vineri, 1 iunie 2012

Încrederea populației. Comentariu



Cucerirea încrederii populației de către USL este obiectivul major în aceste momente. Până și la Adevărul, ziar anti-USL, în special anti-PNL, cu precădere anti-Crin Antonescu, se reflectă creșterea încrederii în USL a populației. IMAS este institutul care a dat mereu date care au plasat USL, în special PNL, sub valorile celorlalte institute de sondare. Pe datele IMAS au prorocit mai mereu Lăzăroiu și Cartianu destrămarea USL sau absorbția PNL în PSD. În fine, propaganda băsistă a ziarului sub patronajul liberalului Dinu Patriciu continuă. Chiar alterate în jos, datele au importanța lor. Ele arată nivelul sub care nu se pot duce manipulările „sondorilor” din Modrogan. Ele mai arată și nivelul peste care nu pot trece oamenii PDL, începând cu Băsescu.

Primii trei sunt importanți. Fiecare dintre ei reprezintă câte o instituție. Victor Ponta reprezintă USL și Guvernul USL. Este foarte important ca oamenii să aibă încredere în guvernul lor. Foarte important. Ținta lui Victor Ponta trebuie să fie trecerea peste pragul de 50% a încrederii populației. Trebuie totuși observat că are cu aproape 20% mai puține procente față de intențiile de vot ale USL (intenții de vot ce se pot vedea în alte sondaje). Misiunea lui Ponta ar fi să săvârșească acele acte de guvernare care să urce încrederea populației în el, ca persoană și Guvern, ca reprezentare a USL la nivelul intențiilor de vot. Misie grea, misie cu mari dificultăți având în vedere ostilitatea unor ziare generaliste cum ar fi Adevărul, Evenimentul Zilei dar și a fițuicilor băsesciene ca 22, Dilema Veche etc.

Mugur Isărescu are un procentaj bun. BNR este o instituție echilibrată, activă în sistemul bancar, severă cu băncile care activează în România și garantă a stabilității României în fața haosului financiar-bancar care domină Europa. Oamenii au încredere în puterea lui Isărescu de a da stabilitate României. Este bine, însă Isărescu este într-o ușoară scădere. Trendul nu îi este favorabil, iar asta înseamnă că oamenii percep o oarecare nesiguranță în șansele țării de a face față șocurilor financiar-bancare europene. Nesiguranța este dată, exclusiv, de avalanșa „știrilor” catastrofice ale jurnaliștilor de la posturile Tv și din presa scrisă. Practic, Isărescu are mai mulți dușmani „acasă” decât în străinătate.

Crin Antonescu este pe locul trei. Pentru candidatul la președinția României este un loc bun. Foarte bun. Încrederea în Crin Antonescu este în creștere, chiar la IMAS, lucru de ținut minte. Campania pentru locale îl  duce pe Crin în fața oamenilor, discursul lui place, nu uită să spună oamenilor din țară cu subiect și predicat că el și PNL susțin pe Victor Ponta și candidații USL la alegerile locale, nu uită să critice fostele guvernări PDL, să îi arate cu degetul pe cei care au susținut, care au sprijinit, care au cauționat guvernările criminale Boc-Ungureanu și care în fiecare localitate în care ajunge vin în fața oamenilor, în majoritatea cazurilor sub alte sigle și culori, pentru a cere un nou mandat, pentru un mandat, pentru putere. Perpetuarea puterii portocalii este combătută de Crin Antonescu iar Victor Ponta trebuie să săvârșească acele acte guvernamentale prin care fosta putere să fie vizibil eliminată din aparatul de stat. Zilnic, cu măsură, de la Guvern vin semnale că actele guvernului sunt în acest sens. Oamenii ascultă, văd, simt cum portocalii pleacă din posturile călduțe care le-au permis să se comporte cu populația ca o armată de ocupație străină.

