vineri, 1 martie 2019

Sondaj IMAS, februarie, comanda Europa FM. Europarlamentarele

Sondajul este bun. Mie îmi place. Fotografia momentului poate fi reală și la momentul votului, în 26 mai 2019! Câteva cifre sunt interesante. Chiar foarte interesante.

Să o luăm de la un capăt. Au prezentat procente și pentru o situație a prezenței generale la vot, unde procentele sunt mai mici, absenteismul fiind accentuat dar și procentele probabile pe care partidele le-ar lua în cazul în care este luată în calcul doar prezența confirmată la vot. Cu ele începem.


PSD și PNL sunt aproape la egalitate. Cu 22,7% și 22,6%. Cu aceste procente, cele două partide trimit în Parlamentul European cam același număr de europarlamentari.

Se observă că la limită, dar sub ea, se află UDMR și PMP, partide care au sau au avut europarlamentari în PPE! Mai jos este un tabel cu pragul electoral și se observă că la un prag de 5% cele două partide nu se califică pentru a trimite la Bruxelles europarlamentari! De aceea s-au chinuit cei din UDMR dar și alții ca pragul electoral să fie scăzut.


În particular, la Budapesta, Kelemen Hunor s-a întâlnit cu Viktor Orban (prim-ministrul Ungariei) unde au decis „măsurile pentru asigurarea unei prezențe puternice ungare în PE”. Tot în particular, partidul lui Viktor Orban, FIDESZ, este pe muchie în PPE, familia popularilor europeni fiind foarte decisă să renunțe la FIDESZ pentru abateri grave de la democrație.

În familia europarlamentarilor însă, doar PNL va trimite europarlamentari pentru Partidul Popular European! PSD va trimite la S&D unde va ajunge, mai mult ca sigur și ProRomânia care canibalizează PSD. Europarlamentarii S&D, care cuprinde europarlamentarii PES din care face parte PSD sunt adversarii PPE. Lor li vor adăuga ProRomânia a lui Victor Ponta care are o creștere explozivă. În același timp, procentele PSD scad. De fapt, suntem în fața unui PSD cu două aripi. Una condusă de infractorul Dragnea și una condusă de Victor Ponta. Între ele există mai multe legături decât puncte în divergență. De fapt, se pare că doar dorința celor de la Pro România de a-l da jos pe infractorul Dragnea de la conducerea PSD este cheia comportamentului celor două partide. NU este exclus ca ProRomânia să continue „creșterea” în dauna PSD până la alegerile din 26 mai.

Tot între adversarii PPE se vor afla ALDE condus de Tăriceanu și membrii Alianței 2020 (USR și +Plus), care au aderat la o alianță europarlamentară cu ALDE eu. Avem confirmarea din mai multe surse, oficiale: declarațiile oficiale ale USR, declarația oficială a partidului lui Emmanuel Macron că printre semnatarii alianței pentru o familie europarlamentară „progresistă” condusă de francezi se află Dacian Cioloș. Progresiștii sunt o specie de social-democrați mai apropiați de social-liberali și de aceea au ales ALDE eu. în locul S&D! Partidele socialiste și social-democrate sunt, la rândul lor, „sursele” din care vor să se „hrănească” macroniștii progresiști. Aici, în România, Dacian Cioloș vrea să „culeagă” membrii și simpatizanții PNL mai apropiați de ideile socialiste (încă mai sunt!) dar nu exclude și pe cei din ALDE al lui Tăriceanu și mai ales pe cei din PSD!

Dacă cumulăm procentele avem pentru familia europarlamentară S&D un procent cumulat de 36,1% (PSD și ProRomânia) iar pentru ALDE un procent cumulat de 30,4% (ALDE, Alianța 2020). Astfel, avem două grupuri europarlamentare puternice - S&D și ALDE -, contra PPE.

Dacă ne uităm la procentele generale, luând în calcul și absenteismul, tabelul arată așa:


Comparând cele două tabele, ținând cont că pentru Alianța 2020 (USR-+Plus) s-a folosit „o cumulare procentuală după rezultatele individuale ale partidelor” (a avut o importanță în decizia IMAS de a stabilit „scorul final”), observăm procentul absenteiștilor este imens: 28%. Trebuie să observăm, fără nici o reținere, că populația actuală a României este înclinată către socialism și social-democrație asezonată cu social-liberalism (adică tot un fel de socialism dar, unul care recunoaște existența proprietății private și dreptul cetățenilor de a face afaceri). De aceea voi cumula procentele acestora: 47%. La care adăugăm 28% din categoria celor care „se pișă pe el de vot” sau „nu îmi place politica”, „toți sunt la fel” etc. Ne iese ca dracu: 75%! Cu o astfel de structură a populației greu ajungi la democrație! Brucan s-a înșelat în anii 1990! Ajungem la aproape 30 de ani de la Revoluție și avem la putere o coaliție care copie regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu! Greu ne face bine!


O situație foarte interesantă. PSD, ProRomânia și ALDE al lui Tăriceanu cresc de la vârsta de 18-29 ani spre 60+ ani! Electoratul lor actual este puternic în zona 60+ ani fără a neglija electoratul 45-59 ani! PNL are o situație inversă. Electoratul liberal este mai numeros la vârsta tânără, la vârsta productivă, și mai redus la vârsta înaintată. Electoratul Alianței 2020 este mai numeros la vârsta „tinereții productive” (30-44 ani) care vrea mai multă atenție și recunoaștere a priceperii lor în profesiile pe care le-au ales. Cu privire la această grupă de vârstă să observăm că PNL și Alianța 2020 sunt singurele care trec de pragul de 10%: PNL are 18,8% iar Alianța 2020 are 16,6%. Celelalte formațiuni sunt sub 10%! Cred că procentul de la Alianța 2020 este dat de USR și nu de +Plus! Părerea mea. Partidul lui Cioloș are tendința de a lua de la celelalte partide pe cei dominați de emoții, iar aceștia sunt în alte categorii de vârstă, cele spre 60 ani. În fine.

Este interesantă și împărțirea pe sexe.


Dar aici nu mai am comentarii. Nu vreau să mă acuze careva de cine știe ce „infracțiune”. Se observă că la PNL, Alianța 2020 și ProRomânia procentul bărbaților este semnificativ mai mare decât al femeilor. Ei, cu aprecierea asta și cu rezultatele din celelalte tabele, având o oarecare cunoaștere și asupra vieții de zi cu zi ... spor la speculații!

Niciun comentariu: