sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Ponta vrea guvern autoritar. Asta este bine.

Aseară m-am uitat la „Vorbe grele”, emisiunea lui Ciutacu. Mi-a plăcut. Mi-au plăcut răspunsurile lui Ponta.

Senzația este că știe ce vrea. Știe că sunt măsuri care trebuiesc luate chiar dacă vor produce neplăcerea unora. Depinde cărora.

În primul rând va umbla la funcționarea Guvernului și a instituțiilor subordonate. Trebuie. Nu doar la ele. Sunt și alte instituții care au împiedicat funcționarea administrației publice la parametrii normali. Se produc și se vor produce schimbări severe. Acolo unde situația impune, se va modifica legea.

INS, CNSC, CSM, CCR ... lista poate continua. La unele se va umbla la Constituție. La altele va fi suficientă modificarea legilor de organizare și funcționare. Unele vor fi desființate. Sper că anunțul este serios. Unele instituții au fost înființate pentru a ușura anumite proceduri însă se dovedesc a fi ca pietrele de moară. Li s-a dat putere mai multă decât ar fi fost nevoie iar acum sunt intangibile. O greșeală care a costat scump. Și va costa cât timp aceste instituții nu sunt reformate sau desființate.

Reforma în Justiție se anunță serioasă. Va fi eliminat un grad de jurisdicție. Probabil apelul, care este devolutiv. Va rămâne judecata în primă instanță și recursul, care va privi procedura, nu fondul. Judecătorii de la prima instanță nu vor mai beneficia de controlul instanței superioare. Responsabilitatea judecătorilor de primă instanță va crește. Dacă prin nerespectarea procedurii au cauzat o nedreptate, se va reveni la judecata pe fond însă judecătorul sau judecătorii de la prima instanță vor putea fi trași la răspundere civilă, penală sau administrativă pentru abuz în serviciu sau rea-credință. Eliminarea unui grad de jurisdicție trebuie să ducă la o reală reformă a justiției. Ea trebuie făcută urgent.

Mi-a plăcut emisiunea. Voi urmări cum își va respecta promisiunea.

4 comentarii:

ADRIAN spunea...

Ne amagim prea mult cu senzatii.

Crăciun Florin spunea...

Ești prea pesimist.

Deceneu spunea...

Nu cred ca o concentrare a puterii in mainile unui om, este un lucru bun.
Daca ceva nu functioneaza trebuia umblat la proceduri si la motivarea functionarilor.
Non functionarea institutilor este utilizata pentru concentrarea si personalizarea puterii, ceea ce este periculos si condamanbil.

Crăciun Florin spunea...

Există acest risc, Deceneu. Avem exemple destule. Toți premierii de până acum au folosit puterea dată de funcție, uneori peste limitele acesteia. Dacă Ponta se limitează la puterea funcției de premier, este bine. Are o răspundere și are nevoie de competențe pentru a se asigura. Să nu le depășească, în sensul că acapareze și puterea legislativului, așa cum a fost pe timpul guvernărilor băsesciene - cu Boc și Ungureanu.

Față de perioada băsistă, Parlamentul are acum o componentă majoritară care poate intra în opoziție cu guvernul dacă nu sunt respectate acordurile dintre PSD și PNL. Este mai bine.