Ponta și Antonescu au trendul în creștere. Este evident chiar și la IMAS. Mihai Răzvan Ungureanu este în scădere. A beneficiat de o cifră a încrederii nemeritată atunci când a fost nominalizat pentru funcția de Prim-ministru. Înlocuirea catastrofelor din PDL cu figuranții din eșalonul  doi a fost o șmecherie care a ținut foarte puțin timp. Eu cred că acel procent de încredere dat lui Ungureanu este pe de o parte o reminiscență a celor încă nelămuriți și o parte este lucrătură din creion. PDL încearcă să țină pe Ungureanu în viață cu orice preț. Iar Cartianu și Adevărul sub conducerea lui Dinu Patriciu speră să ajute la salvarea PDL de la dispariția totală ca formațiune politică. Un alt semnal este dat de încrederea sub 10% de care se bucură Traian Băsescu și Emil Boc. Cei doi sunt la egalitate cu Corneliu Vadim Tudor. În marja de eroare sunt egali. Băsescu se menține la acest procent. Este constant. Poate este și o lucrătură din condei de la IMAS. Boc însă crește. Culmea. Bănuiesc că cei din Modrogan au început campania de salvare a lui Boc pentru că au nevoie de „rezultatele” guvernărilor sale în vederea confirmării ca „bune” a măsurilor lui Ungureanu. Treabă complicată. Finalitatea este în toamnă, atunci când PDL se va prezenta în fața alegătorilor pentru mandatele de parlamentar. Cred că liderii PDL care candidează acum la locale au ca scop să își îmbunătățească imaginea în fața populației urmând a candida la parlamentare în colegiile în care vor avea cele mai multe voturi. PDL știe că va pierde localele. Participarea lor la locale are ca finalitate parlamentarele. Să fie clar. Cel puțin pentru mine așa este. VUM îi obligă, îi forțează să depună eforturi disperate în scopul refacerii încrederii folosind localele ca trambulină de lansare. Paleologu în Sectorul 1 este unul din cazurile emblematice. Sulfina Barbu în Sectorul 4 și Liviu Negoiță la Sectorul 3. La Sectorul 5 este fostul prefect al Capitalei care acționează în acest sens. Exemplele pot continua. Alți lideri ai PDL au probabil alte planuri, urmează să le văd în viitor. Oricum, unii au conștientizat că sunt la finalul carierei politice. Elena Udrea se retrage să facă un copil, posibil să fie urmată de Roberta Anastase care se mărită, celelalte pupile ale lui Băsescu își caută, probabil, alte ocupații. Până și pupila Elena Băsescu își termină cariera politică la Parlamentul European. Dracu o mai votează acolo sau în Parlamentul României.

Mă întreb, ca omul, cum de mai are PDL peste 10% în intențiile de vot ? Când liderii lor sunt sub 10% !


10 comentarii:

Shadow spunea...

@Nea Florine

Nu sunt de acord cu urmatoarele:

"BNR este o instituție echilibrată, activă în sistemul bancar, severă cu băncile care activează în România și garantă a stabilității României în fața haosului financiar-bancar care domină Europa."

Nu este o institutie echilibrata. A luat decizii aberante inca din timpul guvernarii nastase. Creditul cu buletinul il puteau stopa doar ei refuzand "bancilor"(nicidecum severa cu ele) creditarea in alta moneda decat moneda nationala cat si prevenirea "incalzirii economiei" prin "cresterea provizioanelor" si "fondurilor de garantare" pt banci. Nu a facut-o si a dat mereu "vina" pe guvern.

In plus este "umpluta" de "tinere talente" de orientare pdlista tinute pe salarii "imense" aiurea in tramvai. Pana si la "protejarea cursului" de schimb au pb. Scaderea cursului dupa schimbarea de guvern li se datoreaza in mare masura.

Deci dpdv al meu personal nu este institutie nici echilibrata si nici "garanta a stabilitatii". Nu este insa ar fi putut si ar putea fi dar "interesele" consilierilor sai politici sunt altele.

Crăciun Florin spunea...

Shadow,

Nu te contrazic. Eu spun doar impresia mea și mesajele pe care presa le transmite, o parte a presei care sprijină BNR dar care o face și de oaie pronosticând catastrofe financiare.

