sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Într-un partid mare, nu e loc de tumbe mici





Aseară, în „imperiul  ciutăcesc”, la „Vorbe grele” de la Antena 3, Crin Antonescu a răspuns la întrebări, a comentat zvonuri și bârfe portocalii, și-a exprimat poziția față de „opozanții” din PNL. S-a comportat ca un om politic cu anvergură care are responsabilitatea de a reprezenta cel mai mare partid politic liberal din România. A doua forță politică a țării. Partener la o guvernare care are obligația politică de a repara daunele imense aduse țării de Traian Băsescu și partidul lui de mafioți afiliați Popularilor Europeni.

Pentru că nu am găsit, încă, înregistrarea emisiunii, iau de la fițuica lui Dan Andronic, Evenimentul Zilei, o înregistrare de la eveniment:

"Niciodată nu s-a pus problema excluderii acestor oameni", a spus președintele PNL despre Călin Popescu Tăriceanu sau Ludovic Orban. "Nu doresc să exclud pe nimeni. În ceea ce-l privește pe Chiliman, dacă colegii mei îi vor cere excluderea eu le voi cere să amâne aceasta chestiune. Eu doresc să facem un Congres", a declarat Antonescu. Acesta i-a poftit pe contestatarii săi din partid să candideze cu acest prilej, avertizându-i că după aceea va întoarce foaia. "După Congres, PNL va trebui să se comporte ca un partid mare, și într-un partid mare nu e loc de tumbe mici", a declarat el. "Oameni care să vorbească aceleași texte ca Elena Udrea și Traian Băsescu nu veți mai vedea în PNL".

Antonescu și-a exprimat însă îndoiala că primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, unul dintre cei mai vocali contestatari ai săi, ar fi "unealta lui Traian Băsescu". "Nu e unealta lui Traian Băsescu. Dl Băsescu a jucat întotdeauna propriile sale partide politice, are o statură de jucător. Oamenii frustrați, care intră în această cruciadă împotriva lui Antonescu, n-au suficientă imaginație, forță sau credință în ceva ca să găsească alte formule de a se război cu Antonescu decât cele pe care le aud de la B1TV sau care le provin contra cost de la Dan Andronic", a continuat acesta atacul la adresa lui Chiliman, pe care l-a calificat drept "un spirit slab, adică manipulabil".

Antonescu i-a mai transmis lui Chiliman că liberalismul "mai înseamnă și altceva decât reanveloparea blocurilor la de trei ori prețul".

Președintele PNL s-a răfuit și cu Călin Popescu Tăriceanu, spunând că nu înțelege cum poate fi el acuzat că s-a abătut de la liberalism prin constituirea parteneriatului cu PSD când și Tăriceanu s-a menținut în fruntea guvernului, în 2007 și 2008, tot cu ajutorul social-democraților. Acesta a mai comentat că Monica Macovei, ale cărei greșeli trebuie acum să le" repare" USL, a fost numită în funcția de ministru al Justiției de Tăriceanu, la fel ca și fostul șef al ANI, Cătălin Macovei, și Horia Georgescu, care conduce instituția în prezent. "Sigur, fără să știe omul ce va face Monica Macovei", i-a acordat el circumstanțe atenuante fostului premier. Pe principiul divide et impera, Antonescu a adăugat că probabil Chiliman crede că Tăriceanu și-a pierdut curajul politic și ce aceea se angajează personal în lupta cu președintele PNL”
.

Este evident că în PNL se vor tranșa lucrurile în cadrul viitorului Congres. „Pucistul” Chiliman va fi invitat să se adreseze Congresului PNL cu acuzele pe care le aduce lui Crin Antonescu și să ceară Congresului alegerea unei alte conduceri pentru a sancționa astfel „derapajele pe care Crin Antonescu le are de la liberalism și democrație”. Ludovic Orban este invitat, de asemenea, să se adreseze Congresului, la fel oricare alt membru de seamă al PNL.

