măsura nu va face decât să ducă la creșterea tarifelor pentru serviciile telecom și la o restrângere a accesului pentru foarte mulți cetățeni la aceste servicii.

(OUG 114 a trecut deja tacit de Senat. Veți încerca măcar la Camera, în Comisia de buget, să depuneți amendamente să schimbați ceva?)

Sigur, Partidul Național Liberal a avut consultări cu reprezentanții sectoarelor economice afectate de această OUG, energie, telecomunicații, sectorul financiar-bancar, administratorii Pilonului 2 de pensie și vom depune amendamente pentru modificarea acestei OUG însă noi credem că cea mai eficientă măsură ar fi abrogarea acestei OUG pentru că este tot mai clar pentru toată lumea de bună credință că este o OUG împotriva economiei românești.

Vă mulțumim!

Niciun comentariu: