duminică, 22 mai 2011

Societatea civilă trăieste ! Există !

Azi am văzut o emisiune la Antena 3. Autorul și o parte din actorii controversatei piese „Blonda, chiorul și piticul” și pictorița Marilena Murariu. Imaginea de sus este un tablou expus la Galeria Simeza, de pe Magheru.

Sincer, sunt plăcut impresionat de modul în care a decurs discuția. Cei din platou reprezentau adevărata societate civilă. Nu Pleșu, Liiceanu, Patapievici, Cărtărescu, Macovei și alții. Reacțiile oamenilor de artă și cultură este semnul cel bun. România se deșteaptă. Pentru Băsescu și gașca lui urmează apocalipsa.

Știu, unii mă pot acuza de perversitate pentru alegerea acestei imagini. Ea însă spune multe. După Lupeasca a urmat Ceaușeasca iar acum este Udrea. În spate, își așteaptă timpul, Băseasca. Artista a reușit performanța de a aduce, la un loc, toate otrăvurile politichiei românești. A pus împreună trecutul, prezentul și ... viitorul. Iar viitorul se poate întâmpla dacă mai ținem în „viața politică” pedeleprele portocalii.

Cei care doresc, pot urmări expoziția aici.

Nu mă lasă inima să nu mai pun un tablou.

4 comentarii:

Unknown spunea...

Nu va imaginati ca nu ma flateaza faptul de a fi devenit personaj de tablou. Ma intreb, totusi, e chiar atit de adevarata si pozitiva asocierea dintre Emil Constantinescu, Elena Ceausescu, Traian Basescu (si, in plan secund, Mona Musca?)Aceasta obsesie a lui TOTI SINT LA FEL mi se pare tot atit de periculoasa ca si elogierea lui Basescu sau - de ce nu - a lui Ceausescu.

Crăciun Florin spunea...

Dnă Petre,

Nu, nu este pozitivă o astfel de asociere. Nu este nici adevărată. Tabloul în cauză, la fel ca celelalte din expoziție, este o sancțiune dată clasei politice. Nedrept pentru dumneavoastră, pentru Președintele Constantinescu, poate pentru alte persoane, însă este un punct de vedere. Exprimat cu curaj. Noi avem obligația de a prezenta oamenilor adevărul, așa cum îl știm, nu cum este prezentat azi de susținătorii lui Băsescu și Iliescu cu privire la perioada președinției lui Emil Constantinescu.

Artista a scos în evidență o anume continuitate în politica românească. Deranjează faptul că l-a asociat pe Președintele Emil Constantinescu și, evident, pe dumneavoastră, celorlalți. Iar această asociere este periculoasă pentru aflarea și păstrarea adevărului. Dar, nu cumva, acest adevăr este puțin arătat de cei care îl cunosc ? Cred că da.

Apreciez reacția dumneavoastră față de actul artistic al autoarei. Dna Murariu este unul dintre cei dezamăgiți de politica românească. Harul cu care este înzestrată face ca părerile ei să fie materializate în imagini, în picturile expuse. La ea nu au ajuns, din nefericire, informațiile corecte cu privire la perioada președinției prof. Emil Constantinescu. Din acest motiv este prezent în mai multe tablouri.

Este posibil ca în viitor, cu sprijinul media, să fie evidențiat adevărul perioadei 1996 - 2000 ? Este posibil dacă vom insista pe mesaje care să combată tema băsesciană „toți sunt la fel”.

Cu deosebită stimă

Deceneu spunea...

Eu nu cred ca asocierea intre Dl Constantinescu si Iliescu & Basescu si includerea D-nei Zoe este consecinta ignorantei.
Chiar daca mass-media nu a scos in evidenta realizarile perioadei '97-2000, nu au fost elemente ce ar putea duce la o asemena asociere decat daca este rea intentie.

Anonim spunea...

fiind de Sf. Marie am putin timp sa navighez. Asa am ajuns la aceste comentarii. As vrea sa-i raspund doamnei Petre: DA ! Cred că pictorita a avut motive sa o reprezinte şi nu din "necunoastere" ci din dezamagiri profunde.S-au lasat prea lesne "infrânti" cu toate ca au avut 15000miide specialisti.4 ani de sperante au fost 4 ani de iluzii pierdute.
Felicit artista şi curajul ei! Cristian Popescu