Crin Antonescu acționează inteligent. Duce problemele din interiorul partidului în fața Congresului, acolo unde se pot exprima, liber, toate organizațiile din țară. Acolo unde el își poate prezenta raportul de activitate, acolo unde acest raport va fi evaluat în mod oficial, acolo unde votul reprezentanților organizațiilor locale nu mai poate fi pus la îndoială. Acolo unde criticile la adresa lui Antonescu, aduse de Chiliman, Orban sau Tăriceanu pot primi acceptul sau refuzul reprezentanților la Congres a liberalilor români. La Congres se vor exprima intențiile de preluare a conducerii partidului de către Chiliman sau se va continua cu Antonescu. Dacă va recâștiga Antonescu, atunci este evident că se vor face propuneri de excludere din partid a unor „dizidenți” deveniți celebri. Iar Chiliman va fi unul dintre ei. Exclus în cadrul unui Congres, toate alegațiile cu privire la conducerea abuzivă a lui Crin Antonescu pică. Iar cei care vor rămâne în PNL vor avea posibilitatea să tacă, măcar până în 2014 când, după alegerile prezidențiale, când va avea loc un alt Congres.

Tot aseară, la B1 Tv, pupincuristul Dan Tapalagă se strofoca să îi creeze lui Chiliman toate condițiile pentru a mușca cu gura plină de venin și neputință din Crin Antonescu. Iau textul tot din EvZ.

”Pentru interesul personal de a ajunge președintele României a atentat la statul de drept în România. Asta s-a întâmplat. (...) Cred că pericolul este dorința aceasta extraordinară de putere a lui Crin Antonescu, care, de fapt, l-a făcut să calce pe orice (...) Eu am sancționat aceste lucruri când s-au întâmplat. Am primit multe telefoane de la mulți oameni din diverse organizații, unele foarte importante. Mi-au spus că mă susțin i i-am întrebat de ce tac. Aici eu sper ca ei să treacă peste fricile lor. Este frica de a fi exclus. S-au creat mecanisme de represiune în partid. (...) Pentru a ajunge președinte Crin Antonescu a atentat la statul de drept, astea nu sunt glume. A mai și semnat un acord prin care propunea desființarea Curții Constituționale și DNA. În momentul în care nu am un răspuns la aceste lucruri, nu este și tăcerea un răspuns? (...). Cred că s-a înconjurat cu oameni slabi. Conducătorii slabi au nevoie de oameni slabi (...) Toate lucrurile acestea arată că pentru interesul lui personal e dispus să calce în picioare orice, indiferent cum (...) Îl cunosc de foarte multă vreme pe Antonescu, din 1990, doar că am constatat acum, în ultimul an și jumătate, cât de puțin îl cunosc. Cred că pur și simplu ne-a păcălit pe toți. În momentul în care tu calci pe orice ca să-ți atingi scopul personal de putere poate să facă orice. Pentru el democrația chiar este ca o adunare unde sunt doi lupi și un miel care votează ce urmează să mănânce la prânz”, a spus Andrei Chiliman în emisiunea ”Discuția Săptămânii”.



Aceste lucruri va trebui să le spună Chiliman și în fața Congresului. Dacă are susținători, atunci vor trebui să formeze o majoritate care să sancționeze pe Crin Antonescu pentru conducerea abuzivă și dorința de a ajunge Președintele României ca reprezentant al PNL.

Chiar este culmea Chiliman. Prin criticile aduse lui Crin Antonescu critică PNL pentru că a luptat și a reușit să ajungă a doua forță politică a țării și că are intenția ca prin alianța cu PSD să dea primul Președinte al României din tabăra liberală. Eu constat că din cauza urii față de Crin Antonescu, Andrei Chiliman dă semne că regretă căderea PDL și pierderea puterii de către Traian Băsescu.

Mișcarea anti-Antonescu creată de Chiliman s-a transformat într-o mișcare anti-PNL, unde se luptă să se evidențieze mai multe grupuscule, printre care cel de la „România liberală”. Sunt curios să văd câți vor însoți pe Chiliman după Congres. Chiliman speră ca Tăriceanu să i se alăture. Eu nu cred, însă nu pot garanta că nu va fi așa. Nu cred că Tăriceanu se va complace jocurilor făcute de Chiliman și Moisescu, mai ales că Antonescu nu vrea să facă jocuri mici și duce „litigiul” în fața Congresului PNL. Acolo Chiliman este mic iar Antonescu mare.

Măcinat de orgolii, vanitos peste măsură, Chiliman se apropie de sfârșitul carierei politice. Asta simt eu.

17 comentarii:

traian spunea...

Nici pomeneala sa-l urmeze , Tariceanu nu e nici senil, nici santajabil
De Chiliman, nu garantez, am alte informatii
Cat despre miscarea aia, n-am auzit de ea, si in online nu exista, mai degraba in carciumi

Anonim spunea...

