sâmbătă, 23 martie 2019

Prelungire Brexit. Până la 12 aprilie fără aprobarea acordului de către Camera Comunelor, până la 22 mai dacă Acordul este aprobat

Concluziile summitului UE privind Brexitul

Consiliul European a luat act de scrisoarea prim-ministrului Theresa May din 20 martie 2019 şi, ca răspuns, convine în privinţa unei prelungiri a Brexitului până la 22 mai 2019, cu condiţia aprobării, săptămâna viitoare, a Acordului privind retragerea în cadrul Camerei Comunelor. Dacă Acordul privind retragerea nu va fi aprobat de Camera Comunelor săptămâna viitoare, Consiliul European convine în privinţa unei prelungiri până la 12 aprilie 2019 şi se aşteaptă ca Regatul Unit să indice, înainte de această dată, o cale de urmat care să fie supusă Consiliului European spre analiză.

Consiliul European reiterează faptul că nu este posibilă o repunere în discuţie a Acordului privind retragerea, care a fost convenit între Uniune şi Regatul Unit în noiembrie 2018. Orice angajament, orice declaraţie sau orice alt act, emis(ă) în mod unilateral ar trebui să fie compatibil(ă) cu litera şi spiritul Acordului privind retragerea. Agerpres.

***
"Până la 12 aprilie, totul este posibil: un acord, o amânare lungă, dacă Marea Britanie decide să-şi revizuiască strategia, sau revocarea articolului 50", ceea ce ar însemna renunţarea la Brexit, a declarat Donald Tusk în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles după încheierea Consiliului European. Agerpres.

Acestea sunt datele problemei. Datele clare. Pe marginea lor se fac multe speculații. Dacă și cu parcă sunt la ordinea zilei.

Rețin o declarație a Theresei May: ea vrea să ofere poporului britanic un Brexit ordonat, așa cum s-a cerut. Dacă jocurile politice din Camera Comunelor nu încetează, există pericolul ca Marea Britanie să piardă Brexitul. Ultima ipoteză sună a amenințare. Scrisoarea prin care prim-ministrul May cere Consiliului European revocarea scrisorii anterioare pentru activarea art. 50 din TUE este la îndemâna ei! Fie convoacă un nou referendum cu o întrebare de genul „poporul vrea un Brexit fără Acord sau o renunțare la Brexit?”, fie acționează direct în Camera Comunelor cu sprijinul opoziției laburiste și liberale. Cea mai bună variantă pentru toate părțile ar fi renunțarea la Brexit. Costurile incertitudinii de până acum au afectat Marea Britanie dar și companiile de pe continent care au avut operațiuni în Marea Britanie.

Cei care au mai urmărit evenimentele legate de Brexit au putut observa că împotriva unui Acord de ieșire sunt doar unii membri ai Partidului Conservator și unii populiști care agită mereu apele în Marea Britanie. După ce au amețit populația cu minciuni despre Uniunea Europeană înainte de referendumul de acum peste 2 ani, continuă să agite apele deși, zi de zi, apar tot felul de informații în urma analizelor din Marea Britanie privind consecințele Brexit. Majoritatea analizelor spun că o ieșire a Marii Britanii din UE nu este favorabilă pe termen scurt și mediu cetățenilor britanici. Dar, îngrijorați sunt doar cetățenii activi din Marea Britanie, companiile care au afaceri legate de piața UE nu însă și „pensionarii” și „ultra-naționaliștii” britanici. S-a creat și se adâncește o ruptură socială. Nu degeaba unii analiști spun că generația tânără care „mâine” va ajunge să dețină puterea politică va reorienta țara către o reintrare în Uniunea Europeană.

Ca să fiu foarte sincer, îmi doresc ca această aventură a populiștilor britanici să se termine cu un eșec. Uniunea Europeană este mai bună cu Marea Britanie ca membru decât fără ea. Și da, sunt de acord că o reintrare a Marii Britanii în UE sau chiar o anulare a Brexit pune Marea Britanie în fața unei UE schimbată. În perioada de 2 ani de zile de la declanșarea art. 50, UE a făcut pași decisivi în domenii de activitate blocate până acum de Marea Britanie.

Săptămâna viitoare este decisivă. Vom afla dacă Marea Britanie iese din UE fără un Acord, iese cu un acord sau rămâne legată de Uniunea Europeană ca membru deplin sau ca un stat partener al unui regim vamal.

Niciun comentariu: