vineri, 6 mai 2011

Un sondaj



Antena 3 a prezentat un sondaj al CCSB. Diferă de cel comandat de PD-L la CSOP. Având în vedere și alte sondaje apărute în ultimul timp, prezentate în presă, înclin să cred că percepția populației a fost serios amendată din condei de către cei de la CSOP în favoarea PD-L, în special a lui Emil Boc.

Să luăm datele cu privire la personalități. Încrederea în ele. În sondajul CSOP, erau următoarele date:

- Crin Antonescu - 24%
- Victor Ponta - 23%


- Emil Boc - 16%



În sondajul CCSB datele sunt schimbate, cumva:

- Crin Antonescu - 40%
-Victor Ponta - 33,2%


- Emil Boc - 12,3%


Cam mare diferența. Nu am luat în calcul alte personalități politice „ale momentului”, pentru că ele sunt de umplutură. Sunt pentru „senzații tari”. Băsescu de exemplu, devine pe zi ce trece un „nimeni” politic. Pentru că nu mai are în spate nici un partid politic. Ar fi trebuit să îl bag în seamă doar pe Mugur Isărescu, însă acesta nu va juca politic pentru nu îi convine. Chiar dacă procentul de încredere de care se bucură este de peste 50%. Isărescu în politică înseamnă bani pierduți la sipetul familiei. Așa că...


Interesant este însă faptul că există niște date semnificative cu privire la modul în care populația percepe partidele politice capabile să scoată România din criză.

- PNL - 37,5 %
- PSD - 33,9 %
- USL - 29,4 %
- PC - 24,2 %
- ACD - 23,5 %
- PD-L - 17, 9 % sub partidul neînființat al lui Dan Diaconescu „în direct” care are un 20,5 %

PNL are un procent bun. Chiar foarte bun. Prima poziție ar trebui întărită printr-o mai bună campanie de comunicare cu populația. Iar combinația politică USL ar trebui întărită în ideea alegerilor de anul viitor, dacă nu cumva anul acesta nu ne va oferi bucuria de a scăpa și de Boc și de Băsescu ca urmare a luptelor interne din PD-L.

Nu mai dezvolt celelalte date ale sondajului. Ele reflectă percepția populației asupra momentului guvernării Boc, o guvernare a dezastrului național. Ele reflectă și totala lipsă de încredere a populației într-o continuare a conviețuirii cu portocalii băsescieni. Excepție face disponibilitatea populației de a merge la vot. Peste 50% dintre români sunt categorici în refuzul de a merge la vot. În cazul în care USL nu va face totul pentru a-și scoate membrii la vot, măcar, suntem în pericol de a continua și după 2012 cu Băsescu și portocalii lui. Ceea ce ar însemna o sinucidere la nivel național.

În general lumea nu crede în sondaje, deși le comentează. Ele nu garantează că percepția la un moment dat va deveni realitate în viitor. Dar ajută, ele reprezentând, cumva, o apreciere a populației la un moment dat asupra modului în care au acționat partidele și personalitățile politice. Iar acest sondaj ne arată că partidele din USL au acționat relativ bine la nivel de partid și destul de slab la nivel de alianță. Iar sigla USL este foarte importantă pentru alegerile viitoare. Pentru că USL va trebui să se poarte ca un întreg. Eu cred că PNL trebuie să dezvolte acțiunile la nivel de partid pentru o mai bună percepție a populației cu privire la partid dar și să dezvolte încrederea în USL, obiectivul politic imediat fiind legat de obținerea de către alianță a încrederii populației.

Eu cred că se poate dezvolta indentitatea PNL în interiorul USL fără a afecta partenerii de alianță, în ideea creșterii numărului de membri și simpatizanți liberali. În viitor, PNL va merge singur în confruntările electorale. Pentru viitor trebuie gândit și acționat însă de pe acum. La fel vor trebui să facă și celelalte formațiuni politice componente, PSD și PC. Alianța are ca scop înlăturarea de pe scena politică a lui Băsescu și a mafioților lui și repararea, dacă pot spune așa, a tuturor stricăciunilor produse de aceștia țării. Este mai bine pentru următorii ani ca țara să fie guvernată de o astfel de alianță, ar fi o garanție pentru viitor, când partidele componente se vor implica în lupta politică pe cont propriu, că partudul sau partidele care vor forma guvernarea vor respecta niște obiective naționale și niște principii de bună guvernare ale căror baze se vor pune acum.

Un comentariu:

Anonim spunea...

CEPECA, io unu' v-am retinut de cand combateati pe Cotidianul, cand era ne-nistorician. Acum am ajuns intamplator aici. Ma mir cat si unde poate duce incremenirea in proiect. V-o spun sincer. Oricum, sub Base e libertate si fiecare isi spune opinia. Ma gandesc cum vor evolua "trebile" daca iese repetentul presedinte. Sa fiti sanatos!