Pana la urma daca Chiliman e atat de bazat pe cun se crede,atunci sa candideze la Congres impotriva lui Antonescu.Daca castiga atunci e dreptul lui sa-si puna in aplicare ideile,dar daca va pierde (si eu simt ca va pierde intr-un mod rusinos) atunci ori sa taca ori sa plece.Din pacate Chiliman incearca din rasputeri sa-si faca praf imaginea pe care si-a creat-o in ani si ani de munca politica. Eu nu cred ca el are vreo relatie cu pedelistii sau cu Basescu,motivul atacurilor sale sunt legate mai degraba de setea lui de putere.El isi imagina ca Antonescu va fi marioneta lui si-l va lasa sa-si faca meandrele in tot Bucurestiul.

Crăciun Florin spunea...

traian,

mișcarea aia există. Am pus și link la ea. Îi cunosc, în parte, pe cei care au aspirat la această mișcare.

Crăciun Florin spunea...

Anonim,

Chiliman luptă pentru ciolanul care i s-a luat și pentru pericolul de a se afla, în viitor, în fața unui consiliu local ostil. Nu va câștiga la Congres, nu are cum să acuze succesul PNL în alegerile locale și parlamentare. Aleșii și susținătorii lor vor vota cu Antonescu.

Pe de altă parte, Chiliman se poate asocia cu Mihai Răzvan Ungureanu, cu cei din Forța Civică, acolo unde se află o parte dintre liberalii care au plecat din PNL - ex. Dan Cristian Popescu care a fost președinte al Filialei PNL Sector 2, om de afaceri cu putere financiară. Cu Băsescu nu cred că este în legătură însă cu unii pedeliști, da.

Emigrant spunea...

Mosule, cind erai tu ceist la graniceri cred ca toata ziua erai cu limba-n curu superiorilor.
Ai scoala veche.
Altfel cum mai merge cu ideologia in pnl? V-a optimizat-o crestinul becali? Dar burtaverde se simte bine?
Dar sorinela placinta s-a mai intremat la creierii capului? Ca parea cam zdruncinata inainte de adeziune.
Dar andreiutzu placinta? Se pisa cu jet in curte la pnl? I-ati instalata troita?
Dar prighena jr e cu cotizatia la zi?
Bai am vazut pe net cum un cocalar o calca pe una pe trecerea de pietoni ptr ca-l enervase dintr-un motiv care-mi scapa.
Mosule, sa nu patesti la fel, ca fara tine o sa-l traga curentul la gaoz pe presedintele antonescu.
Haules baules distrusilor!

Crăciun Florin spunea...

Emigrant, drăguțule, ai uitat să schimbi placa. Sau nu ai una nouă ?

ADRIAN spunea...

Problema "transarii" la congres poate fi si poate sa nu fie. In fond, ne aducem cu totii aminte ca si Constantin Parvulescu a spus ceva intr-un congres. Si desi in mod evident ceea ce spunea era corect, grosul oamenilor din sala s-au ... pe ei cand aplaudacii au dat tonul la aplauze si s-au conformat. Depinde cum mai e cu libertate si, mai ales, cu modul de luare a deciziilor. Dupa cum am remarcat adesea, statutul PNL a fost interpretat cam extrem, asa cum unii interpreteaza constitutia la extrem. Nu pot sa zic ca maniera de "lupta a ideilor" pe care a ales sa o duca dl Chiliman este si cea mai nimerita sau cea mai credibilia dar asta e cu totul altceva.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Chiliman a ales, poate, o soluție slabă. Are consilieri și susținători interesați care au crezut că atacurile în media vor slăbi poziția lui Antonescu. Antonescu a ales să clarifice situația la un Congres. Este democratic, chiar dacă se poate specula cu privire la „aplaudaci”. Oricum, Chiliman reprezintă interesele persoanelor din jurul lui și se va înfrunta, la congres, cu liderii din țară. Aceia au la rândul lor persoane ale căror interese le reprezintă. Eu spun că va pierde.

În altă ordine de idei, am participat joi la o întâlnire la Cafeneaua Liberală unde istoricul Valentin Mandache a prezentat un studiu „Stilul ”Mic Paris” – identitatea arhitecturală în timpul Regelui CAROL I”. I-am spus că îmi pare rău că nu te-am anunțat. Îți cunoaște blogul.

ADRIAN spunea...