Tu ești mai aproape de domeniul financiar ca mine așa că te creditez. Cred ce spui.

Anonim spunea...

Mettre, ce faci?. Comentezi un sondaj din aprilie 2012. Ce dracu, suntem in luna iunie 2012, si a trecut aproape o luna de cand ,,cel mai cinstit si curat guvern", lucreaza pentru Romania.
Prezinta situatia acum, dupa numirile plagiatorilor la invatamant, cazul Balaban Grajdean la ISC, prostiile lui Marga la externe si ghidusiile penale ale lui Diaconu.
In final o sa te rog sa-mi explici, de ce in sondajul din aprilie 2012, din PNL, nu exista decat o singura persoana in care populatia are incredere mai mult de 1%. In curtea adversarului am vazut 4, dar unde este Fenechiu (al doilea om in PNL) et. comp.?

Crăciun Florin spunea...

Anonim,

Îl comentez pentru că Adevărul l-a scos la înaintare. Cum ai văzut tu „aprilie”, alții nu văd.

Apoi, pentru a avea mai mulți liberali în grilă ... trebuie puși. Adevărul nu are intenția de a promova PNL. De aceea nu apar în afara lui Crin. Nu neaparat Fenechiu, deși el este mult mai bun ca mulți alții dintre cei promovați cu insistență.

Shadow spunea...

@Nea Florine

imi zici si mie care sunt "prostiile lui Marga la externe" ca daca e sa ma iau dupa "ghidusiile" dna la Diaconu imi este clar ca e "vorba de geniile carpatilor" pe numele lor basec, boc si compania.

Crăciun Florin spunea...

Shadow,

Marga la externe înseamnă apropierea de politica europeană a Germaniei și Franței privind Rusia și stabilitatea europeană. Marga la externe înseamnă politică externă cu interesul major al României în prim plan. Nu mai facem daruri, facem schimb. Vrei, îți dau, dar dai. Politică nemțească pură.

Asta este. Reacția și propunerea lui Marga și a lui Ponta la situația din Siria, în linia Parisului și a Berlinului este una dintre dovezile majore. Să vedem cum va reacționa Băsescu.

Shadow spunea...

@Nea Florine
pai "anonimul" matale vorbea de "prostiile lui Marga". Adevarul e ca de cand nu mai e baco ministru de externe nu am mai auzit prostii decat la presedentie altfel erau in tandem.

Crăciun Florin spunea...

Shadow,

Anonimul este o ființă umană care „își apără și nevoile și neamul”. Sintagmele folosite de el sunt în lozincile din Modrogan, sunt folosite, intensiv, în presa portocalie. Ai înțelegere. Ai ocazia să îl citești pe Baco pe site, la Fundația creștin-democrată. Acolo unde este și Paleologu.

Valentin Berceanu spunea...

Nu inteleg nici eu cum PD-istii mai string inca peste 10%. Sunt multi, multi (cel putin in jurul meu) care nu s-au dezis de PD, impotriva oricaror evidente.
Sunt oamenii care mesteca azi "rahatul" ca-l voteaza pe Prigoana la capitala, pentru ca e om de afaceri, nu pentru ca e din PD. Un fel de, maninc rahat, dar ma fac ca maninc trufe!

Crăciun Florin spunea...

Valentin Berceanu,

Este o enigmă deocamdată. Pot interpreta ca o formă de vasalitate, între liderul PDL și cei care îl votează însă aici este nevoie de anumite relații între lider și cei care îl susțin. Posibil la nivelul organizațiilor PDL. Pentru restul cred că este o alegere pasională. Ura, disprețul, ciuda față de PSD (Iliescu, Năstase, Hrebenciuc), PNL (CRin Antonescu) și PC (Dan Voiculescu) sunt posibil alte elemente care îi îndeamnă să voteze cu pedeleii.

Înclin să cred că aceștia vor fi cei care nu vor merge la vot. Îl vor considera un vot pierdut.