miercuri, 1 august 2018

De la interesul public la interesul privat nu mai este cale lungă

Comisarul șef Ovidiu Munteanu, purtător de cuvânt la Brigada Rutieră București, s-a revoltat împotriva celor care critică Poliția Română ca urmare a mascaradei acesteia cu numărul de mașină, personalizat în Suedia, „MUIEPSD”.

Nu este singurul. Sunt ei mai mulți. Reacția românilor pe facebook a fost dezastruoasă pentru „moralul” responsabililor cu promovarea Poliției Române în „slujba cetățeanului”. Aprecierea oferită de internauți pe pagina oficială a Poliției Române scăzând de la 4,5 la 1,2 în nici 24 de ore. Adică de la „o mare încredere” la „dispreț”!


Peste toate, a venit și teribila „conferință de presă” unde doi comisari șefi au ieșit „popândău” să explice incoerent și cu motivări ilegale (pur și simplu) de ce au acționat în acest fel. Comică a fost explicația că numărul personalizat de mașină „afectează copiii care o văd”, de parcă „MUIE PSD” nu apare pe toate gardurile, la toate televiziunile, pe toate pancardele opozanților dictaturii staliniste a coaliției PSD-ALDE!

Ovidiu Munteanu s-a pronunțat, a scris, pe pagina oficială de Facebook a Poliției Române:

„Pentru toți care jigniți și urâți Poliția Română, vă rog ca data viitoare când aveți probleme să apelați la oricine altcineva, nu la poliție. Când vă fură bunurile, când vă agresează pe stradă, la accidente rutiere, vă rog să apelați la vecini, la popi, la rude, dar nu la poliție”


Afirmațiile individului sunt insultătoare.

Ce mai cauți tu în poliție? Poliția, serviciul polițienesc este un serviciu public, atribuțiile funcționarilor publici cu statut special sunt obligatorii pentru aceștia pentru că sunt stabilite prin lege. Nu este la libera lor apreciere să facă sau să nu facă ceva. Toate instituțiile publice din subordinea sau aflate sub coordonarea Ministerului de Interne nu fac o pomană populației că rezolvă problemele acesteia aflate în competența de soluționare a instituțiilor din MAI! Sunt obligate să le rezolve!

Acest dispreț profund față de cetățeni exprimat de acest polițist (mă simt jenat să scriu că este polițist!), îl descalifică. Nu este singurul!

Să scăpăm de imaginea negativă cu orice preț. Așa că polițiștii care răspund de rețelele de socializare au intervenit la colegi să intre pe pagina de Facebook a poliției și să aprecieze cu „5 stele” activitatea ei! Dacă lumea îi critică iar șefii  sunt nemulțumiți că lumea nu le acceptă explicațiile, mai mult decât idioate, măcar „pe hârtie” să iasă treaba bună! Ce mama naibii!

Și da, trebuie să scriu că am văzut reacțiile „normale” a lucrătorilor din MAI care își cer scuze pentru tâmpenia scrisă de acest Ovidiu Munteanu. Văd că și pe pagina de Facebook a Poliției Române a apărut o dezmințire că poziția lui Munteanu ar fi poziția oficială a Poliției Române. Pot aprecia scuzele venite imediat ce scandalul a izbucnit. Dar individul are gradul profesional de comisar șef. Unde va ajunge și ce influență va avea activitatea lui din viitor asupra soluționării de către Poliția Română a cererilor cetățenilor adresate acestei instituții? Disprețul lui profund față de cetățenii care contribuie serios la completarea sumelor necesare salariului lui dar și a pensiei lui viitoare mă pune serios pe gânduri. Pentru că în Poliția Română orice funcție din stat are o justificare pe baza atribuțiilor funcționale ale diferitelor compartimente de lucru, pentru soluționarea de către polițiștii specializați a cererilor cetățenilor, nu văd unde ar putea fi pus un polițist cu grad profesional mare dar care îi disprețuiește atât de mult pe cei cărora este obligat prin lege să le soluționeze cererile! O ieșire  din poliție și practicarea unei alte profesii în funcție de pregătirea lui profesională, în care va avea de a face cu alte obligații față de persoanele cu care vine în contact - de exemplu, îi poate trimite la dracu pe cei pe care nu îi agrează -, cred că ar fi cea mai corectă rezolvare a unei probleme grave pentru Poliția Română.

Nu am fost adeptul ascunderii gunoiului sub preș. Nu pot fi nici acum după anii mai lungi de pensie. În viitor se impune o curățenie severă în instituțiile publice în care oportuniștii politici și-au găsit loc'șorul cald. Au crescut în gradele profesionale ca Făt Frumos, au ocupat funcțiile de conducere iar performanțele instituțiilor au luat-o la vale. Când lucrezi fără a fi dedicat profesiei și rolului tău în societate în cadrul instituției ești un rebut. Poate nu ești văzut astăzi, dar mâine vei fi văzut.

Soluția cu acest Ovidiu Muntean, profesională, este excluderea din corpul profesional al polițiștilor. Ce a făcut el nu este o greșeală! Nu este o abatere disciplinară. Nici măcar nu poate fi oprită la o faptă penală. Este dispreț față de cetățean! Iar astfel de indivizi nu au ce căuta în funcțiile publice!

Niciun comentariu: