miercuri, 2 ianuarie 2013

Am început noul an, 2013

Să ne fie de bine. Am mâncat, am băut, ne-am sms-it, ne-am vorbit, ne-am facebook-it, unii și-au stricat vederea la Tv, alții au fost în piețe sau pe străzi, alții au fost în stațiuni, alții la restaurante (au consumat toate stricăciunile de peste an), alții ... am fost pașnici, acasă, cu familia și prietenii.

Pentru că încă există, Băsescu a pus-o de o nouă mișcare politică. Cu Udrea și cu Falcă la masa de revelion a arătat care este opțiunea lui cu privire la viitorul PDL. Aut Blaga, aut Monica Macovei, aut toți susținătorii acestora. Pot rămâne în PDL ca membri cotizanți și ca votanți. Vârful însă, gata, este Udrea sau Falcă, ori mai bine, echipa Udrea-Falcă. Să vedem cum se va reorganiza PDL după această orientare. Aliații PDL de la alegeri vor avea și ei probleme de poziționare. Forța Civică și MRU nu mai au acces la Băsescu. Vor accepta absorbția în PDL ? Pavelescu și PNȚ-CD-ul pe care îl conduce va avea și el probleme. Va mai putea rezista singur pe scena politică ?

Schimbările din PDL vor aduce mișcări interesante pe scena politică. Este evident că o parte dintre portocalii vor migra. Unde ? Naiba știe. Bănuiesc că Frunzăverde și conducerea PNL au în atenție o parte din oamenii serioși din fostul PD, posibil victime ale viitoarei conduceri Udrea-Falcă. Îmi doresc ca între cei care vor cocheta cu PNL să nu se afle un Flutur, Pinalti, Boureanu, Țurcan, Popescu, Stoica, Stolojan. De fapt, dacă mă gândesc mai bine, apropiați de Udrea sunt tocmai foștii membri ai PLD.

Forța Civică a lui MRU și-a consumat energia politică. Sunt prea puțini, nu au electorat, nu au doctrină - doctrina se probează doar în actul de guvernare, gargaragii cu doctrină sunt pe toate drumurile -, nu au aliați. Au fost și sunt percepuți ca profitori politici (cum îi turcul, îi și pistolul !). Nu pot proba, cu patru parlamentari, potența politică. Mai ales că accederea lor în parlament a fost o consecință a unui accident legislativ. Plus faptul că pot fi considerați ca un fel de căpușe politice, PDL fiind partidul căpușat. Practic, PDL a practicat căpușarea și în politică după ce a reușit căpușarea politico-economică. Doar că de această dată, nu a mai fost beneficiarul ci victima.

Noua Republică a lui Neamțu a devenit partid, așa se pare. Din direcția acestui partid avem doar ieșirile în media ale lui Neamțu, un fel de gargară cu pioneze despre viață, în general. Dacă nu ar fi semnat, se putea, foarte ușor, considera că articolele lui sunt ale unui jurnalist cu pretenții de filosof.

Pavelescu și PNȚ-CD-ul lui are o realizare după un amar de ani. Are niște parlamentari. Abia doi, se pare. PNȚ-CD, partid cu vechime și glorie până mai dăunăzi, ajuns pe mâna unor bișnițari politici a ajuns la final. Ori dispare ori se împacă cu ceilalți. Victor Ciorbea a intrat în Parlament pe lista PNL însă va deveni independent urmând să reprezinte PNȚ-CD varianta tradițională, în grupul PNL. Cu Ciorbea în barca puterii se pot negocia reprezentări ale PNȚ-CD în puterea administrativă, o șansă pentru renașterea partidului. Nu este exclus ca „influența Ciorbea” să ducă la reunificarea PNȚ-CD. Mai ales că PDL, cel care a căpușat sever PNȚ-CD în ultimii ani, nu mai este o soluție, cel puțin în următorii 4 ani. Eu sper să dispară în acești ani, nu să renască.

Este evident că politica va fi foarte atrăgătoare în anii ce vin. Cu privire la guvernare însă, eu sper ca activitatea să se apropie din ce în ce mai mult de rutina pozitivă ce caracterizează orice guvernare eficientă. Nu vreau „salturi mortale”, ca pe timpul guvernelor catastrofale Băsescu-Boc. Toate reformele se pot face normal, în liniște, cu obiective precise, cu termene și finanțări modeste. Dacă se lucrează, intens, la legislația care să permite economiei să funcționeze în liniște, atunci vor fi și șanse mai mari ca mediul privat să preia surplusul de forță de muncă care „freacă țiparul” la stat.

Până una-alta, ce a comunicat Ponta că se va întâmpla în acest an mi se pare de bun augur. Să facem puțin cu finalitate și rezultate maxime în loc să ne repezim la tot felul de proiecte aiuritoare.


4 comentarii:

Hai sictir spunea...

Frunzaverde si conducerea PNL?
Care conducere ba granicer ceist?
Berbecali?
Si nu va mai coiti ma atata, primiti cu curaj tot pedeleu. Faceti un mare partid national democrat liberal tiganesc mafiot ca sa fiti la inaltimea aliatilor din pesede. Ce dracu, trebuie sa va ridicati la standardul vanghelie-mazare, nu?
Hai sictir distrusilor!

Crăciun Florin spunea...

Nu, nu tot PDL-ul. Este prea mult. Dar pe cei cu capul pe umeri, care să contribuie la formarea dreptei, da.

Bordelezu spunea...

La mulţi ani!

Multă sănătate!

Cu tot respectul,
Bordelezu

Crăciun Florin spunea...

La mulți ani, Bordelezu !