Despre "micul Paris" am propriile concluzii in teza mea de doctorat, proaspat sustinuta pe 14 dec. As fi fost curios sa vad ce spune. Dar eu nu sunt chiar expert ca dansul ...

N-am indoieli ca dl. Chiliman va pierde. Nu cred ca are consilieri buni pe imagine (daca are sau daca ii are dar nu tine cont de ei). Cred ca joaca gresit desi pe ici pe colo sigur are dreptate. Azi iar a dat Becali cu mucii in fasole la un post TV ...

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Mă bagi în ceață. Dl Mandache este expert iar un arhitect nu ? În orice caz, noi am vorbit cu el și soția lui să ne mai întâlnim. Înainte te voi anunța.

ADRIAN spunea...

Exista si "experti in lupta anticoruptie". Nu stiu cum se determina asta altfel decat prin intermediul unei congregatii de "jurnalisti". In Romania cadrul legal al patrimoniului (mobil si imobil) defineste foarte exact doua categorii - expert si specialist. A fi expert necesita in primul rand calificarea (diploma preliminara corespunzatoare), experienta (sa faci dovada ca ai lucrat la un numar de obiecte de patrimoniu, o anumita perioada de timp) si procedura de atestare (dosar, comisie, interviu, atestat). Pentru expert este nevoie, pe langa lucrarile efective, de un numar de 20 de ani de experienta! Poate dl. Mandache se califica (desi nu figureaza nicaieri in registrele de experti atestati de ministerul culturii nici pe mobil nici pe imobil), eu nu ma calific. Am totusi patalamaua de specialist (pentru asta se cer numai 7 ani de experienta), pe o suma de exigente in cazul monumentelor istorice. Verificabil in registrul specialistilor atestati de ministerul culturii. Nu ma prezint ca atare decat atunci cand am de semnat ceva in aceasta calitate. Si desi una dintre exigentele pe care le am este cea de "studii si investigatii" nu ma prezint niciodata ca istoric caci nu am aceasta pregatire profesionala. Despre asta era vorba. Cateodata nu ma pot abtine de a fi malitios.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Mda. El se promovează ca expert și are studii în domeniul istoriei arheologiei. Înseamnă că este expert ca istoric. Tu ești în altă branșă.

ADRIAN spunea...

Ma rog, domnia sa nu se prezinta ca arheolog desi cred ca nici in registrul national al arheologilor nu e de gasit. Domnia sa spune ca:
"Valentin Mandache, expert in Romania’s historic houses" apoi cand isi etaleaza expertiza, spune ca:
"Renovation project management
Heritage site legislation compliance" si
"advice on integrating the renovation/ restoration project within the structures and specifics of the local community and environment".
Desi vorbeste de "legislation compliance" totusi foloseste o titulatura in mod fraudulos si etaleaza competente pe care nu le poate acoperi din punct de vedere legal. Cam asta mi se pare mie nepotrivit din punct de vedere formal cel putin. Altfel e bine ca a studiat istoria la London School of Economics. Si mie mi-a prins bine specializarea in patrimoniu la centrul R. Lemaire din Leuven Belgia dar, desi am avut si o componenta de arheologie cu un profesor din Aachen care sapase si cercetase civilizatia Mohenjo Daro, desi am supravegheat prin releveu sapaturi de arheologie ale lui Radu Florescu la Capidava, desi am coordonat administrativ o vreme si programe arheologice, cred ca ma voi abtine sa dau sfaturi si sa promit expertize in arheologie.

ADRIAN spunea...

Pe scurt, as spune ca expert nu poti sa te autodeclari decat in masura in care cineva, autorizat pentru asta, iti certifica dreptul de a utiliza aceasta titulatura.

Crăciun Florin spunea...

Corect Adrian. Mulțumesc pentru clarificări. Interesant.

ADRIAN spunea...

Acum am vazut o relatare la Gicacontra:
"În București nu s-a construit vizionar și nu s-au făcut mari bulevarde."
"Răscoala de la 1907 a fost generată de aceste exporturi și de criza economică mondială"
"Inainte de arhitectura de tipul “Mic Paris” era populară arhitectura istoricistă, de genul celor de la Paris, Londra, stil gotic sau rococo, și cea otomană."
Bag seama ca s-au spus si multe bullshituri ... Probabil e o istorie geologica (facultatea de baza fiind Geologie Geografie la Univ. Bucuresti).

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Eu, ca nespecialist, am fost plăcut impresionat de prezentare.